Aplicatia Uber are probleme cu legea in multe tari si controversele se tin lant. Acum, publicul din SUA a criticat masiv compania dupa ce tarifele in noaptea de anul nou au ajuns sa fie atat de mari incat unele persoane au efectuat curse care au costat si peste 300 dolari, cand tariful standard era de sub 50 de dolari.
Uber charged us $356 last night to go 6 miles... My friend complained and got it down to $266..... #ubersurge is ridiculous. -_-
— Chizo Ekechukwu (@chizochristine) January 1, 2016
Si in Bucuresti tarifele au crescut puternic si puteti citi aici despre cum au evoluat pe parcursul noptii, iar aici despre povestea unei persoane care a paltit 190 lei pentru o calatorie de 11 km in Bucuresti.
Un alt exemplu tine de o persoana careia i s-au luat de pe card 62 de lei pentru o cursa de 5 km care ar fi costat sub 10 lei cu un taxi clasic. Problema cea mare in cazul de fata este ca estimarea Uber de dinainte de cursa indica 38 de lei, cu 40% mai putin decat utilizatorul a fost nevoit sa plateasca.
Uber are tarife mai mari decat taxiurile in Bucuresti si este preferata de multi oameni care au avut neplaceri cu taximetristii. Cum imaginea acestora nu este prea grozava in Bucuresti, Uber este vazut ca fiind o alternativa civilizata cu soferi amabili care nu fumeaza in timp ce conduc si nu pun manele.

Este primul Revelion al Uber in Romania, compania lansandu-se aici in februarie 2015. Compania a pornit cu un tarif de baza de 1,39 lei (la care se adauga 1,39 lei/km si 0,23 lei/minut, insa de curand tarifele au fost majorate: 1,65 lei pornirea+1,64 lei/km+0,28 lei/minut). Si tariful minim a crescut de la 6 lei la 8 lei.
Insa, aceste tarife nu sunt fixe, existand perioade in care sunt multiplicate cu un anumit factor, in general 2x sau 3x. Uber le numeste Price Surge sau Tariful Dinamic si le prezinta cu entuziasm ca fiind in avantajul clientului, fiindca optiunea se activeaza cand sunt foarte multe cereri, fiind gandita sa determine cat mai multi soferi sa iasa pe drum si sa indrepte catre zonele unde sunt cele mai multe comenzi.
- Despre Uber in Romania si despre intenttiile pentru 2016 puteti citi aici
Cei de la Uber spun ca in acest fel utilizatorii vor astepta cat mai putin pentru o masina. Evident ca aceste tarife dinamice mari nu doar ca ii motiveaza pe soferi sa iasa, ci asigura si profituri mai mari pentru Uber.
Insa aceste tarife nu sunt aplicate pe ascuns, chiar daca mai multa transparenta nu ar strica. Compania comunica in fiecare an pe aceasta tema si isi avertizeaza clientii ca tarifele vor creste in noaptea de Anul Nou cand sunt putini cei dispusi sa mearga la petreceri cu masina personala, iar taxi-urile sunt mult mai putine ca in mod normal. Uber a publicat si in romana un Ghid pentru Revelion, ghi in care spune asa:
"Tariful dinamic nu ar trebui să te ia prin surprindere. Folosește opțiunea de Estimare Tarif (Fare Estimate) în aplicație înainte de a comanda o mașina. Pentru a evita cele mai mari tarife dinamice din seara de Revelion, pleacă spre petrecere mai devreme sau comandă o mașină chiar după miezul nopții pentru a pleca de acolo".
Ne așteptăm ca mâine să fie cea mai aglomerată seară din an, cu tarife dinamice active. Iată un ghid util pentru voi https://t.co/FMutZK9BcA
— Uber Romania (@uber_romania) December 30, 2015
Uber a mai venit cu un sfat, anticipand preturile mari: Folosește opțiunea de împărțire de tarif dacă mergi cu mai multe persoane în mașină. Tariful va fi împărțit în mod egal și se aplică doar o taxă în plus de 1 leu/persoană pentru fiecare dintre voi.
Despre tarifele dinamice stiu foarte bine cei care folosesc Uber des, insa cei care nu au folosit deloc sau doar de doua-trei ori, acest tarif dinamic extrem de schimbator este o surpriza neplacuta. Pentru ca multiplicatorul variaza mult si se poate schimba la cateva minute, astfel ca daca ai solicitat o masina la un moment dat si nu a fost gasita niciuna disponibila, multiplicatorul poate fi diferit data urmatoare.
Aplicatia ii comunica user-ului de cate ori este mai mare tariful special fata de standard, iar utilizatorul decide daca vrea sa cheme masina la acel tarif multiplicat. Mai mult, daca de exemplu tariful multiplicat este de sapte ori mai mare decat standardul, user-ul trebuie sa tasteze 7.0 intr-o casuta in aplicatie, dovedind ca a luat la cunostinta faptul ca il va cota mai mult.
