​Programul de inteligenta artificiala AlphaGO creat de Google a reusit sa-l invinga la Seul pe campionul mondial la GO, unul dintre cele mai sofisticate jocuri. Computerul a castigat dupa trei ore si jumatate, insa este doar primul joc dintr-o serie de cinci. GO este unul dintre cele mai complicate jocuri de strategie create vreodata si pana de curand parea incredibil ca un computer sa poata invinge cei mai buni jucatori. Prgramul de inteligenta artificiala creat de Google a reusit in ianuarie sa invinga in cinci meciuri consecutive campionul european la Go. Campionul Lee Se-dol are 33 de ani si este considerat cel mai bun jucator de Gp din secolul XXI, castigand milioane de dolari anual.

Jocul de GOFoto: 123rf.com

Urmatorul joc se va desfasura pe 10 martie. Daca Lee va castiga macar trei meciuri va obtine un milion de dolari.

Lee Se-dol joaca de la 12 ani, iar la 17 ani a castigat primul dintre cele peste 15 titluri mondiale pe care le detine. El s-a declarat surprins de invitatia Google de a juca contra unui computer fiindca nu se astepta ca inteligenta artificiala sa ajunga la un nivel atat de ridicat in jocul de GO. "Exista in jocul de GO o frumusete pe care nu cred ca masinile o vor putea intelege", a spus campionul care a acceptat insa invitatia in mai putin de cinci minute.

Momentul poate fi comparat cu cel in care computerul IBM Deep Blue il invingea in 1997 pe Gary Kasparov, la sah. GO este insa mult mai complex decat sahul si un computer este mult mai greu de antrenat sa invinga marii campioni.

GO este un joc de strategie ce consta in plasarea unor piese albe si negre (stones) pe o tabla 19X19 cu 361 de pozitii. Este unul dintre cele mai complicate jocuri create vreodata, in el contand foarte mult intuitia de moment. Scopul este sa controlezi peste jumatate din tabla de joc. Go a fost inventat in China, acum cateva mii de ani.

Jocul este mult mai complex decat sahul si este mult mai greu de estimat cine va castiga. La inceput sunt 361 de mutari posibile si la un moment dat sunt in medie 200 de pozitii vacante pe tabla, fata de 20 in medie, la sah. In plus, daca un joc de sah se termina in medie in 80 de mutari, la Go numarul este aproape dublu.

Fiind atat de complex jocul, un computer nu putea fi "invatat" sa faca performanta la fel cum s-a procedat cu programele care au obtinut super-victorii la sah. Echipa DeepMind de la Google si-a numit programul AlphaGo si l-a antrenat in trei etape, prima fiind analizarea a 30 de milioane de mutari din jocurile celor mai buni campioni. Apoi, computerul a simulat milioane de jocuri, iar la etapa finala a acumulat cunostiinte intuitive despre care mutari sunt potrivite, astfel ca soft-ul poate estima cum va evolua un joc, pe termen lung.

Computerul are partea sa uriasa putere de analiza si de procesare.

La GO, oamenii au de partea lor intuitia, dar sunt limitati de faptul ca pot obosi, se pot enerva si pot deveni neatenti, ceea ce afecteaza grav performantele de joc. In plus, exista o limitare mentala fiindca din cauza complexitatii, GO este un joc care poate fi jucat de maxim 1.000 de ori/an de oameni, in timp ce computerul poate rezista la milioane de jocuri.

Ideea tehnica este ca soft-ul invata mereu si devine tot mai bun pe masura ce joaca mai mult si analizeaza mai mult.

Cercetarile facute de Google vor fi extrem de utile pentru situatiile in care oamenii trebuie sa ia decizii. Computerele ii pot ajuta pe doctori sa prescrie un tratament sau pot face previziuni pentru cei care lucreaza in domeniul financiar.