​HTC a surprins multa lume cand in martie 2015 a anuntat ca va construi un dispozitiv de realitate virtuala gandit pentru gaming. Initial a promis ca il va lansa in 2015, acest lucru nu s-a intamplat, dar la CES Las Vegas compania a prezentat o noua versiune - Vive Pre - si a promis ca lansarea comerciala va fi in aprilie, pana atunci 7.000 de unitati urmand a ajunge la dezvoltatori.

HTC Vive PreFoto: HTC

Vive este rodul unui parteneriat intre HTC si producatorul de jocuri Valve. Nu se vrea a fi un dispozitiv low-cost, ci unul sofisticat, cu grafica deosebita, insa drept urmare va avea si un pret mare.

HTC a prezentat la CES Las Vegas o versiune noua de Vive cu camera frontala, cu display cu rezolutie mai buna si casti mai confortabil de purtat pe cap.

Fata de dispozitive simple precum Google Cardboard sau Samsung Gear VR, HTC se foloseste de un computer performant si vine cu o grafica net superioara. Partea mai rea este ca si costurile sunt mult mai mari, dar pretul nu a fost anuntat.

Vive este special fiindca are senzori care iti urmaresc miscarea prin camera, in timp ce la dispozitivele simple este urmarita doar miscarea capului.

Datorita senzorului, user-ul este avertizat cand se apropie de pereti sau de alte obiecte din camera, ceea ce ii da mai multa libertate de miscare in siguranta.

Versiunea prezentata acum este una de tranzitie intre prototipul prezentat anul trecut si varianta de serie care va ajunge in magazine la primavara. Initial, Pre nici nu ar fi trebuit sa existe fiindca HTC si Valve trebuiau sa lanseze varianta finala in ultimele luni din 2015, insa oficialii celor doua companii au spus ca lansarea se amana fiindca varianta finala va beneficia de o imbunatatire tehnica importanta. Acum s-a aflat si despre ce este vorba: camera frontala care iti permite sa vezi ce este in jurul taru chiar si cand esti in aplicatiile de VR.

Surse: The Guardian, The Verge