Problema este insa ca omul nu stie exact care este tariful final al calatoriei si practic nu stie cat i se va lua de pe card. Afla doar dupa ce s-a terminat cursa, printr-un mail in care i se comunica ce suma i s-a luat de pe card. In cazul nostru, persoana care a platit 62 km pentru o cursa de 5 km primise inainte de cursa estimarea ca va costa 38 de lei.
Surprizele nu au fost placute in Bucuresti unde utilizatorii Uber au vazut ca i-a costat cursa chiar si peste 15 lei/km.
Interesant este ca si in SUA, unde Uber e la moda de cativa ani si numarul de useri este ridicat, tarifele din noaptea de Revelion au fost exceptional de mari si unii calatori au avut de platit chiar si 20-25 de dolari/km.
Yessssss @Mario_ionas with the @Uber surge of ☠⚡️ pic.twitter.com/AiVDTbrrfv
— Ryan G (@T20INC) January 1, 2016
Compania a explicat insa in SUA ca 60% din calatoriile facute cu Uber intre 31 decembrie ora 17 si 1 ianuarie ora 5 au fost la tariful standard si doar 36% la tarife de trei ori mai mari. Cei de la Uber au mai spus ca utilizatorii sunt notificati in mod repetat de aceste mariri ale tarifelor, sunt invitati sa confirme ca au luat la cunostiinta de tarif si ca vor sa faca o comanda. Compania spune ca userii pot fi notificati si cand tarifele scad.
In SUA dezbaterea de pe retelele sociale s-a concentrat pe ideea ca Uber creste tarifele in mod constant la orele de varf, insa anunta acest lucru. Multi dintre cei care s-au plans ca au platit mult au o primit o replica de genul: Uber v-a anuntat de cate ori va fi mai mare tariful si tot ati acceptat cursa, asa ca nu trebuie sa va lamentati.
Cei de la Uber au spus in repetate randuri ca folosesc aceste preturi dinamice pentru a-i determina pe cat mai multi soferi sa iasa pe strazi si trebuie spus ca in noaptea de Revelion nu foarte multi Uber-isti ar fi dispusi sa lucreze la tariful standard. Dat fiind ca de Anul Nou si taxi-urile sunt rare, iar cererea este enorma, pentru multi Uber a fost singura varianta viabila si civilizata.
rip to me and my bank account #uber #ubersurge pic.twitter.com/VDDD12Ui22
— Kate Crescenzo (@KateInReallLife) January 1, 2016
accepti pretul calatoriei cand faci comanda. nu-ti convine? nu comanzi. poti sa comanzi un taxi normal sau sa folosesti orice metoda de transport foloseai inainte sa apara Uber.
Si stii ce ? Accept chestia asta, la fel cum o accepta si altii care folosesc serviciul respectiv. Nu prin preturi are de castigat Uber, ci prin calitatea serviciului.
Pentru mine, de pilda, ce a contat cel mai mult este ca gasesc masina. Cu taxiurile nu mai reuseam sa gasesc masina la comanda, trebuia sa ies in strada si sa sper ca gasesc ceva. Pe cand cu Uber, o singura data mi s-a intamplat sa nu gasesc masina, si am incercat din nou peste 10 minute. Dar aia a fost o exceptie, de obicei gasesti imediat - ca la pret standard, ca dai peste un surge ... cert e ca gasesti. Aia a fost cel mai important.
Pe langa asta, imi convin si alte chestii - masini mai bune, soferi mult mai ok. Acum, nu ca ceilalti erau toti nesimtiti, doar ca eu mergeam foarte des cu taxiurile, si procentul de nesimtiti era, totusi, cam mare. Chit ca nu era nesimtire direct indreptata impotriva ta, dar chestii gen ... stateau la nesfarsit la telefon cu glume proaste sau fel de fel de conversatii cretine, de trebuia sa iti pui castile, daca nu aveai chef de cearta. Doar un exemplu.
Pana acum, la Uber nu am dat de niciun sofer care sa fie asa. BIne, mai e timp, dar comparativ, e clar ca procentul de nesimtire e mult mai mic.
2. taximetria este afacere cinstita, unde se platesc taxe? de unde ai scos-o?.. pe Uber platesc cu cardul.. tranzactia este fiscalizata fara dubii.
Auzi, daca e plata cu cardul e fiscalizata sigur....Ei uite ca in cazul asta nu e!
Cat despre taximetristi, nu stiu cate taxe platesc, si nici tu, da' macar au aparat de marcat si mie mi-au dat intotdeauna bon. Ceva, ceva tot or plati. Uber nu da niciodata; deci nu incape comparatie
PS: Si Anges are dreptate; in general Uber are tarif identic sau mai mic decat taxiurile din Bucuresti si fiindca nu platesc taxe isi permit sa intretina masini mai scumpe decat media. Asta nu e libera concurenta.
2. tranzactia dintre Uber si sofer este separata. soferul este responsabil sa-si plateasca in Romania toate taxele aferente venitului. la fel ca taximetristul. diferenta uriasa este ca se face din nou prin banca, deci totul este la vedere, nu poti nega venitul.
deci da, este fiscalizata.
