Consiliul Concurentei a anuntat, miercuri, ca a sanctionat compania SC Hewlett - Packard (HP) Romania cu amenda in valoare de 2.966.516 lei (aprox. 665.000 euro) pentru abuz de pozitie dominanta. Sanctiunea vine in urma unei investigatii deschise in 2012. Concurenta sustine ca, in urma acestei investigatii, a constatat ca HP Romania a abuzat de pozitia dominanta pe care o detinea, prin intreruperea inainte de termen si fara o justificare obiectiva, a unui contract prin care acorda partenerilor sai preturi speciale pentru consumabile marca HP livrate catre un client important din segmentul business.

Bogdan ChiritoiuFoto: AGERPRES

Contractul se derula prin intermediul a 4 companii partenere, respectiv SC ISA SRL, SC KMP Vest SRL, SC S&T Romania SRL si SC Be Proffice SA/RTC Proffice Experience SA. Anularea de catre HP Romania, cu 5 luni inainte de data expirarii, a contractului in cauza si stoparea relatiilor comerciale deja existente cu cei 4 parteneri s-a realizat fara nicio explicatie din partea companiei dominante HP Romania.

  • "O companie care detine o pozitie dominanta poate adopta strategiile necesare pentru a-si apara interesele comerciale, insa asemenea masuri trebuie sa fie rezonabile si proportionale cu efectele pe care le-ar putea provoca clientilor si concurentei. Conform normelor europene in domeniul concurentei, refuzul unei companii dominante de a furniza produse unui client stabil, fara o justificare obiectiva, poate constitui un abuz. In acest caz, anularea contractului de catre HP Romania, inainte de termen si stoparea relatiilor comerciale deja existente cu partenerii s-a realizat fara o justificare obiectiva", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In perioada 2007 - 2011, HP Romania a detinut o pozitie dominanta pe piata imprimantelor tip inkjet pentru segmentul business, cota de piata fiind de peste 80%. Investigatia a fost declansata in 2012, in urma unei plangeri.