​Cel de-al saptelea model de ceas inteligent al Samsung - Gear S2 - este fara indoiala cel mai reusit de pana acum, insa nu este nici pe departe perfect. Ecranul circular, cadranul rotativ si compatibilitatea cu mai multe telefoane cu Android reprezinta plusuri, insa cei care cumpara smartwatch-ul crezand ca le-ar putea inlocui telefonul, vor fi dezamagiti. Ceasul costa de la 1.450 lei si vine si cu lucruri exasperante, fiind dovada ca segmentul nu si-a atins inca maturitatea. Insa la cateva capitole merita elogiat, astfel ca, desi Gear S2 iti lasa si un mic gust amar, cel dulce predomina.

Samsung Gear S2Foto: Hotnews

O nisa care nu convinge pe toata lumea

In trimestrul trecut s-au vandut in lume 355 milioane de smartphone-uri, 70 de milioane de PC-uri, 49 milioane de tablete si numai 21 de milioane de ceasuri inteligente si bratari de fitness. Aceste valori arata clar ca smartwach-urile raman un segment de nisa, chiar daca mai toate companiile companiile mari au scos modele si chiar daca au aparut si modele la sub 50 de euro.

Dintre toata companiile, gigantul Samsung a comunicat cel mai mult despre smartwatch-uri, testand piata cu sase modele din 2013 incoace. Vanzarile Samsung au ramas mici insa, in ultimul trimestru fiind de 600.000 unitati pe plan mondial, putin daca ne gandim ca grupul coreean a vandut de 13 ori mai multe tablete. Aceasta sunt datele IDC, insa cele prezentate de Strategy Analytics spun ca Apple Watch are 74% din piata ceasurilor inteligente, iar Samsung, 10%.

Smartwatch-urile Samsung nu au "prins" fiindca designul lasa de dorit si mai ales fiindca erau compatibile doar cu telefoanele Samsung, ceea ce limita enorm baza de clienti.

In plus, multi nu considera ca au nevoie de inca un gadget pe care sa-l incarce zilnic, mai ales ca e posibil sa te plictisesti de ceas la cateva saptamani de la achizitionare si sa-l arunci intr-un sertar.

Samsung a lansat cel mai nou ceas care vine cu o multime de idei bune si "repara" cateva dintre greselile pe care compania le-a facut la modelele precedente. Rezultatul? Un ceas cu multe puncte bune, dar si cu lucruri la care mai este mult de lucrat.

Ce ne-a placut

Al saptelea ceas lansat de Samsung, modelul Gear S2 care se vinde din 12 noiembrie in tara, este cel mai reusit ceas lansat de Samsung pana acum. Ecranul este circular, precum la un ceas clasic, iar cadranul rotativ reprezinta cea mai placuta caracteristica a ceasului, cu el fiind extrem de usor de navigat prin meniuri sau de rasfoit notificarile si mai ales meniurile legate de exercitiile fizice. Este o solutie placuta si eficienta de a ajunge din "Home Screen" in ecranul cu aplicatii, in cel care iti arata vremea sau in cel cu notificari. Altfel, navigarea doar cu degetul pe ecranul mic ar fi fost mai greoaie.

Un lucru excelent este si ca ceasul este compatibil cu zeci de modele de telefoane de la peste zece marci, pana acum o parte din ceasurile lansate de companie fiind compatibile doar cu cateva modele Samsung. Baza de clienti se poate largi acum mult, ceasul fiind compatibil cu smartphone-uri ce ruleaza macar Android 4.4 si au peste 1,5 GB RAM. Presa din Coreea de Sud scrie ca in curand ceasul va fi compatibil si cu iPhone, fiind in pregatire o aplicatie pentru App Store.

Designul este reusit si ingrijit, iar ceasul nu mai arata precum puerilele ceasuri electronice ale copilariei. Curelele sunt comode si se prind usor, iar la acest capitol ceasul chiar reprezinta un urias pas inainte fata de alte modele. Ecranul de 1,2 inci are o rezolutie excelenta pentru marimea sa (360x360 pixeli, 302 ppi) si, alaturi de cadranul rotativ, reprezinta unul dintre punctele forte ale ceasului.

Un alt punct forte tine de S-Health, aplicatiile de sport si de monitorizare a sanatatii. Sunt usor de folosit datorita cadranului rotativ, grafica este excelenta si valorile afisate sunt mult mai apropiate de adevar decat la alte ceasuri Samsung din trecut. Aceste aplicatii pot fi folosite usor si fara a avea telefonul la indemana, iar ceasul afiseaza grafice ce arata extrem de bine cat de sedentar sau de activ ai fost intr-o anumita zi. Ceasul te anunta daca nu faci miscare cateva ore, poate fi setat sa arate indicatori pentru diverse tipuri de miscare (de la mersul pe jos pana la urcatul pe munte) si afiseaza pe un grafic circular sugestiv statistica activitailor fizice dintr-o zi.

Este un capitol la care ceasul se descurca foarte bine. Alte modele din trecut au fost prezentate ca fiind mini-smartphone-uri, cand ele nu erau nici pe departe asa ceva fiindca functiile erau putine. Samsung Gear S2 face foarte bine exact ce trebuie sa faca un smartwatch: este excelent la notificari si mai ales la aplicatiile de sport si de monitorizare a sanatatii. Si masurarea pulsului, care la alte ceasuri din trecut functiona greu, a fost mult imbunatatita, aplicatiile afisand si grafice detaliate ale variatiei pulsului in timpul efortului, cu medii si maxime.

