Cenzura este necesara pentru a mentine libertatea internetului, a afirmat miercuri presedintele chinez Xi Jinping, in cadrul unei conferinte internationale dedicata internetului in care a aparat "suveranitatea" statelor asupra web-ului, scrie AFP.

Presedintele Xi JinpingFoto: Agerpres

"Ca si in lumea reala, libertatea si ordinea sunt ambele necesare in spatiul cibernetic: libertatea este finalitatea ordinii si ordinea e garantia libertatii", a declarat Xi Jinping, la Wuzhen (est), in cadrul celei de-a doua editii a Conferintei mondiale a internetului, organizata in prezenta mai multor giganti mondiali, dar criticata pentru promovarea unui control sporit asupra netului.

"Trebuie sa respectam dreptul fiecarei tari de a-si guverna propriul spatiu cibernetic", a subliniat Xi Jinping, explicand ca "nicio tara nu trebuie sa urmareasca hegemonia online sau sa se amestece in afacerile interne ale altei tari".

China mentine o cenzura feroce a continutului online si blocheaza o serie de site-uri occidentale, inclusiv pe cele ale gigantilor Facebook, Twitter si Google.

"Trebuie sa permitem utilizatorilor sa isi exprime ideile, dar de aemenea sa mentinem ordinea in spatiul cibernetic, in conformitate cu legea, si aceasta ajuta la protejarea drepturilor si intereselor legitime ale tuturor internautilor", a apreciat presedintele chinez.

Conferinta se deruleaza in prezenta a numerosi actori mondiali ai high-tech-ului - Apple, Kaspersky, Samsung, Nokia, etc. si a unor lideri politici, unii din tari foarte criticate pentru bilantul in materie de libertate de expresie, precum premierii pakistanez Nawaz Sharif si rus Dimitri Medvedev.

Un raport publicat in octombrie de ONG-ul american Freedom House arata ca, dintre 65 de tari studiate, China aplica una dintre cele mai restrictive politici in materie de internet, in fata unor tari precum Iran sau Siria.

China are circa 700 de milioane de utilizatori de internet, de doua ori populatia Americii.