​Se incheie un an plin de evenimente in tehnologie, un an in care s-au lansat gadget-uri despre care se vorbeste de mult timp si un an in care s-au parafat tranzactii de zeci de miliarde de dolari. Se termina un an in care unele ompanii gigantice au facut schimbari mari si au intrat pe noi teritorii, in timp ce altele fac concedieri. 2015 a fost marcat si de atacuri informatice extrem de sensibile, dar si de batalii legislative ce pot modifica viitorul internetului. In articol puteti citi un scurt rezumat al lui 2015 in tehnologie.

-Foto: Hotnews

Gadget-uri

2015 a fost plin de lansari foarte asteptate, lansari despre care s-a speculat in ultimii doi-trei ani. Apple a tinut capul de afis, iar inceputul anului a fost marcat de zvonuri despre ceasul inteligent care s-a lansat in primavara. Dupa lansare au urmat intrebarile: este cu adevarat util, se va vinde, nu e o nebunie sa existe si o varianta de peste 10.000 de dolari?. Ceasul si-a gasit peste 10 milioane de cumparatori pana in prezent.

Tot de la Apple a venit si cel mai mare iPad de pana acum, modelul Pro cu ecran de 12,9 inci, insa de baza ramane iPhone-ul care genereaza 60% din cifra de afaceri a companiei si care a venit si in 2015 cu o noua generatie. Si Samsung a lansat noua generatie Galaxy S6 edge si noul ceas Gear (S2), insa toti marii producatori au venit cu noi generatii ale smartphone-urilor de varf de gama si piata devine tot mai aglomerata.

La capitolul terminale despre care s-a discutat mult, Samsung a tinut prim-plan-ul in februarie cand revista Daily Beast a descoperit faptul ca grupul coreean isi previne cumparatorii in politicile de confidentialitate ca trebuie sa aiba grija sa nu vorbeasca lucruri personale sensibile in fata unui televizor smart cu comenzi vocale. Asta fiindca cele spuse ar putea fi trimise catre o terta parte daca sistemul de recunoastere vocala este activat. Compania a fost criticata pe motiv ca isi spioneaza clientii, insa Samsung a venit cu o clarificare in care spune ca este total transparenta si oricand comenzile vocale pot fi dezactivate, iar utilizatorii pot vedea usor daca microfonul este pornit sau nu

Anul acesta a crescut enorm oferta la drone, acestea ieftinindu-se si devenind totodata si mai controversate in ceea ce priveste modul in care pot fi utilizate. Insa dronele reprezinta viitorul curieratului, iar retailerul Amazon a anuntat cum vede impartirea spatiului aerian pentru dronele ce fac livrari si a publicat si noi imagini cu aceste drone pe care le testeaza.

Ce au facut gigantii

Evenimentul software al anului a fost lansarea sistemului de operare Windows 10, la final de iulie. Acum ruleaza pe mai bine de 100 milioane de dispozitive, iar compania isi pune toate sperantele in noul sistem, dupa ce Windows 8 a fost un esec. Compania spune ca este cel mai bun si sigur Windows pe care l-a creat. iar printre noutati se numara asistentul vocal Cortana, browserul Edge si aplicatia integrata Xbox.

Google a venit cu multe noutati, insa cea mai surprinzatoare a fost anuntata in vara cand s-a anuntat ca Google se va numi Alphabet si va functiona precum un holding format din mai multe divizii cu independenta sporita. Schimbarea este vizibila pentru actionari, nu pentru utilizatorii motorului de cautare. Compania continua sa testeze masinile autonome si cauta un partener din industria auto pentru a le produce in serie si a lansat si proeictul prin care baloane speciale aduc internetul in zone sarace.

Facebook a avut un an plin, numarul de user depasind 1,5 miliarde, iar afacerile au atins un nivel record. Insa departe de a spune ca Facebook a avut un an ideal, mai ales ca in octombrie Curtea de Justitie a UE a invalidat un acord vechi de 15 ani si parafat de SUA si UE. Acordul Safe Harbour permitea companiilor americane de tehnologie sa transfere in SUA date despre utilizatorii europeni, insa acest lucru a fost contestat de un austriac in varsta de 28 de ani, Max Schrems. El sustinea ca transferarea unui volum atat de mare de date despre europeni in SUA ii expune pe cetatenii europeni spionajului american si programelor ilegale de monitorizare dezvoltate de NSA.

Insa la Facebook au mai existat o serie de dezvoltari pozitive, Messenger devenind dintr-o simpla aplicatie de chat, o platforma de aplicatii prin care poti face direct rezervari la unele restaurante sau poti chema un Uber, Pentru moment, o serie de functionalitati sunt in test, inclusiv asistetul virtual, insa Messenger va deveni o forta, avand peste 700 milioane de useri.

Nu toate companiile americane au avut vesti bune de comunicat. Hewlett Packard, care este pe cale sa se scindeze, va reduce cu 25-30.000 numarul de angajati la una dintre cele doua noi societati create. HP a renuntat la 54.000 de angajati in ultimii trei ani, ca parte a unuia dintre cele mai drastice programe de restructurare din sectorul tehnologic.

