Google a anuntat introducerea pe piata din Romania a laptop-urilor HP Chromebook. Dispozitivele folosesc sistemul de opereare Chrome si vor fi distribuite initial doar prin intermediul operatorului telecom Orange Romania. La nivel global, Chromebook-urile au fost lansate in urma cu sase ani si exista, in prezent, circa 40 de modele de astfel de laptop-uri.

Google HP ChromebookFoto: Google

Modelul lansat pe piata locala, HP Chromebook are un ecran HD de 11,6 inchi, o greutate 1,28 kg, autonomia bateriei este de pana la 8 ore si 15 minute, timpul de pornire este de aproximativ 10 secunde si vine cu o solutie antivirus inclusa. Accesul la Chromebook se realizeaza prin contul de Gmail, drept urmare, este nevoie de o conexiune la internet, dar cu ajutorul unor setari sau al aplicatiilor Gmail Offline sau Google Docs el poate fi folosit si cand esti offline. Documentele si aplicatiile sunt salvate automat in cloud-ul Google Drive de fiecare data cand computerul este conectat la internet si pot fi accesate de pe orice alt laptop Chromebook, alt computer care foloseste browser-ul Google Chrome sau de pe smartphone-uri si tablete.

Operatorul telecom Orange Romania vinde aceste dispozitive la preturi incepand de la 99 de euro (pret valabil la abonamentul Orange Net 24 pe doi ani).

Pe piata, la nivel mondial, exista circa 40 de modele de Chromebook-uri, potrivit lui Dan Bulucea, Country Director Google Romania. Primul astfel de dispozitiv a fost lansat in decembrie, 2010. Printre companiile care au colaborat cu Google, de-a lungul timpului, pentru realizarea de noi modele Chromebook se mai numara Samsung, Acer, Lenovo, Dell, Toshiba, Asus.

In primele noua luni ale anului trecut au fost livrate circa 5,7 milioane computere cu sistemul de operare Chrome, in timp ce in 2014 cifra vanzarilor dispozitivelor cu Chrome OS a fost de 5,86 milioane de unitati. In total, peste 276,2 milioane de PC-uri au fost livrate la nivel mondial, anul trecut, potrivit datelor IDC.