VIDEO INTERVIU Varujan Pambuccian si Valentin Negoita discuta despre decalajul intre cerere si oferta de cadre cu competente digitale in sectorul IT
Decalajul dintre cerere si oferta in industria de IT&C
Varujan Pambuccian: Acum, in Romania, creste decalajul intre cererea de munca si oferta in domeniul IT. Insa, trebuie sa fim atenti si la un alt aspect. Decalajul a crescut pe modelul fabrica de soft. Fabrica de soft mai are, dupa parerea mea, cam 15 ani de viata si gata. Pentru ca au aparut foarte multe programe care pot genera soft. Meseria asta de muncitor in fabrica de soft, de programator, va incepe sa aiba probleme daca nu gasim la timp o solutie ca numarul mare de oameni care lucreaza in domeniu acesta, usor, usor sa fie dusi catre domenii mult mai creative. Sa fie tot in zona productiei de software, dar care sa nu necesite neaparat doar cunoasterea unui limbaj de programare si atat.
Momentan nu e o problema pentru Romania, dar decalajul creste intre cerere si oferta pentru locurile de munca in domeniu. Noi producem aproape 8.000 de specialisti pe an, ori cererea a depasit 12.000 pe an.
Trebuie sa intelegem ca muncitorul din fabrica de soft nu are nevoie neaparata de facultate. Pentru a reduce decalajul dintre cere si oferta, trebuie sa ne marim baza de recrutare catre liceu. O alta solutie este sa facem si noi ce fac altii astazi in Romania, adica outsourcing. Lucrul acesta deja a inceput catre Republica Moldova si catre Ucraina. Inca mai exista asa din inertie ideea ca programatorul este un fel de om de stiinta. A fost acum 30-40 de ani. Si mai trebuie facut un pas important: fabrica de soft trebuie redirectionata catre zona de cercetare si dezvoltare.
E important sa creem o piata pentru industria de software in Romania. Iar asta inseamna multe lucruri. Pleaca cu alfabetizarea digitala, pleaca cu ideea ca e bine sa dai bani pe soft…
Valentin Negoita: Vorbeam de circa 7-8.000 de absolventi pe an si o cerere de circa 15.000 de absolventi care sa intre maine in industria de IT&C, dar si in alte industrii care au nevoie de specialisti cu competente digitale.
Din 2010, Comisia Europeana a decis sa se concentreze pe niste campanii generate in fiecare stat membru prin care sa convinga tinerii sa se dedice unor cariere bazate pe IT. Aceasta este esenta acestor campanii numite eSkills 4 Jobs.
Sistemul de invatamant
Varujan Pambuccian: Un numar mare de facultati, care din pacate au si o cifra mare de scolarizare pregatesc oameni care devin someri la sigur. Avem foarte multi tineri care au absolvit aceste facultati, iar unii au facut greseala sa creada ca daca mai absolvesc inca una similara, in momentul acelas sigur o sa isi gaseasca de lucru… Unii si-au dat masterate, doctorate, iar problema aceasta este ca oamenii acestia nu isi gasesc de lucru. Din fericire, se poate face o conversie usoara catre meserii din zona tehnologiilor in care nu e neaparat nevoie sa stii foarte multa matematica sau foarte mult din zona stiintelor.
Raul a fost facut la prima reforma a sistemului de invatamant. Din pacate Statul sta nepermis de mult in zona invatamantului, ca vorbim de un sistem de invatamant. Asta nu mai are nicio legatura cu lumea in care traim. In mod normal, o scoala ar trebui sa fie un grup de profesori care propune o curricula. Ideea asta cu curricula uniforma, cu teste nationale, astea sunt lucruri care trebuie abolite pentru ca ele nu mai au nicio legatura. Ele vin din perioada primei Revolutii Industriale, noi suntem in a treia Revolutie Industriala, iar tipul de om de care avem nevoie nu are nicio legatura cu tipul de om de care a avut nevoie prima Revolutie Industriala.
A treia Revolutie Industriala si clasa oamenilor inutili
Exista o teorie care mie mi se pare foarte interesanta si adevarata. Daca prima Revolutie Industriala a venit cu clasa muncitoare, a treia Revolutie Industriala vine cu clasa oamenilor inutili. Trebuie sa intelegem ca acest lucru se va intampla, iar statele castigatoare vor fi cele care vor avea extrem de diminuata clasa aceasta.
