Contractul se derula prin intermediul a 4 companii partenere, respectiv SC ISA SRL, SC KMP Vest SRL, SC S&T Romania SRL si SC Be Proffice SA/RTC Proffice Experience SA. Anularea de catre HP Romania, cu 5 luni inainte de data expirarii, a contractului in cauza si stoparea relatiilor comerciale deja existente cu cei 4 parteneri s-a realizat fara nicio explicatie din partea companiei dominante HP Romania.
- "O companie care detine o pozitie dominanta poate adopta strategiile necesare pentru a-si apara interesele comerciale, insa asemenea masuri trebuie sa fie rezonabile si proportionale cu efectele pe care le-ar putea provoca clientilor si concurentei. Conform normelor europene in domeniul concurentei, refuzul unei companii dominante de a furniza produse unui client stabil, fara o justificare obiectiva, poate constitui un abuz. In acest caz, anularea contractului de catre HP Romania, inainte de termen si stoparea relatiilor comerciale deja existente cu partenerii s-a realizat fara o justificare obiectiva", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
In perioada 2007 - 2011, HP Romania a detinut o pozitie dominanta pe piata imprimantelor tip inkjet pentru segmentul business, cota de piata fiind de peste 80%. Investigatia a fost declansata in 2012, in urma unei plangeri.
Este interesant pentru toti sa aflam cine a "ciripit" la OPC, care dintre "parteneri" s-a simtit obligat sa dezvaluie miselia.
In mod evident - amenda va fi contestata in justitie, insa cu slabe sanse de castig, prea este infometat OPC sa dea amenzi.
Insa cine stie ? in cazul Orange - amendatul a scapat de amenda, cu "argumente".
Zilele acestea trebuie sa cautam la instante - sa aflam unde a deschis HP actiunea si sa ne pregatim cu rabdare. In cazul licitatiei de la CNAS au contestat in justitie prin coada lor de topor (Intracom/Intrasoft/Intrarom) pana la Curtea Suprema de Justitie.
S-ar fi judecat si acuma, daca nu ii cumpara HP pe Compaq.
"Patria si Dreptul Meu!"
.
Daca nu ma insel, Consiliul Concurentei ar putea fi interesat de acordurile tip cartel, DNA ar putea fi interesat de pret (si parandaraturi), iar Hotnews (sau orice jurnalist de investigatie care-si merita painea) ar putea fi interesat de fenomenul contractelor cu statul pe partea de infrastructura IT (deja pe partea de solutii IT avem foiletonul pornit, stim cum se face, iar daca te uiti la comentariile articolelor recente stii si cine face porcismele: Siveco, Teamnet, UTI, etc.)
Kovesi cerea buget sa suplimenteze cu 50 de procurori organigrama pentru 2015... Ce 50 ? Sute si mii de procurori daca angajezi au de lucru ani buni la cat de intins e jaful si nepasarea in tara aia. Vizitati www.porcisme.ro sa va cruciti !