Insa tot din America vine si cea mai mare tranzactie din istoria tehnologiei. ​Dell a anuntat in octombrie ca a ajuns la un acord si va cumpara cu 67 miliarde dolari compania specializata in stocarea datelor EMC Corporation, parafand cea mai mare tranzactie realizata intre doua companii de tehnologie. Daca cele dpua parti vor obtine toate aprobarile, tranzactia va fi completata intre mai si octombrie 2016.

Michael Dell a cautat noi domenii in care sa-si extinda compania, dincolo de piata PC-urilor, care este in scadere. Marele pariu tine de stocarea si gestionarea datelor. EMC are afaceri anuale de 24 miliarde dolari si efectivele pe plan mondial sunt de 70.000 de angajati.

Amenintarile informatice

Anul a adus in prim plan si amenintari informatice neobisnuite si ingrijoratoare. De ani buni auzim despre atacuri informatice indreptate impotriva unor state sau corporatii, insa incet incet atacurile vor ajunge sa vizeze lucruri mult mai obisnuite, cum ar fi automobilele. In aceasta vara au fost cateva exemple care arata ca masinile sunt vulnerabile, Cel mai mediatizat a fost cazul unui Jeep la care doi specialisti de securitate informatica au preluat controlul de la cativa kilometri distanta, actionand si franele si directia, fara ca cel de la volan sa poata sa schimbe ceva. A fost un test si controlul masinii a fost preluat datorita unor vulnerabilitati in soft-ul sistemului de infotainment al masinii

Un alt episod a constat in interventia asupra unei masini Tesla care a putut fi oprita din mers, insa doar la viteze foarte mici, de sub 10 km/h. Hackerii au avut mai intai acces in interiorul masinii, putand s-o infecteze cu malware, astfel ca episodul nu a fost considerat unul grav.

Cei doi cercetatori au trimis comenzi masinii de la distanta, de pe un iPhone, reusind sa deschida usile, portbagajul si sa faca astfel incat toate ecranele din bord sa se inchida. Deocamdata aceste atacuri nu reprezinta un pericol fiindca este infim numarul de masini ce pot fi astfel controlate, insa concluzia este ca industria auto mai are mult de lucru la securitatea informatica si nu va putea sa ofere servicii sigure fara a apela la companii si specialisti din securitate IT.

Un atac informatic sensibil prin efectele sale intime a fost anuntat in iulie si se refera la un site numit Ashley Madison care se adreseaza oamenilor casatoriti care isi cauta o relatie extra-conjugala. Datele a 33 de milioane de useri au ajuns pe mana hackerilor si milioane de utilizatori ai acestui site s-au temut ca sotul/sotia va afla despre relatiile gasite prin intermediul site-ului. Incidentul a declansat o uriasa polemica legata de moralitatea acestui site care incurajeaza useri sa-si insele partenerul de viata, fiindca viata oricum este scurta (n. r sloganul site-ului este Life is short, have an affair). Cei mai radicali au spus ca oamenii ale caror date au ajuns pe mana hackerilor nu sunt victime, ci isi meritau soarta.

Doua evenimente importante sunt legate de doua voturi in Parlamentul European, ambele avand legatura cu internetul si viitorul acestuia: unul este legat de neutralitate, iar altul, de o strategie comuna in fata amenintarilor informatice.

Legi pentru viitorul internetului

1. La final de octombrie Parlamentul European a votat legea ce obliga companiile care ofera acces la internet sa trateze tot traficul in mod egal, insa vestea rea este ca o serie de amendamente gandite sa elimine ambiguitatile din lege au fost respinse. Furnizorii au libertatea de a da prioritate anumitor tipuri de trafic si unele servicii vor fi clar avantajate in raport cu altele, ceea ce va dezavantaja companiile mici. Legea contine multe portite ce vor duce la crearea internetului "cu doua viteze" exact opusul ideii de neutralitate.

Legea a fost intens discutata in ultimii patru ani si existenta ei este considerata ca foarte buna. Supararea tine insa de faptul ca, in forma actuala, exista o serie de pasaje interpretabile care dau furnizorilor multa putere de a incetini anumite tipuri de trafic si de a permite viteze mai mari companiilor care platesc pentru asta. Cei mai vehementi spun chiar ca legea va da mana libera la abuzuri.

2. In decembrie, Parlamentul European, Consiliul UE si Comisia Europeana au cazut de acordul asupra primului pachet legislativ comun la nivelul Uniunii pe domeniul securitatii cibernetice, legile fiind prezentate ca un moment de referinta. Marile companii de tehnologie vor fi obligate sa raporteze autoritatilor nationale cand sistemele le-au fost atacate si pot fi sanctionate daca nu comunica. Nu au fost agreate toate detaliile, insa este un prim pas. Estimarile agentiei europene Enisa arata ca, din cauza breselor de securitate, pierderile anuale sunt intre 260 so 340 miliarde euro.

Acordul a fost parafat dupa cinci ore de negocieri intre Parlamentul European si reprezentantii tarilor UE, fiind un raspuns la amenintarile cibernetice care sunt, de la zi la zi, tot mai mari.