Important este ca banii platiti de mine au intrat legal in conturile Uber, banii platiti soferului au intrat legal in conturile sale. Mai departe este responsabilitatea lor sa-si plateasca taxele si a fiscului sa-i verifice.
Cat despre Oyster sa stii ca si la noi e suficient sa atasezi tichetul de metrou sau de tren. N-ai nevoie de factura sau bon fiscal.
Cat despre soferii Uber, faptul ca nu pot nega venitul e una si faptul ca nu il declara e alta. Nici buticul din colt nu poate nega marfa fara documente sau plusul de casa, dar trebuie sa-l controleze cineva; la fel e si prin banca. Cine crezi tu ca sta sa controleze toate transferurile din Romania, mai ales la nivel de cateva sute de euro pe luna? Iti spun eu, tipul asta de afaceri inseamna unda verde la evaziune si o sa explodeze, iar firmele de carduri isi freaca mainile de bucurie.
in acest caz se aplica exceptia de la art.2, litera h a OUG invocata de tine, pentru ca este comert "prin corespondenta"..
un exemplu similar ar fi posta. tu primesti plicul / pachetul "direct", dar in majoritatea cazurilor cel care il trimite plateste curierul, desi tu esti cel care, indirect, achita serviciul. primesti bon fiscal pentru serviciul de curierat? nu.
Comertul cu amanuntul (indiferent cum se face) implica o livrare de bunuri. La Uber e o prestare de servicii; cineva te plimba fizic cu taxiul. Trebuie sa-ti dea document fiscal pt asta. In cazul mentionat de tine cu curierul, acesta factureaza el magazinul online pt serviciu. D-aia n-ai tu bon fiscal pt curierat. Sfatul meu, daca nu te pricepi, nu te mai baga.
sunt multe servicii online, inclusiv Uber (degeaba insisti cu "plimba fizic".. tu nu-l platesti direct pe sofer) la care nu vei vedea niciodata fata comerciantului, ca atare nu primesti bon fiscal. toate sunt ilegale??..
te incapatanezi inutil. rolul bonului fiscal este sa inregistreze tranzactia. cand tranzactia se inregistreaza in alte moduri, nu mai este necesar bonul fiscal.
Aici e, de fapt, cuiul lui Pepelea - e aceeasi afacere, dar unii functioneaza pe o piata reglementata, cu bunele si relele unor astfel de reglementari, pe cand ceilalti nu. Din start cei care au mai multe reguli de respectat sunt dezavantajati.
Pot sa nu mai plateasca taxe acum, e in regula asa. :p
Nu poti afla decat coeficientul de multiplicare si pretul estimat, daca ii dai destinatia. Care sunt al naibii de "estimative".
Intr-un caz real cazuri pretul estimat a fost 107 leu, iar din cont s-au scos 200 de lei, la 5 minute dupa ce taximetristul a plecat. Grozava estimare, nu? A fost depasita doar cu 100%.
Ce face Uber nu e normal, nu e acceptabil sa cumperi un produs/serviciul si sa afli pretul real doar atunci cand nu mai poti face nimic,
E caz clar de protectia consumatorului. Iar Uber trebuie sa isi revizuiasca acest mod de calcul, pornind de la ceva simplu: pretul real pe km, aflat INAINTE de cursa, nu DUPA. Care pret poate sa fie oricat de mare, si 100 de lei/km. Dar trebuie sa stii acest pret INAINTE. Fetele de pe centura sunt o mostra de probitate morala fata de Uber, in cazul asta.
2. primesti o estimare. tariful initial variaza fata de estimare daca ai stat in trafic prea mult. tariful are niste componente. toate sunt explicite. cand ai un "surge", te obliga sa confirmi ca accepti indexarea intr-un mod foarte simplu si eficient.
3. plata se imparte automat la pasageri, daca se cere acest lucru.
4. daca ai o problema cu pretul final poti contesta plata. in cazul tau, cu 200 lei (estimat 107 ron? te-a dus pana la Ploiesti?..), ai contestat pretul?
singura asemanare cu taximetrele normale este ca si ala poate sa-ti dea o estimare verbala a pretului final.. atat.
Dar in Ro lucrurile sunt diferite.
In Ro preturile la taxi sunt foarte mici, anormal de mici, si ... putin dai, putin primesti. In Vest nu mi s-a intamplat, de pilda, sa fiu refuzata nici la curse scurte. Aici trebuie sa accepti sa platesti de doua sau trei ori mai mult decat pretul normal, dar ma rog, chiar si asa ajungi mai ieftin decat in vest. Dar nici asta nu iti garanteaza nimic - chiar daca esti dispus, respectivul s-ar putea sa nu te ia oricum, pentru ca el vrea sa ajunga intr-o alta zona, sau pentru ca de unde te lasa ajunge mai greu intr-o alta statie de taxi si tot asa.
