Microsoft si-a prezentat la marea conferinta a dezvoltatorilor - Build - viziunea asupra urmatorilor ani, iar in centru se afla "botii", agenti digitali inteligenti, mici programe care sa-i ajute pe utilizatori sa interactioneze mai usor cu diversele aplicatii. Compania a anuntat si o editie aniversara de Windows 10, noi functionalitati pentru ochelarii HoloLens si o versiune mai avansata a asistentului virtual Cortana.

Satya NadellaFoto: Captura YouTube

"Ca industrie, ne aflam la granita unui nou domeniu ¬ unul care alatura puterea limbajului natural uman inteligentei automatizate,- a spus Satya Nadella, CEO Microsoft. ¬Microsoft numeste acest lucru o Platforma Conversationala, construita pe puterea cloud-ului si extinzand capacitatile Microsoft Azure, Office 365 si Windows in avantajul dezvoltatorilor, oriunde s-ar afla acestia".

Microsoft pune in centru ideea de "boti", un sistem de soft-uri automatizate cu care useri pot interactiona. Compania spune ca acesti boti reprezinta paltforma viitorului si ca va ajuta userii sa se descurce usor in diverse aplicatii.

Microsoft a lansat SDK-ul si API-urile pentru Platforma Skype Bot. Prin aceasta platforma, dezvoltatorii pot crea prezente artificiale care sa sustina multiplele forme de comunicare prin Skype, incluzand text, voce, video si personaje interactive 3D.

Clientii pot face cunostinta cu "agentii" (boti) Skype descarcand ultimele aplicatii Skype pentru Windows, Android si iOS. Dezvoltatorii sunt invitati sa inceapa crearea de agenti Skype de astazi, folosind Platforma Skype Bot si conectandu-se cu sute de milioane de utilizatori Skype.

Cea mai rtecenta demosntratie de inteligenta artificiala a Microsoft, cu chat-bot-ul Tay, nu a fost un succes, iar Satya Nadella a admis ca robotul de chat nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor si ca mai este de lucru la el.

Compania a anuntat si ca Windows 10 ruleaza pe 270 de dispozitive active si ca va lansa o actualizare aniversara a sistemului. Noua actualizare Windows 10 aniversara aduce inovatii pentru Windows Ink, Cortana, Windows Hello si pentru jocurile video. Windows Ink este o experienta de interactiune noua, care aduce toata puterea Windows in stiloul utilizatorului. Cu Windows Ink utilizatorul poate scrie pe dispozitiv asa cum scrie pe hartie, creand notite, desenand pe o tabla si transpunandu-si gandurile analogice in lumea digitala.

Windows 10 are cel mai rapid debut din istoria Windows, cu peste 270 milioane de dispozitive active, depasind Windows 7 cu 145%. Iar clientii au petrecut un timp record cu Windows 10 ¬ peste 75 de miliarde de ore de la lansarea sa.

Microsoft a anuntat functii noi pentru suita Cortana Intelligence, ambele in stadiu de avanpremiera. Prima, Microsoft Cognitive Services, este o colectie de API-uri inteligente care permit sistemelor sa vada, sa auda, sa spuna, sa inteleaga si sa interpreteze diversele nevoi, prin metode de comunicare naturale.

A doua, Microsoft Bot Framework, poate fi utilizata de dezvoltatori ¬ prin programare in orice limbaj de programare ¬ la crearea de agenti inteligenti care le permit clientilor sa discute printr-un limbaj natural, pe o gama larga de platforme, incluzand text/SMS, Office 365, Skype, Slack, web si altele.

Microsoft a inceput sa livreaza catre dezvoltatori si ochelarii computerizati HoloLens, fiind facute si demonstratii, una continand o lectie de anatomie.