Despre Coalitia Skills 4 IT
Valentin Negoita: Comisia Europeana estimeaza ca in orizontul anilor 2020 va exista un deficit de 850.000 de cadre in industria de IT&C si in industriile conexe care folosesc IT-ul. Asta inseamna o oportunitate pentru toate statele europene sa isi dedice politicile educationale pentru formarea profesionala. Evident ca acest decalaj (intre cerere si oferta - n.red) se va reduce pana in anul 2020, inclusiv in Romania, datorita acestor programe reunite sub “umbrela” denumita Coalitia eSkills 4 IT, pe care am lansat-o deja.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
cel mai bine ar fi sa le ziceti oamenilor sa mearga pe medicina. statele apara profesiile medicale. avem 10 farmacii pe km in unele zone din bucuresti. un dentist castiga mai bine ca un programator bun(ca slabi sunt destui si voi tot mai vreti), nici nu e nevoie de atata minte si straduinta si nici nu o sa fie prea curand inlocuit de un robot.
In IT se invata tot timpul. In fiecare zi, Prin urmare nu cred ca vreunul din adevaratii it-sti vor avea de suferit, poate doar cei ce gandesc precum inginerul de 60 de ani care isi imagineaza ca examenul de licenta este ultimul test pe care a trebuit sa il dea in viata lui.
Problema este ca inginerul acela nu are scutire pe impozit, atunci ar fi angajat si el degraba.
In articol se arata pericolul ca marea majoritate a softistilor de la noi, cei care fac o munca de rutina sa-si piarda slujbele pentru ca exista deja masini care sa-i inlocuiasca. Ce s-a intamplat acum douazeci de ani in industria auto.
Pambuccian baga degetul in apa sa vada cat e de calda, ca sa mai ceara niste pomeni, pentru cei pe care-i reprezinta. Din paxcate el e in parlament pentru areprezenta armenii, nu softistii. Face mai mult rau decat bine. O sa se vada.
Si te trezesti la 50 de ani ca lucrezi pe o tehnologie invechita si nu iti mai poti gasi de lucru
Cata pomana mai vreti?
Daca programele sunt bune le vor cumpara firmele private.
Cred ca Pambuccian a fost cel mai nociv personaj dupa 2015. A generat ideea ca unii pot fi discriminati pozitiv, cu o aparenta de legitate, si mai ales legalitate. Pacat.
Trebuie desfiintata scutirea de impozit pentru softisti. Este nedreapta. Scutiti de impozit pe salariu industria auto si sa vedeti cum se-nghesuie marii fabricanti. In trei ani cel putin patru milioane de angajati pe industria orizontala. E anti constitutional si incorect.
Astept imbuibatii cu salarii de 2000 de euro fara impozit sa dea negativ. Fara rusine.
Ceea ce profesorul Pambuccian spune (pentru ca omul a terminat pe bune o facultate si a scris, tot "pe bune" o teza bunicica de doctorat) este ca programarea nu trebuie tratata ca o unealta folosita de dragul uneltei. Cati oameni care fac gauri cu bormasina cunoasteti sa fie fascinati de bormasina in sine? Cei care sunt, lucreaza la firme gen Bosch si sunt ingineri electrotehnisti in marea lor majoritate.
Faptul ca exista oameni care nu-si merita salariul este, de asemenea, adevarat in multe meserii in care omul trebuie, in teorie, sa invete mai tot timpul. Oricum, la casa de marcat, volumul de munca depus pentru a "tine pasul cu vremea" e net inferior altor meserii. La fel si salariul.
Problema este insa alta: exista o inflatie creata de piata pentru ca se toaca bani fara cap. Existenta programatorilor "naspa" e cauzata de aceasta scadere drastica a calitatii unor aplicatii facute pe bani grei. Cunosc cazuri, dar prefer sa nu trambitez. Prefer doar sa-mi dau demisia din firmele care fac asa ceva. Prefer sa nu iau "2000 de euro fara impozit", cum spuneti dumneavoastra, daca mi se pare ca nu sunt meritati sau daca ceea ce fac eu nu merita valoarea respectiva.
Ce ma deranjeaza, ca si pe dumneavoastra, este ca alte meserii iti asigura subzistenta, pe cand altele pot parea ca treaba ta este faci munca de secretariat la birourile Raiului jucandu-te solitaire pe banii orfanilor flamanzi.
Ce gaselnita extraordinara, ca minoritar apar pe toate buletinele de vot si pot culege voturi atat de la "minoritatea" raspandita in toata tara cat si de la oamenii din domeniul pe care-l vizeaza, aici IT&C. Acest lucru ii permite sa aiba un mandat sigur si o pozitie privilegiata in comunitate si in domeniul sau de activitate. Nu am inteles de ce a bauta atat Coca-Cola incat sa i se faca rau...
