​Un dezvoltator numit Actiongram face parte din primul val de dezvoltatori care arata in ce mod oameni pot interactiona cu hologramele, ca parte a proiectului HoloLens si cum pot alege din numeroase personaje fictive pentru a le integra in video-uri. Microsoft anuntase ca ochelarili computerizati care genereaza imagini 3D ce se suprapun realitatii inconjuratoare vor ajunge incepand cu 30 martie la dezvoltatori, pretul urmand sa fie de 3.000 de dolari. Compania a anuntat in ianuarie 2015 ochelarii HoloLens de realitate augmentata, iar in aprilie si octombrie a facut demonstratii ale tehnologiei. Este unul dintre cele mai asteptate terminale, dat fiind ca este diferit fata de ce exista pe piata.

Microsoft HoloLensFoto: Captura YouTube

"Ochelarii" Hololens au procesoare de imagine si genereaza holograme, imaginile 3D ale unor obiecte putand fi vazute in combinatie cu mediul din jurul utilizatorului, acest imagini putand fi controlate cu ajutorul mainilor, dar si cu ochiul. Spre exemplu, poti avea un mic castel virtual 3D pe masa din bucatarie si il poti misca sau ii poti schimba forma.

Ecranul este transparent, astfel ca utilizatorul vede si ce e in jurul sau spre desoebire de ochelarii de realitate virtuala la care nu vezi nimic in jur. Tocmai de aceea, Microsoft foloseste termenul de "mixed reality", adica "realitate combinata" , un amestec intre lumea reala din jur si "realitatea augmentata", prezenta in forme simple in diverse aplicatii de smartphone.

Cele mai noi demonstratii ale tehnologiei contin ideile unui dezvoltator numit Actiongram care iti permit sa alegi dintr-un numar mare de personaje fictive - holograme - pe care sa le integrezi in mediul inconjurator. Te poti juca in camera de zi cu un mic dinozaur virtual, poti pune un astronaut sa mearga pe spuma din cada sau poti crea dialoguri cu un om in miniatura care pare ca sta pe biroul tau.

Practic realitatea augemntata si aceste personaje pot fi folosite pentru a crea video-uri care pot deveni virale pe retele sociale. Tehnologia este abia la inceput, astfel ca maie ste mult de lucru la grafica si la miscare.

Compania spune ca "ochelarii" vor putea fi folositi si la proiecte educationale, dar ar putea fi o unealta utila si pentru arhitecti, putand fi vizualizate machete 3D. Pentru succesul comercial se va insista pe partea de jocuri insa, fiindca este un segment spectaculos care genereaza vanzari si interes.