De ce Estonia este pe cale sa devina prima tara UE in care aplicatiile stil Uber vor fi reglementate
In timp ce in mai multe tari UE, aplicatiile de ride-sharing precum Uber primesc interdictii, sunt contestate in instanta si fac obiectul unor mitinguri ale taximetristilor, micutul stat baltic Estonia (1,2 milioane locutiori) este aproape de adoptarea unor legi care incurajeaza aceste aplicatii.
Doua aplicatii locale, Taxify si Wisemile, stau cel mai bine, insa legea va ajuta si Uber, daca va fi adoptata. Acum a trecut se prima camera a parlamentului estonian, se discuta in a doua si exista mari sanse sa intre in vigoare pana la vara.
Initiatorul legii, Kalle Palling, a explicat pentru HotNews.ro ca estonienii sunt foarte incantati de aceste aplicatii, iar statul trebuie sa tina cont de asta si sa le faca mai usor de folosit. "Sunt utile, costa putin si in multe familii nici nu mai este nevoie de o doua masina", spune el.
"Nu poti pur si simplu sa inchizi internetul si nu putem nici nega faptul ca aceste aplicatii exista. Asa ca cel mai bine le cream un cadru de reglementare si colectam si taxe", mai spune cel care a gandit legea.
Nu sunt taximetristii furiosi? Palling spune ca nu, mai ales ca multi dintre ei sunt prezenti pe astfel de aplicatii de ride-sharing. "Fata de alte tari, Estonia a decis sa incurajeze total libera concurenta, nu sa limiteze numarul de taxiu-uri. Spre exemplu, Helsinki a limitat numarul de taxi-uri la 1.200, in timp ce in Tallinn, un oras mult mai mic, sunt 4.000 si numarul poate creste".
Clientul va fi cel mai castigat daca legea va trece, spune parlamentarul. fiindca oferta se va diversifica. "Uneori, la 5 dimineata trebuie sa astepti jumatate de ora pentru un taxi in Tallinn", spune Palling care adauga ca o calatorie cu taxi-urile obisnuite costa si 20 de euro inainte de aparitia acestor aplicatii online datorita carora preturile au scazut chiar si la jumatate.
Proeictul de lege face o diferenta clara intre aceste aplicatii de ride-sharing si taxi-urile clasice. Masinile Taxify sau Uber nu vor putea folosi benzile speciale pentru autobuze, nu vor putea sta in statii de taxi-uri si nici sa "culeaga" clienti de pe strada. Masinile operate sub egida acestor servicii nu trebuie sa aiba asepct similar cu taxi-urile, iar plata trebuie sa se faca doar intr-un sistem electronic, in niciun caz cash.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Estonia are un parlament unicameral.