Uber a fost condamnata sa plateasca in Franta 1,2 milioane euro sindicatului national al taximetristilor, decizie motivata de nereguli de comunicare cu soferii companiei americane. Uber este acuzata ca soferii sai incalca regulile si iau clienti si din strada, nu doar prin rezervare din aplicatie.

Exemple de tarife Uber in zona ParisFoto: Uber

Organizatia Union Nationale des Taxis vrea compensatie, motivand ca soferii Uber incalca regulile atunci cand isi gasesc clienti direct pe strada. lucru permis doar taximetristilor conventionali care platesc mult mai mult pentru licente.

Organizatia UNT spune ca Uber face concurenta neloiala si ca este ambigua in comunicarea cu soferii care nu se intorc la garaj sau la o parcare privata dupa fiecare comanda onorata, asa cum prevede legea.

Uber contesta amenda si spune ca isi informeaza corespunzator soferii. Compania americana spune ca taximetristii vor sa preseze guvernul, astfel incat acesta sa limiteze concurenta pe piata serviciilor de transport persoane.

Anuntul vine la numai o zi dupa un val de proteste dure ale taximetristilor fata de aceste aplicatii care au facut ca veniturile sa scada si cu 40% pentru unii soferi de taxi.

Uber are de ceva timp probleme in Franta, iar serviciul UberPop a fost suspendat in 2015 prin hotarare judecatoreasca. Insa compania a lansat alte servicii si spune ca UberPool are 12.000 de soferi in Franta, din care 10.000 in zona Parisului.

La Paris, pentru serviciul UberX tariful de baza este de un euro la care se adauga un euro/km si 0,25 euro/minut. Serviciul UberBERLINE are tarif de pornire de 5 euro la care se adauga 0,50 euro/minut si 1,55 euro/km. Acestea sunt tarifele de baza, la ore de varf se aplica factori de multiplicare (surge price).