In plus, a devenit din ce in ce mai greu sa gasesti masina la comanda. Poate din cauza ca idiotii de la primarii au inceput lucrari in tot orasul, pe care nu le mai termina, si sunt blocaje . Nu stiu, poate asta e cauza, cert e ca rar se mai intampla sa gasesti comanda - cel putin in zona in care locuiesc eu, stateam si cate jumatate de ora la telefon. Acum nu mai stau, ca folosesc Uber :D
De cand l-am folosit prima data ...am cam renuntat la taxiuri. Soferii sunt muuuuuult, mult mai simtiti, masinile sunt mai bune si mai curate, gasesti aproape intotdeauna masina - cred ca o singura data mi s-a intamplat sa nu gasesc.
E mai scump, dar prefer sa dau ceva mai mult pentru un serviciu bun, decat sa dau mai putin pentru un serviciu prost.
Continua teapa cu faptul ca Nicoleta Diaconu, fiica sefului ANAF Gelu Stefan Diaconu, coordoneaza activitatile din Romania. Si ea are contract cu Uber Olanda. Practic Uber nu are in Romania sediu, nu plateste taxe, nu poate fi *inchis* sau altfel urmarit si nu-i pot fi propite conturile, pentru ca sunt in Olanda.
Afaceri dupa modelul UBER! Singura solutie sa mai faci ceva in tara asta, fara sa fii sugrumat de mafia-STAT.
de cand a aparut, cand inca nu erau mari mi s-a parut doar o ceva care sa evite legal plata unor bani catre diverse state, guverne
in Romania parca a fost o lege "anti-Uber" dar nu functioneaza... nu ??
Inteleg tehnologia ca trebuie sa ajute, piata libera, dar uber imi face doar scarba, nu o sa fiu niciodata clientul lor nici iarna la -20*C in noaptea de revelion cand ar fi toate taxiurile ocupate
Stati fratilor acasa daca in naptea de revelion nu va permiteti sa va intoarceti acasa, e un fapt cunoscut ca in noaptea de revelion sunt mai putine taxiuri, uberuri si toate alea, asa ca planuiti si voi putin...daca lenea si prostia ar durea, ce galagie infernala ar fi in Romania :))))
Cand trece de 10% nu mai e "aproximare" ci deja jumuleala pe fatza!
ESTIMÁ, estimez, vb. I. Tranz. A evalua (cu aproximație), a aprecia mărimea, valoarea etc. pe baza unor date incomplete. – Din fr. estimer, lat. aestimare.
Pe baza unor date INCOMPLETE, deci prin natura estimari, nu poate fi exacta.
Dar iti povestesc eu ce bine e sa fii studenta de 20 de ani in Bucuresti si sa vii seara cu taxiul.
Uber e o mizerie, de aia e si interzis in atatea orase din Vest, dar diferenta e ca taximetristii aia au voie sa faca scandal cand apare ceva ca Uber. Pentru ca au masini curate, nu fumeaza inauntru, nu au maimuta la aparat, nu conduc ca nebunii si, mai ales, nu fac glumite porcoase de fiecare data cand au cate o fata tanara in masina. Si daca le faci reclamatie alora din Vest le ia licenta, nu iti inchide dispecera telefonul in nas.
Oamenii s-au saturat de nesimtire in Bucuresti d-aia se si ingramadesc la Uber. Puteti sa dati minusuri cat vreti dar atata timp cat calitatea serviciilor de taximetrie din bucuresti nu se schimba, orice fel de serviciu gen Uber va avea succes chit ca e o porcarie, chit ca e ilegal si chit ca e scump. Pentru ca multi considera ca mai bine sa dea niste bani si sa calatoreasca in conditii civilizate.
Ah si lasati-ma, va rog, cu vai, a triplat uber pretul de revelion, ce nesimtire. Cand stau aia la gara de nord si cer de la obraz 50 de lei pentru o cursa de 7 lei oamenilor care vin din provincie nu se scandalizeaza nimeni. Si nu doar in noaptea de revelion, in fiecare zi.
Fraza "fraierii de care e lumea plina" imi spune ca esti probabil taximetrist pentru ca numa tagma alora are tupeul sa considere pe cineva "fraier" sau "naiv absolut" ca se urca intr-un taxi pirat la gara.
Intr-o tara civilizata oamenii nu ar trebui sa se asigure de 50 de ori ca nu se urca intr-un taxi pirat pentru ca intr-o tara civilizata nu exista asa ceva.
Faceti scandal ca uber, dar cand va roaga omul sa nu mai fumati in masina il dati jos ca"fac ce vreau in masina mea". Cand vreau sa iau un taxi din unirii pana in tineretului ca e noapte si e frig imi radeti in nas ca nu mergeti decat pana in drumul taberei. Cand va las un leu bacsis faceti scandal ca e prea putin. Sper sa mai apara o mie de servicii ca uber si sa muriti de foame. Ca asta meritati 90% dintre voi, mama voastra de nesimtiti.
Eram in Germania, trebuia sa vina o prietena la mine. Ii zic cum ajungi la aeroport iesi afara sunt o gramada de taxiuri mergi la adresa x.
