Facebook lucreaza la dezvoltarea unui instrument ce apartine de domeniul inteligentei artificiale si care are drept scop facilitarea accesului la continutul vizual pentru persoanele cu deficiente de vedere. Este vorba, mai exact, despre proiectul condus de Jeff Wieland, care se axeaza pe extinderea functiilor instrumentului de citire a ecranului ("screen reader") prin integrarea unui dispozitiv ce descrie imaginea afisata, conform techcrunch.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

Incepand cu anul 2012, persoanele cu deficiente de vedere folosesc instrumentul "screen reader" (cititor de ecran), prin intermediul caruia le este redat continutul text in format audio:

Insa continutul 'news feed' este predominant vizual, constand in cele mai multe cazuri din comentariile facute la imaginile postate, a declarat pentru techcrunch.com Matt King, primul inginer orb angajat in cadrul companiei Facebook. "Functia prin care instrumentul de citire a ecranului descrie continutul unei fotografii este intr-adevar utila pentru oamenii ca mine," a adaugat acesta.

Una dintre provocarile companiei Facebook din perspectiva imbunatatirii accesului la continutul platformei de socializare pentru persoanele cu deficiente de vedere o reprezinta continutul generat de utilizatori, astfel ca proiectul actual are in vedere extinderea functiei de citire asupra descrierii date de utilizatori fotografiilor postate.

"Se intampla insa ca textul atasat de utilizatori fotografiilor postate sa nu fie intotdeauna cea mai buna descriere a imaginii, asa incat, lucram sa imbunatatim "screen reader"-ul pentru a furniza mai multe informatii cu privire la contextul in care a fost facuta fotografia, si a integra aceste informatii suplimentare in descrierea audio redata persoanelor cu deficiente de vedere," a declarat Jeff Wieland in cadrul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri.

"Facebook a fost întotdeauna axat pe ideea de acces la informatie, din dorinta de a face posibila comunicarea intre oamenii din intreaga lume, iar pentru a indeplini aceasta misiune, trebuie sa ne asiguram ca produsele noastre pot fi utilizate de catre toti oamenii, indiferent de abilitatile acestora," adauga Jeff Wieland.