Sony a anuntat ca din martie 2016 nu va mai vinde casetele video Betamax, format lansat in 1975, cu un an inainte de formatul rival VHS creat de JVC. Batalia dintre cele doua formate a fost castigata de VHS, insa casetele Beta mai sunt folosite si astazi, chiar daca mult mai putin ca acum 15-20 de ani.

-Foto: Sony

Multi au fost de parere ca Betamax este un format superior datorita calitatii video, insa VHS a devenit mult mai raspandit fiindca pe aceste casete timpul de inregistrare putea fi de trei ore (fata de o ora pe Beta), iar playerele pentru VHS erau mai ieftin de produs.

Formatul Betamax a aparut primul si parea sa aiba un avantaj decisiv, insa formatul VHS aparut un an mai tarziu a castigat adepti, in special datorita preturilor mai mici. In anii 80' casetele VHS au fost folosite pe scara larga de cei care aveau video playere acasa, iar in 1988 Sony a admis infrangerea, producand primele casete din formatul rival VHS.

Insa a continuat si productia de casete Beta, iar ultimul recorder cu Betamax a fost produs in 2002. Casetele video si-au inceput declinul in 1993 cand CD-urile si-au facut loc pe piata.