​Retailer-ul Amazon foloseste metode severe pentru a-si descuraja angajatii din depozite sa nu mai fure din produse. Pe ecrane li se arata siluete de angajati care au furat produse, li se spune ce au furat si cat valorau produsele, aparand si mentiunea "arestat" sau "concediat", scrie Bloomberg. Unii spun ca astfel de exemple sunt ofensatoare la adresa angajatilor care si asa au salarii mici si extrem de mult de lucru.

Un centru de distributie AmazonFoto: Amazon

In general, aceste clipuri de avertizare sunt difuzate pe televizoarele cu ecrane mari din cateva centre de distributie, iar unde nu exista televizoare, avertismentele sunt imprimate pe foi de hartie care sunt lipite pe pereti.

Multe companii incearca in diverse moduri sa-si determine angajatii sa nu sustraga diverse lucruri de la locul de munca, insa multi spun ca Amazon a mers mult prea departe cu aceste metode care pot fi considerate ofensatoare.

Bloomberg a vorbit cu 11 actuali si fosti angajati ai unor centre de distributie Amazon si concluzia este ca angajatii au furat diverse lucruri, de la brichete si bijuterii, pana la tabletele sau cuptoare cu microunde.

Un angajat citat de Bloomberg spune ca aceste ecrane nu reprezinta o problema in comparatie cu salariile mici si munca impovaratoare. Insa mesajele au efect psihologic fiindca angajatii simt ca sunt mereu monitorizati si nu pot ignora mesajele, intrebandu-se probabil cine este cel care a mai furat de data asta.