Este sfanta obligatia ca persoanele alese in functii publice sa aiba dreptul la maxim 2 mandate.
Din pacate, acea institutie arata ca un teatru de razboi intre diverse catedre, cu studenti dezinteresati si neintegrati in diverse proiecte de cercetare sau proiecte facultate-mediu privat.
Dar asta e o problema a invatamantului romanesc (probabil dintotdeauna).
Ceea ce insa ar trebui sa faca facultatea cu un om apt de invatare este sa-l invete cum sa invete, cum sa se descurce singur, cum sa isi gaseasca informatiile necesare si sa le foloseasca. Cu putin noroc, se intampla si asta. In general, insa, nu.
Multi programatori din ziua de azi provin de la acea facultate. Trist este ca multi nici nu reusesc sa o termine, iar pragul de trecut la examene este, credeti-ma, destul de scazut. Faptul ca nu esti in stare sa termini o facultate este mult mai grav decat faptul ca nu ai terminat-o cu o nota mare. Arata faptul ca nu esti serios, nu ai o gandire mulata pe domeniu nici cat sa iei o nota de trecere (pentru ca, probabil, singura nota care reflecta o realitate tot 5 ramane - un 5 curat se ia cel mai greu, intrebati orice student sau profesor :) ).
care a beneficiat din plin de scutiri de taxe si subventii si care tot in evul mediu a ramas. Cand un lucru merge bine si mai ales aduce bani
il pastrezi asa cum este.
Acest lucru incepe sa se extinda incet, incet si in domeniul hardware in asa fel incat utilizatorul sa nu aiba decat optiunile pe care producatorul de hardware le-a intentionat in procesul de fabricare.
Acest 'e bine sa dai bani pe software' incepe sa se transforme incet, incet in 'trebuie sa ne dai bani pe software si pe hardware' ceea ce evident in contexul statului inseamna tiranie. Clasa privilegiata, detinatorii de tehnologie pe de o parte si muncitorii de software si consumatorii de software pe de alta parte.
Da, știu. Sunt o grămadă de oameni angajați ca programatori care habar nu au cu ce se mânâncă. Ba unii care au terminat Informatica scriu cod care e foarte greu de urmărit. Nu au nici un fel de inclinație de a împărți problema în subprobleme simple, ba chiar complică problema inițială.
"O alta solutie este sa facem si noi ce fac altii astazi in Romania, adica outsourcing"
Nici un stres. Sunt o grămadă de indieni la $5-$10 pe oră care nu știu să vorbească engleza, ce să mai zic de ce „software” scot. Sigur, sunt indieni foarte buni. De la $30 pe oră în sus. Dacă putem plăti la nivelul ăsta, mai întâi să-i plătim așa pe ai noștri, ăia buni.
"Inca mai exista asa din inertie ideea ca programatorul este un fel de om de stiinta."
Ba din contră. Poate și fiindcă majoritatea care dau pe la interviuri sunt niște băieți care au auzit că se fac bani din programare și au citit și eu pe net ce e HTML, cam toate firmele la care am fost la interviu te iau de sus. Vorbesc frumos dar nu cred un cuvânt pe care-l spui.
O parte din firme vor chiar mai mult decât om știință. Adică trebuie să știi: HTML, CSS, SQL/MySQL/Postgress dar și MongoDB, apoi Javascript, jQuery, Angular, pe urmă să știi Laravel, Codeigniter, Yii, Zend, whatever, apoi și Wordpress/OpenCart/etc.
Pe urmă trebuie să știi Bash, Apache, ngix. Desigur să știi Unit Testing, să fii Agile și să ai și experiență. Minim 3, 4, 5 ani.
Ca la final să-ți dea poate 1 500 de euro, bani care poate sună mult însă să știi toate astea nu se învață în 6 luni la un curs de pe net. Am primit o ofertă de mai puțin pe o poziție de team leader. Adică să și vorbesc cu clienții, să fac și munca de programator că, deh, am mai lucrat cu alți „programatori” adică le-am spus ce să facă și cum ca pe urmă tot eu să scriu codul.
No, Doamne! Sa le spun și ăstora cu care lucrez să-și ia și ei și să nu mai cheltuie bani pe indieni pe care de fapt îi evită că nu înțeleg deloc ce vorbesc.
Dar sunt ieftini și ceva, după un an, doi, fac. Chit că totul trebuie rescris.
Of, of...
http://www.dspace.com/en/pub/start.cfm
, iar softul rezultat este folosit pe microcontrolere.