​Antreprenor sau angajat intr-o companie - in oricare dintre cele doua domenii isi aleg sa isi dezvolte cariera tinerii au nevoie de competente digitale. Insa, abilitatile digitale ale romanilor sunt cele mai mici din UE, potrivit raportului Digital Economy and Society Index (DESI). Cum pot fi schimbate aceste date si de ce trebuie sa tina cont tinerii in pregatirea carierei?

CarieraFoto: Microsoft

Utilizarea tehnologiei in salile de curs este un obiect de studiu sau un mod de a atrage si de a retine in mod artificial atentia elevului, facand trimitere la o cale spre succes, dupa terminarea studiilor. Din pacate, aceasta abordare poate sa reduca din timpul valoros de studiu necesar unor experiente comune si foarte importante, de care elevii au nevoie mai mare, arata un studiu realizat de IDC, la cererea Microsoft.

Studiul mai arata ca abilitatile si competentele care sprijina un elev bine pregatit si competent civic, sunt aceleasi abilitati care vor fi cerute pe scara larga de catre angajatori in 2020 si mai departe. Compania de cercetare a analizat 14,6 milioane de locuri de munca inregistrate, pentru a identifica principalele abilitati necesare pentru pozitiile cu cea mai mare dezvoltare si cele mai mari salarii estimate, din prezent pana in 2020.

Aceste pozitii reprezinta o serie de abilitati obisnuite, de baza, axate pe competente comune, precum cele de comunicare orala si scrisa, atentia la detalii si abilitatea de a rezolva probleme.

IDC a dezvaluit o serie suplimentara de abilitati comune axate pe comunicare, integrare si prezentare (CIP), care sunt cautate foarte mult in profesiile dezvoltate si bine platite. In plus, Microsoft Office a fost singurul pachet software prezent in topul abilitatilor necesare pentru aceste pozitii cu dezvoltare puternica si salarii ridicate, aflandu-se pe locul al 3-lea in lista, si a fost mentionat ca abilitate necesara de peste 5 ori mai des decat alte pachete software non-Microsoft. Competentele Microsoft Office au fost cerute in mod explicit in 15% din pozitiile dezvoltate si bine platite.

De altfel, si datele care analizeaza doar piata muncii din Romania arata ca si pe plan local cerintele sunt aceleasi. Companiile sunt din ce in ce mai preocupate in a-si atrage candidatii cu un grad ridicat de alfabetizare digitala, lucru evidentiat si in anunturile de joburi. O cercetare efectuata de site-ul de recrutare eJobs, intre septembrie si noiembrie 2015, arata ca angajatorii au precizat clar, in aproape jumatate dintre anunturile publicate in perioada mentionata anterior, ca isi doresc candidati care sa stie sa foloseasca pachetul Microsoft Office.

Angajatorii romani, in functie de domeniul de activitate, obisnuiesc sa le ceara candidatilor, pe langa abilitatea de a lucra cu tehnologiile din pachetul Microsoft Office, si alte competente digitale. Astfel, toti mai multi angajatori asteapta de la candidatii pe care doresc sa-i recruteze sa stie sa lucreze, de exemplu, in social media ori sa poata opera cu anumite programe ori sisteme ERP.

Exemple de abilitati necesare pentru ocupatiile dezvoltate si bine platite

Pentru a demonstra gradul in care abilitatile comune intercategoriale, cele CIP si cele Microsoft Office sunt necesare pentru o gama larga de ocupatii dezvoltate si bine platite, IDC a analizat 4 ocupatii de acest tip:

  • director comercial;
  • consilier educational;
  • asistent medical licentiat
  • sef ierarhic in mecanica,
  • instalatii si reparatii

Au fost alese aceste ocupatii pentru ca reprezinta o varietate larga de pozitii si pentru ca ar putea fi considerate reprezentative pentru tipurile de pozitii care se vor dezvolta pana in 2020. In timp ce unele abilitati sunt specifice pozitiilor individuale, cum ar fi experienta in vanzari pentru directorii comerciali si fisele medicale electronice pentru asistentii medicali licentiati, abilitatile comune intercategoriale reprezinta jumatate sau mai mult din principalele 10 abilitati necesare pentru fiecare din aceste 4 pozitii. In mod similar, abilitatile CIP, incluzandu-le pe cele de comunicare orala si scrisa, sunt printre primele 5 in fiecare categorie, iar Microsoft Office sau una din componentele sale (Microsoft PowerPoint, Microsoft Word) se afla in primele 10 competente solicitate pentru fiecare pozitie.

Un alt exemplu, cei care isi doresc sa obtina un job in vanzari trebuie sa stie, inainte de toate, cum sa trimita un e-mail, cum sa foloseasca bazele de date si cum sa construiasca o prezentare. Cunoasterea solutiilor din pachetul Microsoft Office reprezinta competente digitale obligatorii pentru orice actual sau viitor vanzator.