Apple a anuntat rezultate anuale record: cifra de afaceri de 233 miliarde dolari si profit de peste 53 miliarde
The Telegraph scrie ca Apple a raporttat cel mai mare profit anual al unei corporatii, depasind cele 45,2 miliarde dolari ale ExxonMobile din 2008.
Trimestrul trecut vanzarile Apple au crescut cu 22%, pana la 51,5 miliarde dolari, iar profitul net a avansat cu 31%, spre 11,1 miliarde dolari.
Apple avea profit trimestrial mult mai mic inainte de lansarea primului iPhone, in 2007. In medie profitul net era pe la 300-500 milioane dolari/trimestru, iar bariera de un miliard a fost depasita in premiera in Q1 2007. In primul trimestru din 2009 s-au depasit doua miliarde dolari, iar in primul trimestru din 2011 s-a trecut de 5 miliarde dolari.
In ultimii patru ani a devenit insa ceva normal ca profitul trimestrial sa depaseasca 10 miliarde dolari. In primul trimestru din 2012 s-a trecut de 13 miliarde, iar recordul a fost atins in Q1 2015: 18 miliarde dolari.
iPhone-urile au generat 62% din cifra de afaceri trimestrul trecut cand s-au vandut 48 milioane de unitati. In trimestrul curent vanzarile au toate sansele sa fie mai mari fiindca pe piata au ajuns noile generatii, iar perioada sarbatorilor va fi si ea propice pentru vanzari.
In medie un iPhone se vinde cu 670 dolari, in crestere cu 67 dolari fata de trimestrul trecut.
Un punct mai putin placut este iPad; ale carei vanzari au scazut cu 20%, la sub 10 milioane unitati. Este cel mai slab trimestru pentru iPad din 2011 incoace si al saptelea an consecutiv cu scaderi fata de anul precedent. Apple nu a dat si date de vanzarile despre ceasul Watch, insa estimarile arata ca s-au vandut peste 3 milioane de exemplare.
China era o piata neinsemnata pana acum un an, insa lucrurile s-au schimbat si in triemstrul trecut Apple a vandut de 12,5 miliarde dolari acolo. In acest ritm nu ar fi exclus ca vanzarile din China sa le depaseasca pe cele din SUA in viitorul apropiat. Acum 38% din vanzari au fost generate in SUA si 23% in China.
Apple este cea mai valoroasa companie din lume, cu o capitalizare de 675 miliarde dolari.
Evolutia cifrei de afaceri Apple in ultimii ani
2010-11: 108,2 miliarde dolari
2011-12: 156.5 miliarde dolari
2012-13: 170,9 miliarde dolari
2013-14: 182,8 Miliarde dolari
2014-15: 233,7 miliarde dolari

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Nu sunt catusi de putin socialist dar ma cam revolta acest model de business. E unul din motivele pentru care nici n-am vrut sa-mi cumpar iPhone, desi in jurul meu mai toti il folosesc.
Piata libera este dictata de cerere si oferta. Produsele Apple sunt un succes aproape sigur acum si evident toate companiile chineze se inghesuie sa lucreze pentru ei. Oamenii obisnuiti veniti de la tara, din conditii de Ev Mediu, obtin muncind pentru Apple salarii mult peste orice african sau sud-american. Conditiile nu sunt usoare, dar structural chinezii accepta mult mai usor decat alte popoare aceste conditii asazis inumane. Definitia termenului "conditii inumane" mi se pare extrem de relativa. Ceea ce vesticilor "civilizati" li se pare acum inuman, vesticilor din Evul Mediu sau chiar si de acum 50 de ani sunt sigur ca li se parea extrem de normal. "Sclavie"? Eu cred ca nici un om "civilizat" nu are habar cum arata sclavia acum cateva sute de ani si nici macar nu-i intereseaza cum arata chiar in clipa asta in tarile musulmane.
Daca chinezilor nu le convin conditiile sunt liberi sa-si dea demisia, sa se rascoale sau sa faca greva. In fiecare zi se fac zeci si sute de angajari la Foxconn. Fiecare trebuie sa-si urmeze propriul interes in alegerea telefonului personal sau in alegerea jobului. Nu esti socialist deocamdata (dar esti pe drumul cel "bun") atata timp cat nu vrei sa-mi "impui" mie ce telefon sa-mi cumpar sau nu vrei sa-i "impui" chinezului ce sa faca cu viata lui.
Tu nu cumperi tricouri, pulovere, haine de iarna, mai toate sint facute in China, Banglades, Taiwan, etc.,TV-uri, incaltari, telefoane (daca nu ai iphone, 90% tot in China e facut), de ce crezi ca Apple sint mai rai decit celelalte companii? Ca negociaza mai profitabil?
Oricum salariul de incepere a unui muncitor necalificat la Foxconn (fabrica chinezeasca unde se asambleaza Iphone), este de $275 pe luna. Sclavie?
Asa se explica.
Cred ca multi ar plati si dublu pe o asemenea calitate!!