Ea ajunge si vede la iesirea din aeroport numa masini mercedes si bmw cu multi negriciosi la volan, se sperie si nu se urca, gaseste niste alti romani cu care venise in avion si o duc aia cu masina.
Mai tarziu si-a dat seama ca toate taxiurile din oras sunt mercedes si bmw ca asa e standardul si nu exista pirati. La noi daca vezi mercedes esti sigur ca te fura.
Dincolo de asta exista formularul 201 privind veniturill obtinute din strainatate pe care fiecare contribuabil care obtine astfel de venituri este obligat sa-l completeze pana la 30 Mai anul fiscal urmator. Daca nu o face e treaba lui.
Iti pot spune ca am luat tot felul de tzepe, comentatorul de mai sus stie ce zice. O fi Uber cu probleme lor, nu l-am incercat, dar nu incerca sa justifici taximetristii din Bucuresti: majoritata sunt fost dsponibilizati de pe fabricile inchise dupa '89, restul smekeri si combinatori. Printre tzepe:
1. Comanda pt aeroport, lasat clientul la Baneasa (!) ... "At zis aeroport". Chargeuit fraierul inca o data pretul pt aia 5 km ramasi pana la Oopeni.
2. Tzeapa cu benzinaria, oprit pana la benzinarie sa faca "plinul", cerut 300ron de la clinet (asta patita de parintii mei)
3. Tzeapa cu bagajul in gara: plasat clientul e mana unr smekeri "a venit baiatul din strainatat, te rog ajuta-l cu bagajul" ... etc.
Poate daca esti din Bucuresti situatia e alta, daca te miroasa ca esti venit din afara sau province, esti victima.
Imi are rau, dar asta e situatia cu taximetristii din Bucuresti.
Eu nu zic niciodata! Si NICIODATA n-am dat mai mult, din centrul Bucurestiului pana la Otopeni, mai mult de 20 - max. 30 (in ore de trafic intens, cu mers mai chinuit, ashaaa...) lei! Pe ceas si fara nici o problema cu soferul
Si ca veni vorba: am luat tzeapa si cu Fly Taxi, luat din Otopeni, condus pana la masina de omu lor acreditat... la destinatie, dupa ce mi-a dat bagajul jos in scarba a luat banii fara sa dea rest, presupunand ca bacsisul era ceva normal (restul era mult mai mult de 10% din calatorie).
Daca nu m-am facut inteles: problema nu e taxiurile sau companiile care le tin, ci shoferii lor.
Din nou, eu nu sustin ca uber e mai sigur sau mai bun. Doar ca in acest moment serviciile de taximetrie de la noi sunt sub orice critica.
PS: http://www.vice.com/ro/read/un-taximetrist-bucurestean-mi-a-dat-un-pumn-in-gura-si-m-a-dat-cu-capul-de-asfalt-042
Doar ca asta se rezolva simplu si eficient printr-o legea serioasa a taximetriei si nu printr-o excrocherie.
Cat priveste reclamatia si licentza, hai sa nu fim mai catolici decat papa...nu de alta dar se intampla probleme si in DE si in LU si vorba aia, nu am auzit sa li se ia licentzele doar ca, in cazul DE si LU, raspunzatoare e firma si , in cel mi arau caz, respectivul sofer e dat afara.
Majoritatea firmelor si-au mai "curatat" masinile si personalul - si s-au luat si multi "independenti" dupa ei ;)
PS: de bine ce s-au curatat vara asta un coleg spaniol a dat comanda la aeroport prin aparat conform instructiunilor. A venit o masina de la firma pe care o comandase dar cu alt numar, i-a zis ca colegul nu poate sa vina da il duce el cu 80 de lei pana in centru.
In plus, nu te obliga nimeni sa folosesti Uber, nu? :)
Uber este o OPTIUNE.
Eu personal sunt atat de satul de taximetristii nesimtiti incat prefer transportul in comun, Uber, mersul pe jos, bicicleta...orice sa evit finantarea nesimtitilor urangutani care se proclama soferi de taxi.
Singurul lucru evident este mecanismul de cerere oferta - atunci cand cererea e mult mai mare decât oferta (cum ar fi in noaptea de revelion) e normal ca prețul sa crească (si ca urmare probabil creste un pic si oferta). La ce bun un tarif ieftin daca nu găsești mașină? Pe lângă faptul ca nu e deloc evident ca Uber face mai mulți bani (de unde știți ca banii nu se duc la șoferi) ce contează de fapt câți bani face Uber? Comentariu tipic românesc de tip comunist, care ațâță publicul împotriva "capitalistului lacom", in cazul asta Uber...
deci uber face mai multi bani cand sunt tarifele mai mari
ce comunisti suntem sa credem ca uber face mai multi bani
Iar comunista este insinuarea ca e ceva rău in a face (legal) bani.
Cu un lucru au dreptate (astia de se poarta asa): e ultima data cind ma mai vad.
ce e la noi e capitalism dambovitean nu grija pentru afacerea ta, de asta si in domeniul in care lucrez 30-40 % din clienti dau faliment in 2-3 ani de cand deschid avand adaosuri de 100% minim
Tariful e pe surge in perioade limitate, cand cererea este foarte mare si sunt mai putine masini disponibile, exact situatia de Anul Nou, ca doar nu numai voi bagati sarmale in voi nu?
