​Romanii platesc in mica masura cu cardul, fiindca procedurile sunt complicate si contin masuri de securitate ce nu sunt necesare, a spus la o conferinta de presa, Dan Ostahie, CEO al Altex. Compania are 109 magazine, inclusiv 17 Media Galaxy, iar anul trecut cifra de afaceri a depasit 430 milioane euro. Cei de la Altex au anuntat si revenirea controversatului "credit cu buletinul", Ostahie spunand ca, desi cand a aparut prima oara, ideea parea absurda, s-a dovedit un mare succes.

Dan Ostahie, AltexFoto: Altex

In tara sunt 92 de magazine Altex si 17 Media Galaxy, iar numarul total de angajati este de peste 2,600, din care aproape 1.800 la Altex si peste 800 la Media Galaxy. Cifra de afaceri a crescut de la 322 milioane euro, la 433 milioane euro, iar pentru anul in curs se asteapta o crestere de 10-15%.

Plata cu cardul ramane la un nivel scazut, iar aici e o problema legata de securitate si complexitate.

"Plata online cu cardul este franata de mecanismele ne-necesare de securitate care sunt introduse, iar aici ma refer la acel 3D Secure si e de mentionat ca suntem singura tara din Europa in care este instalat un sistem suplimentar de securitate la plata cu cardul. In loc sa incurajam plata cu cardul, noi o descurajam si atunci ponderea platilor online este foarte mica. In offline avem jumatate dintre tranzactii facute cu cardul, iar la tranzactiile online, abia 10% sunt tranzactii cu cardul. (...) Daca ar exista o initiativa de usurare a procedurilor de plata cu cardul, procentul ar creste", spune Dan Ostahie.

Oficialii Altex spun ca anul acesta consumul va creste, iar din 2017-18 compania se gandeste la extindere, fiind luate in calcul si cateva piete exterme pe care compania sa intre simultan.

Cei de la Altex spun ca vor reintroduce "creditul cu buletinul" atat de popular acum zece ani, insa si intens criticat. Nu se tem oficialii companiei ca vor exista din nou critici?

"Toate lucrurile extraordinare care s-au intamplat in aceasta lume au parut la inceput absurde si pe cat erau de absurde, pe atat erau de glorioase atunci cand s-au implementat. La inceput, cand s-a auzit de creditul cu buletinul, toata chestiunea a parut absurda si apoi a avut un succces foarte mare. Din punct de vedere al creditarii, piata romaneasca are nevoie de libertate si de o crestere a competitivitatii prin cometitie, iar creditul cu buletinul vine ca sa ajute si raspunde noilor norme impuse de banca nationala. Eu cred insa ca IFN-urile ar trebui sa aiba o marja mai mare de miscare, tocmai pentru ca o economie in crestere are nevoie de creditare, iar creditarea ajuta la cresterea economica. Sunt doua lucruri care merg impreuna"

Intrebat despre profitul companiei, Ostahie a raspuns ca este "marginal, dar pozitiv".