Pizza reprezinta 35% din piata comenzilor online de mancare, in timp ce shaorma si hamburgerii au un sfert din piata, urmatoarele doua categorii cautate fiind mancarea asiatica si cea romaneasca, arata datele platformei online de comenzi de mancare foodpanda. Romanii vor ca mancarea comandata pe internet sa ajunga in 30 de minute la ei si cele mai scumpe feluri de mancare pot depasi 70-80 de lei. Totusi, putine restaurante pot livra in sub 45 de minute, unele avand nevoie chiar si de peste doua ore. foodpanda e prezenta in 40 de tari, iar in Romania cuprinde 500 de restaurante din 13 orase.

HotNews.roFoto: Hotnews

foodpanda se vrea a fi un "eBay" al comenzilor de mancare, ea fiind un marketplace la care restaurantele se pot inscrie, cu conditia sa plateasca un comision si sa aiba posibilitatea de a livra la domiciliu.

La foodpanda comanda medie a fost de 10 euro anul trecut, este de 15 euro anul acesta si va ajunge la 20 de euro anul viitor, spune Radu Balaceanu, Country Manager foodpanda Romania.

Interesant este ca difera valoarea medie a comenzii in functie de sistemul de operare. De pe iOS comanda medie pentru mancare este de 55 lei, pe Android este de 50 lei, iar pe Windows, de 45 lei. In total, 63% dintre comenzi vin de pe mobil, iar restul, de pe desktop. Si numarul celor care achita cu cardul a crescut, de la 8% anul trecut, la 15% in prezent, estimarea fiind ca ponderea va depasi 20% la anul.

Ce comanda romanii cel mai des? Pizza este lider detasat, cu 35% din piata. Asta fiindca o pizza se prepara super-rapid, in 3-5 minute, la restaurantele cu unele probleme de logistica durand peste 7 minute. In aceste conditii, pizza poate fi livrata cel mai repede. A doua categorie foarte cautata tine de fast food (burgeri, shaorma) ce reprezinta 25% din piata. Locul trei este ocupat de mancarea asiatica, in special chinezeasca, iar pe locul patru abia se afla mancarea romaneasca, spune reprezentantul companiei.

Ponderea comenzilor fast-food era mai mare anul trecut, insa foodpanda a inceput sa colaboreze si cu restaurante mai stilate si mai scumpe, astfel ca a crescut si ponderea comenzilor pentru mancare mai sofisticata. Un fel de mancare mai complex se prepara in 20-25 de minute si comanda ajunge mai greu la client.

Cat sunt dispusi sa astepte romanii pentru mancarea comandata pe internet? Idealul ar fi de 30 de minute, insa timpii oferiti de restaurante sunt de 45-60 de minute. foodpanda spune ca a incetat colaborarea cu un numar de 120 de restaurante romanesti fiindca timpii de livrare puteau trece de doua ore si unele restaurante anulau comenzile.

foodapanda obtine venituri din comisioanele percepute restaurantelor afiliate, insa reprezentantii companiei nu au dorit sa dea detalii despre valoarea acestor comisioane. Ei spun insa ca restaurantele devin mai vizibile trecand pe online datorita platformei si ca in medie business-ul unui restaurant poate creste cu 20%.

Trebuie retinut ca datele prezentate sunt valabile doar pentru cei care comanda mancare de pe internet si o fac tocmai pentru ca nu au timp si/sau chef sa gateasca acasa. Spre deosebire de tarile din Occident, o buna parte dintre romani gatesc in casa si per total regimul alimentar este diferit data de ce reiese din comenzile online.