​48% dintre romanii victime ale clasei de virusi ransomware au platit pentru a-si recupera datele personale de pe terminalul blocat de cea mai prolifica amenintare a momentului, arata un studiu realizat de iSense Solutions, la comanda Bitdefender. Potrivit studiului, romanii spun ca ar plati in primul rand pentru programele software din computer, urmate de documentele de serviciu si de fotografiile personale. Suma medie pe care ar fi dispusi sa o plateasca este de 550 de lei.

Astfel, probabilitatea ca hackerii sa faca bani de pe urma acestui tip de software periculos este foarte ridicata, in conditiile in care 52%dintre utilizatorii de internet spun ca sunt dispusi sa achite o suma de bani in eventualitatea unei infectari si a pierderii accesului la informatii.

Raportarile interne ale Bitdefender nu fac decat sa intareasca amploarea amenintarii ransomware. Datele arata ca mai bine de jumatate dintre fisierele malware care se adreseaza utilizatorilor din Romania contin unele forme ale clasei de virusi ransomware: preponderent Cryptowall, CryptoLocker si alte variante.

Amenintarile cibernetice de tip ransomware, care vizeaza atat consumatori individuali, cat si companii, au facut de 20 de ori mai multe victime la nivel mondial in ultimul an fata de anul precedent prin blocarea dispozitivelor si solicitarea de recompensesi au depasit, in premiera, nivelul de un milion de mostre unice de virusi.

Utilizatorii sistemelor de operare Windows, Android, Linux si, in viitor, Mac OS risca sa li se blocheze dispozitivele mobile si continutul acestora de catre un virus de tip ransomware, care solicita o rascumparare cu o valoare medie cuprinsa intre 100 si 500 de dolari pentru deblocarea terminalelor criptate, prin furnizarea codului de decriptare corespunzator.

Potrivit studiului realizat de Bitdefender, romanii spun ca ar plati in primul rand pentru programele software din computer, urmate de documentele de serviciu si de fotografiile personale. Suma medie pe care ar fi dispusi sa o plateasca este de 550 de lei.

Studiul mai arata ca un sfert dintre respondenti nu stiu sau nu au auzit de ransomware, iar 3% il asociaza cu alte produse sau servicii (automobile, branduri de cosmetice, nume de orase, etc.). Totusi sapte din zece romani chestionati au asociat denumirea ransomware cu un virus informatic cu caracter general, in timp ce mai putin de jumatate (47%) l-au definit in mod corect drept „un virus care impiedica sau limiteaza accesul la datele de pe computer”.

Principalele surse de infectare a terminalelor cu virusii de tip ransomware sunt paginile de internet compromise, e-mail-urile primite si fisierele provenite din surse indoielnice, conform opiniilor celor chestionati. In plus, 71% dintre romani au perceput ransomware drept o amenintare constanta pe durata anului calendaristic, independenta de evenimente precum Black Friday, sarbatorile de iarna, Pastele sau Ziua Indragostitilor.

Specialistii Bitdefender anticipeaza ca versiunile din 2016 ale ransomware nu se vor mai limita doar la criptarea fisierelor si la solicitarea de recompensa, ci vor trece la santajul utilizatorilor si amenintarea lor cu publicarea fotografiilor sau documentelor pe Internet, daca recompensa nu este platita. Astfel, desi victimele vor putea sa recupereze gratuit datele criptate de pe Internet, acestea vor putea fi accesate si de catre terti, cauzand importante prejudicii de imagine.

Studiul iSense Solutions a fost realizat la comanda Bitdefenderin Romania, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Germania, Franta si Danemarca,in cursul lunii noiembrie 2015, pe un esantion reprezentativ de 1.906 respondenti la nivel de varsta, sex si regiune in pietele vizate. Marja de eroare pentru studiulde pe piata locala este de ±6,88% la un nivel de incredere de 95%.