​Uber a starnit noi controverse, mai ales in SUA, dar si in Romania, dupa ce in noaptea de Revelion preturile calatoriilor au fost chiar si de 7-10 ori mai mari decat tarifele standard. Trebuie spus ca Uber are o optiune de preturi dinamice si tarifele cresc in perioadele de varf ale fiecarei zile, insa clientii s-au suparat acum fiindca s-au trezit dupa cursa cu costuri exceptional de mari. Uber a publicat pe 31 decembrie un ghid in care isi avertiza clientii ca tarifele vor creste puternic in noaptea de Revelion. Urmarea a fost ca o cursa care cu un taxi normal ar fi costat sub 10 lei a ajuns sa fie 62 de lei cu Uber.

Cu Uber in noaptea de Revelion o calatorie de 5 km a costat 62 de leiFoto: Hotnews

Aplicatia Uber are probleme cu legea in multe tari si controversele se tin lant. Acum, publicul din SUA a criticat masiv compania dupa ce tarifele in noaptea de anul nou au ajuns sa fie atat de mari incat unele persoane au efectuat curse care au costat si peste 300 dolari, cand tariful standard era de sub 50 de dolari.

Si in Bucuresti tarifele au crescut puternic si puteti citi aici despre cum au evoluat pe parcursul noptii, iar aici despre povestea unei persoane care a paltit 190 lei pentru o calatorie de 11 km in Bucuresti.

Un alt exemplu tine de o persoana careia i s-au luat de pe card 62 de lei pentru o cursa de 5 km care ar fi costat sub 10 lei cu un taxi clasic. Problema cea mare in cazul de fata este ca estimarea Uber de dinainte de cursa indica 38 de lei, cu 40% mai putin decat utilizatorul a fost nevoit sa plateasca.

Uber are tarife mai mari decat taxiurile in Bucuresti si este preferata de multi oameni care au avut neplaceri cu taximetristii. Cum imaginea acestora nu este prea grozava in Bucuresti, Uber este vazut ca fiind o alternativa civilizata cu soferi amabili care nu fumeaza in timp ce conduc si nu pun manele.

Este primul Revelion al Uber in Romania, compania lansandu-se aici in februarie 2015. Compania a pornit cu un tarif de baza de 1,39 lei (la care se adauga 1,39 lei/km si 0,23 lei/minut, insa de curand tarifele au fost majorate: 1,65 lei pornirea+1,64 lei/km+0,28 lei/minut). Si tariful minim a crescut de la 6 lei la 8 lei.

Insa, aceste tarife nu sunt fixe, existand perioade in care sunt multiplicate cu un anumit factor, in general 2x sau 3x. Uber le numeste Price Surge sau Tariful Dinamic si le prezinta cu entuziasm ca fiind in avantajul clientului, fiindca optiunea se activeaza cand sunt foarte multe cereri, fiind gandita sa determine cat mai multi soferi sa iasa pe drum si sa indrepte catre zonele unde sunt cele mai multe comenzi.

Cei de la Uber spun ca in acest fel utilizatorii vor astepta cat mai putin pentru o masina. Evident ca aceste tarife dinamice mari nu doar ca ii motiveaza pe soferi sa iasa, ci asigura si profituri mai mari pentru Uber.

Insa aceste tarife nu sunt aplicate pe ascuns, chiar daca mai multa transparenta nu ar strica. Compania comunica in fiecare an pe aceasta tema si isi avertizeaza clientii ca tarifele vor creste in noaptea de Anul Nou cand sunt putini cei dispusi sa mearga la petreceri cu masina personala, iar taxi-urile sunt mult mai putine ca in mod normal. Uber a publicat si in romana un Ghid pentru Revelion, ghi in care spune asa:

"Tariful dinamic nu ar trebui să te ia prin surprindere. Folosește opțiunea de Estimare Tarif (Fare Estimate) în aplicație înainte de a comanda o mașina. Pentru a evita cele mai mari tarife dinamice din seara de Revelion, pleacă spre petrecere mai devreme sau comandă o mașină chiar după miezul nopții pentru a pleca de acolo".

Uber a mai venit cu un sfat, anticipand preturile mari: Folosește opțiunea de împărțire de tarif dacă mergi cu mai multe persoane în mașină. Tariful va fi împărțit în mod egal și se aplică doar o taxă în plus de 1 leu/persoană pentru fiecare dintre voi.

Despre tarifele dinamice stiu foarte bine cei care folosesc Uber des, insa cei care nu au folosit deloc sau doar de doua-trei ori, acest tarif dinamic extrem de schimbator este o surpriza neplacuta. Pentru ca multiplicatorul variaza mult si se poate schimba la cateva minute, astfel ca daca ai solicitat o masina la un moment dat si nu a fost gasita niciuna disponibila, multiplicatorul poate fi diferit data urmatoare.

Aplicatia ii comunica user-ului de cate ori este mai mare tariful special fata de standard, iar utilizatorul decide daca vrea sa cheme masina la acel tarif multiplicat. Mai mult, daca de exemplu tariful multiplicat este de sapte ori mai mare decat standardul, user-ul trebuie sa tasteze 7.0 intr-o casuta in aplicatie, dovedind ca a luat la cunostinta faptul ca il va cota mai mult.

Problema este insa ca omul nu stie exact care este tariful final al calatoriei si practic nu stie cat i se va lua de pe card. Afla doar dupa ce s-a terminat cursa, printr-un mail in care i se comunica ce suma i s-a luat de pe card. In cazul nostru, persoana care a platit 62 km pentru o cursa de 5 km primise inainte de cursa estimarea ca va costa 38 de lei.

Surprizele nu au fost placute in Bucuresti unde utilizatorii Uber au vazut ca i-a costat cursa chiar si peste 15 lei/km.

Interesant este ca si in SUA, unde Uber e la moda de cativa ani si numarul de useri este ridicat, tarifele din noaptea de Revelion au fost exceptional de mari si unii calatori au avut de platit chiar si 20-25 de dolari/km.

Compania a explicat insa in SUA ca 60% din calatoriile facute cu Uber intre 31 decembrie ora 17 si 1 ianuarie ora 5 au fost la tariful standard si doar 36% la tarife de trei ori mai mari. Cei de la Uber au mai spus ca utilizatorii sunt notificati in mod repetat de aceste mariri ale tarifelor, sunt invitati sa confirme ca au luat la cunostiinta de tarif si ca vor sa faca o comanda. Compania spune ca userii pot fi notificati si cand tarifele scad.

In SUA dezbaterea de pe retelele sociale s-a concentrat pe ideea ca Uber creste tarifele in mod constant la orele de varf, insa anunta acest lucru. Multi dintre cei care s-au plans ca au platit mult au o primit o replica de genul: Uber v-a anuntat de cate ori va fi mai mare tariful si tot ati acceptat cursa, asa ca nu trebuie sa va lamentati.

Cei de la Uber au spus in repetate randuri ca folosesc aceste preturi dinamice pentru a-i determina pe cat mai multi soferi sa iasa pe strazi si trebuie spus ca in noaptea de Revelion nu foarte multi Uber-isti ar fi dispusi sa lucreze la tariful standard. Dat fiind ca de Anul Nou si taxi-urile sunt rare, iar cererea este enorma, pentru multi Uber a fost singura varianta viabila si civilizata.