Nu va obliga nimeni sa utilizati serviciul, culmea, sa te plangi de ceva ce NU este obligatoriu si la care exista alternative: ratb, taxi (asa nenorociti cum sunt), un prieten cu masina, bicicleta, "adidasi" cu rotile... :)
comertul este o activitate reglementata de stat. oriunde in lumea civilizata.
fiind reglementata activitatea este si autorizata, verificata.
activitatea de taxi este adresata catre public si atunci reguli de securitate si comert echitabil se aplica.
de exemplu este interzisa modificarea tarifelor fara notificare intr_un anumit termen si in anumite limite de crestere
comertul nu este SPECULA. specula este practica interzisa.
asa cum CAMATARIA este interzisa. sunt practici abuzive in care clientul este in pozitie inferioara si nu isi poate negocia liber serviciul sau produsul.
sper sa bagi la cap poate asa te mai dumiresti pe ce lume te afli
Dupa cum spuneam, nu va obliga nimeni. Pai ce, la vodafone sau orange sau altii va obliga cineva? alegeti ce va convine, sunteti multumit de taxi, succes!
Uber = serviciu PRIVAT, preturile nu pot fi reglementate si controlate de catre STAT la bunurile si serviciile ce nu sunt necesare supravietuirii.
Toate informatiile sint clare si afisate de la ineput, cu un mic calcul puteti estima foarte bine costul final.
Cum e aia cu posmagii?
Daca sunt romani ( CNP , CI romaneasca etc ) au o mare problema sau o vor avea in 3-4 ani ( ca asa-i place fiscului sa joace ).
Tot ce incaseasa ei sunt venituri impozabile ca si salariu. Daca fiscul nu se sesizeaza in 5 ani asta e, se prescriu taxele datorate.
Insa daca ANAF se sesizeaza absolut toti soferii vor primi impunere din oficiu ( adica declara ANAF-ul cat sa platesti daca nu ai declarat tu ) si vor trebui sa platesca cam jumatate din sumele incasate ca si taxe ( CAS, CASS, etc ) si restul de jumatate ca si penalitati + dobanzi pentru 3-4 ani.
Deci exista riscul sa piarda absolut toti banii si asta cu legea de partea fiscului.
Firma daca-i din Olanda nu prea au ce-i face, dar romanul daca-i din Romania il incadreaza ca si PFA imediat chiar daca el nu s-a declarat asa ceva.
Poate se nimereste vre'un contabil mai bun sau un specialist in taxe pe forum sa ne lamureasca mai bine, eu nu sunt de specialitate si poate ma insel.
Si mai mult decat atat, sa nu intram in discutia daca e activitate dependenta sau nu; eu personal nu prea vad activitatea asta functionand, fara licenta si neafiliat la Uber. Da' nu-i bai, e totul pe card, cui ii mai pasa de niste contributii!?
Principiile comuniste cu care am fost crescut imi provoaca o retinere cand e vorba sa-mi dau informatiile de pe card undeva.
Apoi am fost nevoit sa-l folosesc o data pentru o cursa mai speciala. Taxiul spunea ca nu se poate cu aparat si ma costa 100 de lei fara. Uber a costat 52 de lei.
Am mai avut cateva curse dus cu uber 9 lei, intors cu taxi 12 lei asa ca am inceput sa chem intai uber, si doar daca era pret marit chemam taxi.
Insa la un moment dat, pe shestache, lucrurile s-au schimbat.
Fara sa fie pret marit am inceput sa am 25 de lei in loc de 10-15
Sau 40 de lei in loc de 20..
Intr-un final am descoperit ca se marise tariful de baza.
Inca mai chem uber cand toti taximetristi stau la cafele sau asteapta Cursa aia magica, si eu sun de 30 de minute si ii vad cum trec pe strada dar nu se gaseste masina, dar pentru mine numai poate fi prima optiune.
Daca au scumpit tariful exista un motiv, si probabil vor pati ce a patit si Taxi 2000 cand au scumpit tariful
Daca te duci la ei, te ia cu unde mergeti...a nu merg incolo (in centru de exemplu, sau locuri rezonabile de unde pot lua alt client destul de usor nu in mijlocul campului).
Muriti de foame ba nemernicilor!!!!
E un simplu atac la persoana/bagat pumnul in gura, tipic pentru situatiile cand ramai in pana de argumente.
Altfel, experienta mea cu taximetristii bucuresteni nu e atat de buna ca a lui jeanvaljeanro, dar nici pe departe atat de rea ca a dvs. E drept insa si ca eu sunt barbat si am o varsta, o femeie tanara are probabil parte de alte gingasii.
