Toshiba a anuntat ca va renunta la 6.800 de angajati din diviziile producatoare de PC-uri si televizoare, compania fiind intr-un amplu proces de restructurare, dupa ce a admis ca a falsificat timp de sase ani registrele contabile. In iulie s-a aflat faptul ca Toshiba si-a "umflat" cu 1,1 miliarde euro profitul in ultimii ani, scandalul scotand la iveala si o cultura extrem de viciata in companie, unde managerii nu puteau fi contrazisi de subalterni. Grupul Toshiba s-a infiintat in 1875 si are acum 200.000 de angajati.

-Foto: Toshiba

Toshiba are mari probleme si se asteapta la cele mai mari pierderi anuale din istoria sa, estimand 4,5 miliarde dolari pentru anul fiscal care se termina pe 31 martie. Ca si alti giganti niponi ai tehnologiei, si Toshiba a simtit efectul concurentei brand-urilor chinezesti si sud-coreene pe piata laptop-urilor si TV-urilor.

Insa lovitura de gratie a venit in aceasta vara cand a fost dezvaluit gravul scandal contabil care a dus la cateva demisii la varf si la scaderea drastica a actiunilor companiei.

Toshiba va renunta in total la 10.600 de angajati, va vinde o uzina de TV-uri si masini de spalat din Indonezia si cauta investitori pentru divizia medicala. Anuntul a generat o scadere cu 10% a valorii actiunilor grupului.

Toshbia are activitati variate, de la domeniul nuclear, pana la energie, insa diviziile de TV-uri si laptop-uri sunt cel mai greu lovite, tocmai de aceea fiind nevoie de aceste concedieri serioase pana in martie 2016.

Valoarea actiunilor Toshiba a scazut cu 40% de la izbucnirea scandalului contabil si de atunci au iesit la iveala mai multe slabiciuni ale business-urilor companiei. In plus, a iesit la iveala si o cultura puternic viciata unde subordonatii nu aveau curaj sa isi contrazica sefii si erau dispusi sa faca ilegalitati pentru a indeplini tintele instituite de conducere.

Surse: Reuters, BBC