Apple risca sa plateasca despagubiri de pana la 862 de milioane de dolari, dupa ce a pierdut un proces cu University of Wisconsin in care producatorul iPhone este acuzat ca a utilizat fara permisiune o tehnologie pentru cipuri incluse in multe dintre cele mai pupulare produse ale companiei, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Juriul din Madison, Wisconsin, a constatat ca brevetul detinut de University of Wisconsin pentru tehnologia respectiva, care imbunatateste eficienta procesorului, este valid, relateaza Reuters. Procesul va continua pentru stabilirea despagubirilor datorate de Apple.

Reprezentantii Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF), divizia de licentiere a University of Wisconsin, si cei ai Apple nu au fust disponibili pentru comentarii.

WARF a dat in judecata Apple in ianuarie 2014, acuzand compania ca a incalcat un brevet din 1998 pentru imbunatatirea eficientei cipurilor. Juriul a analizat daca procesoarele A7, A8 si A8X folosite de Apple la telefoanele iPhone 5s, 6 si 6 Plus, precum si la mai multe versiuni ale iPad incalca brevetul.

Apple a respins acuzatia si a argumentat ca patentul nu este valid. Anterior, Apple a incercat sa convinga Biroul pentru Brevete si Marci al SUA ca reanalizeze validitatea patentului, dar agentia a respins solicitarea, in luna aprilie.

Potrivit unei hotarari recente a judecatorului districtual William Conley, care prezideaza cazul, Apple este pasibila de plata unor despagubiri de pana la 862,4 milioane de dolari.

Judecatorul a programat procesul in trei etape: stabilirea vinovatiei, a despagubirilor si, in final, daca Apple a incalcat brevetul cu buna-stiinta, ceea ce ar spori penalitatile.

WARF s-a folosit de acelasi brevet pentru a da in judecata Intel in 2008, dar cazul a fost inchis in urma unei intelegeri intre parti, inainte ca procesul sa inceapa. Luna trecuta, WARF a lansat un al doilea proces impotriva Apple, referitor la cele mai noi cipuri ale companiei, A9 si A9X, utilizate la telefoanele recent lansate iPhone 6S si 6S Plus, precum si la iPad Pro.