O ancheta pornita de la sesizarea unui cititor al The Inquirer a aratat ca Microsoft pune automat fisierele de Windows 10 pe unmele PC-uri, chiar daca userii nu si-au dat acordul sa instaleze noul sistem de operare. Chiar daca sistemul nu ajunge sa fie instalat pe aceste computere, problema este ca fisierele plasate de Microsoft ocupa intre 3,5 si 6 GB si pot incarca abonamentelor celor care au conexiune internet limitata, scrie The Guardian.

Windows 10Foto: Microsoft

Descarcarea automata a fisierelor ce compun Windows 10 se intampla pe computere cu Windows 7, 8 si 8.1 la care userii au activat optiunea de a primi automat update-uri. Aceasta optiune este utila si e bine sa ramana activata, mai ales ca update-urile repara bug-uri, insa in cazul Windows 10 nu este vorba de un simplu update, ci de un intreg sistem de operare.

Microsoft descarca fisierele fara ca userii sa isi dea seama, iar acest lucru poate incetini alte procese care se desfasoara pe PC in aceea perioada. Mai rau este ca cei care au conexiune limitata la internet (un anumit plafon lunar de trafic) se pot trezi ca depasesc rapid plafonul, fara sa-si dea seama de ce, mai ales ca fisierele pot ocupa chiar si 6 GB.

In plus, pe laptop-uri mai vechi cu putin spatiu de stocare, fisierele pot ajunge sa ocupe o parte importanta.

Microsoft a admis ca fisierele sunt descarcate pe computerele user-ilor care si-au exprimat intentia de a instala noul sistem de operare si spune ca aceste download-uri pregatesc computerul pentru momentul cand utilizatorul este decis sa faca upgrade.

Cele mai noi date StatCounter arata ca Windows 10 are 7% din piata PC-urilor.