Ce nu ne-a placut

Cei care vor sa-si cumpere un smartwatch de top precum Gear S2 trebuie sa se documenteze inainte de achizite, pentru a nu fi dezamagiti daca se asteapta la prea mult. Gear S2 nu poate inlocui un smartphone, ci il secondeaza. Fara sincronizare cu smartphone-ul, ceasul are mai putine functii, iar aplicatiile pot fi instalate doar cu ajutorul smartphone-ului si a aplicatiei Galaxy Gear instalata pe acesta. Ceasul are si conectivitate NFC, dar si WiFi, insa pentru accesarea tuturor functiilor este nevoie de sincronizare cu telefonul.

La acest capitol am intalnit cateva probleme, ceasul dand erori de conectare cu cateva dintre smartphone-urile cu care am incercat sa il sincronizam. Sincronizarea a fost excelenta cu telefoanele Samsung. Cu alte modele in cateva cazuri a fost nevoie de o resetare prin care ne-am intors la setarile din fabrica, toate datele fiind sterse pe ceas. Dupa resetare, sincronizarea cu smartphone-ul a fost posibila.

Nu putem deduce de aici ca toate ceasurile Gear S2 au o problema cu conectivitatea. Unele forumuri o mentioneaza, alti useri spun ca nu au avut nicio problema, insa pentru clientul care va intalni problema, ea va fi foarte frustranta daca se intrerupe des conexiunea Bluetooth, fiindca motificarile nu vor mai aparea, ceasul avand in acest caz functii mult imputinate. Este de asteptat ca viitoare update-uri de soft sa rezolve problema.

Bateria de 250 mAh nu este o mare dezamagire, insa folosind ceasul intens, tine cel mult o zi, astfel ca incarcarea trebuie facuta des. Incarcarea se face wireless si dureaza doua ore daca bateria este complet descarcata. Pe de alta parte, daca ceasul este folosit mai rar, iar ecranul este setat sa fie mai putin stralucitor, bateria poate "duce" chiar si peste doua zile.

Sistemul de operare Tizen are o interfata usor de folosit, insa un minus tine de numarul redus de aplicatii disponibile pentru ceas. Ecranul de 1,2 inci limiteaza mult tipul de aplicatii ce pot fi utilizate multumitor, fiindca nu pot fi foarte multe lucruri afisate pe display-ul circular. Prin aplicatia Galaxy Gear pot fi transferate de pe telefon si fotografii, pentru a fi vizionate pe ceas.

Vin preinstalate o serie de aplicatii de stiri - inclusiv CNN, Bloomberg si Wall Street Journal, insa ele afiseaza doar unu-doua paragrafe din stire, restul putand fi citit pe telefon, unde esti trimis din aplicatia de pe ceas. Hartile Nokia HERE sunt greu de utilizat pe un ecran atat de mic, insa cadranul rotativ mai usureaza lucrurile permitand functia de zoom in si zoom out.

Asadar, ceasul este bun la aplicatii minimaliste, incercarea de a folosi unele mai complicate putand fi frustranta. Foarte complicat este sa tastezi pe ceas, chiar daca intervine cadranul rotativ prin care poti "jongla" intre diverse zone ale tastaturii, fiindca afisarea tuturor tastelor ar fi imposibila pe un ecran atat de mic.

Ce ne-a placut

- cadranul rotativ

- ecranul rotund cu rezolutie foarte buna

- compatibilitatea cu un mare numar de telefoane cu Android, de la peste zece marci.

- aplicatiile de monitorizare a sanatatii sunt precise si usor de folosit

- designul este simplu, dar reusit

- notificarile sunt usor de citit si vin cu promptitudine

- bratarile sunt comode si elegante

- greutatea este redusa (47 grame)

Ce nu ne-a placut

- numarul de aplicatii pe sistemul Tizen este mic

- bateria tine sub o zi la utilizare intensa

- pot aparea probleme de sincronizare cu unele telefoane, e posibil sa fie nevoie de resetari dese ale ceasului pentru resincronizare

- ecranul rotund si mic vine cu o serie de limitari pentru cei care se asteapta sa ruleze aplicatii mai complicate

- pretul este comparabil cu cel al unui smartphone din gama medie

In concluzie, Gear S2 este clar cel mai bun ceas pe care Samsung l-a produs, calitatea display-ului, cadranul rotativ si compatibilitatea extinsa fiind atuuri de necontestat. Insa chiar si cel mai reusit ceas Samsung are minusuri pe care potentialul client trebuie sa le ia in seama, mai ales ca vorbim de preturi ce pornesc de la 1.450 lei, asteptarile cumparatorilor fiind ridicate.

Gear S2 este excelent pentru cei care vor sa-si monitorizeze activitatile zilnice, insa nu e cea mai potrivita alegere pentru cei care cred ca un smartwatch - fie el si premium - poate fi un inlocuitor pentru smartphone. Gear S2 este o dovada ca se poate construi un smartwatch reusit, insa ne arata ca sunt multe de facut pentru ca ceasurile inteligente sa multumeasca pe aproape toata lumea.

Dar cert e ca Samsung a invatat multe prin acest al saptelea ceas si a aplicat o serie de idei bune care fac din Gear S2 un ceas reusit fata de modelele care l-au precedat.

Specificatii:

Display: 1,2 inci AMOLED 360x360 pixeli, 302 ppi

Dimensiuni: 42.3 x 49.8 x 11.4 mm

Greutate: 47 grame

RAM: 512 MB

Memorie interna: 4 GB

Sistem de operare: Tizen

Conectivitate: Bluetooth 4.1, WiFi, NFC

Baterie: 250 mAh