In plus, spre deosebire de majoritatea comentatorilor de pe-aici, care par sa se scalde in bani, pentru mine diferenta intre 15 lei, cat ma costa cursa tipica de taxi, si 25-30 de lei sau mai mult, conteaza suficient de mult cat sa rabd mirosul neplacut de tutun statut din mai toate taxiurile (insa pana acum toti soferii care voiau sa fumeze mi-au cerut permisiunea).
Dar, daca sunt suficient de furioasa, nu m-am dat in laturi, de mai multe ori, sa iau indicativul si sa reclam la dispecerat! ;)
Trec peste aia ca, uneori, exista si taxiuri "false", adica imita taxiurile "de firma" >:
Sa-ti povestesc si de ala care trebuia sa ma duca de la universitate pana la piata resita si in timpul cursei (eram in masina si masina mergea) imi zice sa pregatesc 50 de lei ca oricum nu mai gasesc alta masina la ora asta? Tot de la un top 3 din astia d-ai tai.
2. fiecare companie are propria politica de preturi si de marketing. Esti informat de ele, avertizat chiar si accepti in aceste conditii? bun, atunci de ce sa mai comentezi dupa, ca ti-a tras nu stiu cat de pe card? Alta data casca ochii mai atent si ./.. mai treci odata pe la ciclul primar, sa inveti tabla inmultirii, daca nu stii a socoti cat face X lei x factorul de multiplicare Y si mergi pe "impresii" (asta e tot un efect al dezastrului din educatie, oamenii pur si simplu nu mai stiu sa faca niste operatii aritmetice banale, nici sa faca niste estimari)
3. Nu e monopol- nu iti convine, ai de unde alege! nici cartel, sa te plangi ca sunt intelegeri oneroase (ca la telefonie mobila, combustibili, etc).
4. ApaNova a crescut tariful apei de 17 ori si nu ati facut atata gargara- si vb de un MONOPOL si serviciu public esential. Ce e ipocrizia asta?
5. Cei care condamna proletcultist ca Uber face profit pe seama fraierilor de clienti sunt din categoria celor mai degraba invidiosi ca nu au avut ei ideea Uber- spre cunostinta voastra, cand infiintezi o afacere vrei profit cat mai MARE posibil- as vrea sa vad eu acei antreprenori care fac afaceri doar ca sa "doneze" (nici macar intreprinderile sociale nu sunt afaceri caritabile, ci tot orientate spre profit).
6. In anumite ocazii e mai avantajos sa apelezi la Uber, in altele la serviciul de transport in comun sau la taxiul "jegos"- mie mi se intampla la orele de varf, de ex, intre 5 si 7-8 seara sa stau cate 15-20 minute cautand un taxi pe aplicatie- degeaba si daca ma duc pe jos o statie de autobuz pana la statia de taxi sa ii gasesc acolo cu zecile, stand. In astfel de cazuri, daca arde- Uber (asta e, urgenta costa) daca nu- transport public.
La Revelion la fel-ori cautai mai departe taxi ori iti miscai c**** la un autobuz/metrou (a circulat, chiar daca mai rar). Daca ardea sa fii acasa la ora X- Uber
sau
"Alta data casca ochii mai atent si ./.. mai treci odata pe la ciclul primar, sa inveti tabla inmultirii, daca nu stii a socoti cat face X lei x factorul de multiplicare Y"
Jignesti degeaba oamenii.
Nu, nene, NU ESTI INFORMAT. Asta e problema. Ti se da un pret estimat, care poate sa fie depasit lejer cu 20, 30, 50% sau chiar 100% (caz real: estimare 107 lei, pret final 200 de lei). Poti sa stii sa faci si derivate si integrale de volum, tot degeaba. Pretul final Uber poate sa fie si dublu fata de estimare si este total netransparent pentru cumparator.
Asta nu e normal si protectia cinsumatorului ar trebui sa intervina, daca are plangeri. Uber trebuie fortat sa dea pretul pe km INIANTE de cursa. Sau sa fie inchis, daca nu poate sa faca nici macar atata lucru.
Acum nu stiu daca aia de la protectia consumatorului pot gasi pe cineva la sediul Uber ;) Sau daca ANAF are chef sa faca asta, dat fiind ca fata sefului ANAF e coordonatoare activitati Uber pe Romania.
Apuci sa te dai jos din masina ? Cand se face efectiv tranzactia?
Trebuie luata declaratie pe proprie raspundere de la banca ca overdraftul nu este posibil, doar asa il vor dezactiva cum trebuie. Orice clar scris ca overdraftul e dezactivat, hartie la mana cu semnatura, nume si stampila bancii. Ca sa le bagati sub nas cand baga overdraft si pa. O sa vedeti atunci ca prin minune nu mai merge overdraftul :)
Unii au comisioane foarte mari pe overdraft, aveti grija.
Nu exista asta cu companiile mari sa treaca peste restrictia de overdraft.
Deci banca e cea care v-a facut.
Estimarea Uber bazata pe cpeficientul de majorare X tarif normal X numar de kilometri e o estimare nu grosolana, ci total falsa.
