​eMAG deschide vineri dimineata la showroom-ul sau din cartierul bucurestean Crangasi primul Apple Shop din Romania, un magazin premium care vinde numai produsele brand-ului american. Compania a investit in total un milion de dolari pentru deschiderea magazinului ce ocupa 120 mp si pentru care 55 de vanzatori au fost instruiti de oameni de la Apple. Apple Shop este plasat in ierarhia magazinelor Apple intre legendarele Apple Store si cele ale reseller-ilor. eMAG are 1.700 de angajati in tara si estimeaza afaceri de 350 milioane euro anul acesta. Compania a vandut anul trecut produse Apple de 25 milioane euro.

eMAG Apple ShopFoto: eMAG

In Apple Shop produsele sunt asezate pe trei mese din lemn canadian si luminile, intreaga ambianta si asezarea produselor respecta cererile stricte ale Apple, magazinul fiind amenajat sub supervizarea lor. Iulian Stanciu, seful eMAG, spune ca discutiile cu Apple au pornit acum un an. Sase luni a durat pana sa se obtina aprobarea, iar cinci luni s-a lucrat la magazin si mai ales la instruirea celor 55 de vanzatori din magazin, pregatire facuta de oamenii Apple.

Apple Shop. micul magazin pe care eMAG il deschide vineri la etajul showoom-ului din Crangasi, nu trebuie confundat cu legendarele (si costisitoarele) Apple Store care nu sunt prezente in aceasta parte a Europei. Sunt patru tipuri de magazine ce vand produsele Apple, iar Apple Store reprezinta "magazinele fanion", in timp ce Apple Shop este categoria urmatoare. Practic, desi magazinele Apple Shop sunt mici ca dimensiuni, oamenii de vanzari sunt instruiti de Apple, produsele sunt asezate elegant si nu doar "trantite", iar serviciile promise sunt mai de calitate, mai ales la capitolul garantie.

A treia categorie de magazine ce vand produse Apple sunt cele ale reseller-ilor (prezente in mall-uri), iar a patra categorie este reprezentata de magazinele clasice electro-IT la care produsele Apple se regasesc alaturi de produse de la alte zeci sau sute de marci.

eMAG are si o serie de oferte la deschiderea Apple Shop. Compania a vandut in tara produse Apple de aproximativ 25 milioane euro, din care jumatate reprezinta iPhone-ul.

Putem spera sa vedem in viitor un Apple Shop in Romania? Iulian Stanciu de la eMAG spune ca in urmatorii cinci ani cu siguranta nu, fiindca tara noastra este o piata mica. "Ganditi-va ca Apple vinde in toata Romania mai putin decat intr-un mare oras din Vest".