Primul balon din flota de 14 care vor furniza internet utilizatorilor din Sri Lanka a ajuns deasupra insulei, iar urmatoarele doua ar trebui sa ajunga pana la sfarsitul acestei luni, scrie Wall Street Jourmal. La finalul saptamanii ajung in statul asiatic si specialisti de la Google care vor testa cum pot fi controlate baloanele si cum se integreaza in spectrul de frecvente. Google semnase in vara lui 2015 cu autoritatile din insula Sri Lanka prima intelegere pentru proiectul prin care baloane trimise in stratosfera vor furniza internet broadband pentru locuitorii micului stat din sudul Asiei.

Project LoonFoto: Google

Primul balon a fost lansat in America de Sud si a ajuns deasupra insulei, iar alte doua ar trebui sa ajunga pana la final de februarie. Alte doua baloane sunt "pe drum", unul fiind in zona Africii de Sud si fiind asteptat sa ajunga saptamana viitoare. Un al treilea balon ar trebui sa ajunga in 12 zile. Flota de baloane ce urmeaza a furniza internet va avea 14 bucati. Google a imbunatatit materialul din care baloanele sunt facute si a facut astfel incat ele sa fie controlate mai usor.

Guvernul din Sri Lanka va prelua 25% din joint-venture-ul cu Google, insa nu va face investitii financiare, ci va aloca spectrul de frecvente necesar. Zece procente din proiect vor fi oferite operatorilor de telefonie mobila.

Google a testat aceste baloane in 2013 in Noua Zeelanda, vor fi ridicate la 19 km altitudine si ar trebui sa fie schimbate la 180 de zile. Compania a mai facut teste in Brazilia si California,

Sri Lanka are 65.000 kmp si 21 de milioane de locuitori, statul asiatic fiind devastat de razboiul dintre minoritatea tamila si majoritatea singhaleza, conflict care s-a incheiat acum cinci ani.

Totusi, tehnologic vorbind Sri Lanka sta mult mai bine decat alte state din regiune, primele telefoanele mobile fiind functionale in 1989, iar conexiunile 3G, in 2004. Rata de penetrare a internetului este de sub 25%, astfel ca proeictul Google este binevenit.

Baloanele vor fi instalate in 2016 la altitudinea de 19.000 de metri si fiecare dintre cele 13 baloane va furniza internet broadband pe cate o zona cu raza de 40 km. La aceste baloane vor avea acces si furnizorii locali de telefonie mobila.

In Sri Lanka sunt 3,3 milioane de conexiuni mobile la internet si 650.000 fixe.