Nu acela e pretul. In final, in pretul real, intervin tot felul de coeficienti Uber si pretul poate creste nu cu 5%, nu cu 10%, ci cu 50% sau mai mult. Si consumatorul afla asta mult mai tarziu, dupa ce cursa s-a terminat.
Uber trebuie sa afiseze pretul REAL pe kilometru INAINTE de a incepe cursa.
Pretul scris IN CLAR. Fara inmultiri, impartiri sau estimari semi-fictive
Nu poate sa faca nici atata lucru?
in ce priveste taxiurile, nici pe astea nu le mai folosesc prea des. m-am saturat de manele, fum de tigara, caldura infernala sau frig de crapa pietrele, miros de transpiratie, conversatie insipida, masini care poti sa juri ca sunt lipite cu ciunga, "maimute", lipsa cvasi-permanenta restului, lipsa totala de respect pentru regulile de circulatie si respect pentru ceilalti automobilisti. ah, dar e bine ca au licenta(?!?) si platesc taxe la stat...
PS jeane, nu te obosi, orice om cu un pic de scaun la cap ar renunta. sunt atatia oameni aici care spun ca e popa, numai tu "batman, batman"...
In cazul de fata se face sigur evaziune fiindca nu se emite bon fiscal. In ce baza se declara TVA-ul? Asa, dupa ureche...Si pot sa pun pariu ca soferii nu declara venituri care sa fie impozitate. Uite asa se face evaziune cu cardul si aplicatiile mobile. Si stai sa vezi cand s-or inmulti; vine si Airbnb, si altele...Tot ce vede statul e o mica plata cu cardul catre o firma afara; o fi fost omu' afara si a platit ceva, o fi luat ceva online, o fi de fapt serviciu prestat in Romania? Cine stie? Trebuie investigat. La butic vine garda, blocheaza vanzarile, face stocul si casa, tot ce e exces se confisca si se da amenda sau inchide firma. Vreau sa vad cum functioneaza asta si pe plati mobile catre afara, fara documente fiscale suport de reconciliat si trimis echipe prin Olanda.
dar in dulcele stil clasic romanesc fiecare vorbeste despre ce il taie capul. articolul era despre calitatea serviciilor oferite, pretul acestora si posibila inselare a clientilor la afisarea pretului. nu se plange nimeni de calitate iar pretul a fost acceptat explicit de fiecare client in parte.
eu zic totusi ca de vina e basescu.
Pretul estimat chiar de Uber a fost 107 lei inainte de a incepe calatoria.
Cam asta e povestea.
taximentristii traditionali nu se pun
Uber se defineste ca mereu disponbil, preturi variabile, conditii de deplasare firesti, deci PanaMea unde este?
Nu folosesc uber, pentru ca in general nu folosesc taxiuri. Dar este aiurea sa spuneti "nu va obliga nimeni"! Pentru ca nu chemi un taxi de orice soi pentru ca ai timp sa astepti sau sa alegi. Chemi pentru ca ai nevoie sa ajungi in alta parte si de cele mai multe ori te grabesti. Ergo, te cam obliga timpul sa iei o decizie pe loc. Si pe asta se si bazeaza genul asta de teapa! Pe faptul ca ori te grabesti, ori nu sunt destule taxiuri, ori esti strain locului ... Ori esti beat si nici cum te cheama numai sti :)
Ce taxiuri folosesc cand am neaparat nevoie: Meridian/Star Taxi. Nu prea am sesizat probleme cu ei, dar ma uit oricum la tarife, la sofer, la masina in general, chit ca am comandat prin app ... Dar hai sa cadem de comun acord ca sunt multi tepari. Iar aia de la Pelicanul, de ex, zici ca sunt ejectiile celorlaltor firme de taxi. Cu ei am avut probleme si mai ales in trafic sunt niste jigodii periculoase.
Dar da ... Exista sute de situatii. Mi s-a intamplat si mie sa am taxiuri la o intersectie doi pasi mai incolo, dar sa nu se miste cand sun sa chem unul sa ma ia de la bloc. Am avut si eu d'astia care imi cereau tarif stas pe fata. Am avut si eu d'astia care la final mi-au intins un bon de mi-a picat fata. M-am ars si eu de cateva ori pana m-am invatat minte ...
Si totusi ... Nu stiu daca as da bani pe Uber! Nu ma tenteaza intr-atat. Pentru ca mi se pare cam mare tariful pentru ce iti ofera de fapt! O masina mai curata? Un sofer care nu vorbeste? Lipsa manelelor? Sincer, in afara de masina curata (in sensul ca taxiurile Star sunt mai uzate, dar pana si ele sunt curatate asa cum pot) am parte de restul. Iar majoritatea soferilor ma intreaba dava pot fuma, sau daca ma deranjeaza geamul deschis. La restul le-o zic direct pe fata!
Poate daca Uber ar avea numai Mercedes si BMW cu piele si ecrane ultimul racnet ar mai merge :)) altfel ... Nu prea imi vine sa le dau bani!
Concluzie Uber scump, dar macar gasesti fara sa te tocmesti, taxiuriile clasice nu se gasesc la preturi cinstite, ora 21