Cateva dintre cele mai mari companii de tehnologie lucreaza la ranforsarea criptarii datelor utilizatorilor, pe fondul controversei dintre Apple si FBI pe tema iPhone-ului unui terorist, scrie The Guardian. Proiectele nu vor fi primite cu bucurie de autoritati si arata ca marile companii din industrie sunt de partea Apple nu doar declarativ, ci si prin fapte.

CriptareFoto: 123rf.com

Trebuie spus ca masurile au fost adoptate cu mult inainte de izbucnirea scandalului Apple-FBI, insa este posibil ca schimbarile sa fie transformate mai repede in realitate de aceasta uriasa controversa.

Problema este ca imbunatatirea criptarii diverselor mesaje poate duce la ingreunarea utilizarii serviciilor, astfel ca marile companii trebuie sa gaseasca o cale de mijloc.

Sondaje facute in randul publicului american arata ca opiniile sunt impartite cand este vorba de sustinerea companiilor de tehnologie sau a autoritatilor care vor decriptare. Doi senatori au propus un proiect de lege care prevede amenzi pentru companiile care nu furnizeaza autoritatilor date lizibile, iar proiecte a starnit si el noi controverse.

Companii precum Google, Facebook, Snapchat, Amazon, Microsoft si Twitter au sustinut declarativ Apple, insa in acelasi timp au promis autoritatilor ajutor in lupta cu propaganda sustinuta pe internet de Statul Islamic. Ar parea doua chestiuni separate, insa nu sunt, fiindca autoritatile au spus companiilor de tehnologie ca nivelul ridicat de criptare ajuta comunicararile adeptilor ISIS. Astfel, companiile vor trebui sa aleaga intre a lupta impotriva propagandei online pro-ISIS si a-i multumi pe cei care spun ca datele utilizatorilor trebuie sa fie cat mai puternic criptate.