Compania japoneza de electronice Sharp va fi preluata pentru 6,2 mld dolari de Hon Hai, holding-ul taiwanez celebru pentru uriasele fabrici Foxconn din China. Sharp este in declin de cativa ani si existenta sa pe viitor era pusa la indoiala fara o preluare. Companiile japoneze de electronice au avut pierderi mari in ultimii ani, iar acum, in premiera, una dintre ele este preluata de un grup strain. UPDATE Foxconn a anuntat in a doua parte a zilei ca amana semnarea acordului din cauza unor datorii recent descopeite la Sharp. Compania va semna dupa ce lucrurile se clarifica

sharpFoto: -

The Guardian scrie ca Sharp, care in vremurile bune era celebra si pentru faptul ca sponsoriza Manchester United, sta foarte bine la capitolul cercetare-dezvoltare, in timp ce Hon Hai este foarte buna la marketing. Combinatia are sanse sa scoata Sharp din situatia financiara dificila.

Desi o serie de business-uri ale Sharp merg rau, cel de livrare a display-urilor pentru Apple si pentru alte mari companii, este extrem de important si a constituit unul dintre motivele care au dus la preluare, colaborarea cu Foxconn fiind deja de traditie.

Companiile japoneze de electronice au acumulat pierderi uriase din cauza concurentei venite din China si Coreea de Sud, insa statul a ajutat la tinerea lor in viata, fiindca astfel ar fi fost concedieri masive. Totusi, Sony si Panasonic si-au revenuit in ultimul timp, iar Toshiba este implicata intr-un urias scandal contabil.

Sharp a facut in ultimii trei ani de doua ori imprumuturi la banci pentru a se salva si pana in martie trebuie sa plateasca datorii de aproximativ 4 miliarde dolari.

Foxconn, celebra pentru uriasele fabrici din China, a promis ca nu va inlocui conducerea Sharp, tocmai in ideea ca japonezii sa fie linistiti ca una dintre companiile simbol nu va fi instrainata.

Japonia este foarte conservatoare cand este vorba de companiile locale si cu greu statul le-ar lasa sa fie preluate de grupuri straine. Tocmai de aceea, preluarea este istorica.