​Mark Zuckerberg a anuntat la conferinta anuala F8 a dezvoltatorilor cum vede viitorii zece ani ai Facebook, insistand pe inteligenta artificiala, live video, realitate virtuala si conectarea tutror oamenilor la internet. Messenger, folosit de 900 milioane de persoane, are de acum o noua platforma pe care dezvoltatorii sunt invitati sa creeze agenti software inteligenti (boti) care sa permita o comunicare simpla intre utilizatori si diverse companii. Poti cere pe Messenger unei publicatii sa iti trimita stiri despre un anumit subiect sau poti comanda flori direct din mesageria instant, fara a mai deschide browserul sau o alta aplciatie.

Mark Zuckerberg prezentand Messenger PlatformFoto: Captura YouTube

Facebook a anuntat in 2014 ca Messenger se va transforma dintr-o simpla aplicatie de chat, intr-o platforma complexa care va primi o multime de aplicatii. Acum, Facebook a lansat Messenger Platform prin care dezvoltatorii pot crea pentru orice companie diverse module ce vor fi integrate in Messenger, fiind vorba in special de boti (chat-bots).

Miza este mare pentru Facebook. Daca acele companii care vor avea boti, vor vinde mai mult datorita lor, si Facebook va face mai multi bani.

Acesti boti sunt soft-uri automate care, ajutate de inteligenta artificiala, pot fi folosite in aplicatii precum Messenger. In general, botii ruleaza sarcini simple si repetitive intr-un ritm mult mai rapid decat ar putea o fiinta umana.

Construiti fiind pe principiul retelelor neurale, boții sunt dotati cu un anumit grad de inteligenta artificiala si devin cu timpul, tot mai eficienti in raspunsuri.

Acum, Facebook invita dezvoltatorii sa creeze boti pentru diverse companii cu care userii sa interactioneze rapid. Exemplul prezentat pe scena arata un utilizator vorbind pe Messenger cu un bot al CNN care ii trimite zilnic stiri si de la care poate cere sa afle noutati despre un anumit subiect.

Un alt exemplu este constituit de interactiunea cu o florarie online. Utilizatorul ii scrie chat-bot-ului florariei ce fel de buchet vrea sa comande, robotul software il intreaba ce sa scie pe biletelul atasat buchetului si comanda este facuta.

Facebook promite sa puna la dispozitia dezvoltatorilor si diverse unelte derivate din propriile cercetari in domeniul inteligentei artificiale, pentru ca botii creati sa devina tot mai complecsi, si sa "inteleaga" ce vor userii. Este clar ca botii de inceput vor fi simpli si vor putea emite doar fraze puternic standardizate, insa lucrurile ar trebui sa se schimbe in cativa ani.

Facebook va imbunatati si optiunea de live video lansata de curand, punand API-uri la dispozitia dezvoltatorilor dornici sa contruiasca aplicatii de live video streaming de pe diverse terminale, cum ar fi dronele.

Mark Zuckerberg spune ca Facebook se va concentra pe trei directii in urmatorii zece ani:

- conectarea tuturor la internet

- inteligenta artificiala care sa faca serviciile mai intuitive

- realitate virtuala si augmentata

Zuckerberg spune ca patru miliarde de locuitori nu au acces la internet fie pentru ca nu-si permit, fie pentru ca operaorii nu vor sa investeasca sau pentru ca oamenii nu stiu ce beneficii le poate aduce internetul. Zuckerberg spune ca in cateva luni Facebook va lansa primul satelit care sa aduca internet in Africa Subsahariana unde conectivitatea este extrem de scazuta. Facebook dezvolta si metode prin care traficul de date sa fie cat se poate de ieftin, iar aplicatiile sa consume minimul de date posibil.

Seful Facebook a adus pe scena si un tub de fibra de carbon care compune drona solara cu care Facebook vrea sa aduca internet in zonele izolate. "Daca mi-ati fi spus ca Facebook va construi un avion v-as fi spus ca sunteti nebuni", si-a exprimat "Zuck" satisfactia fata de aceste avioane care zboara la 20.000 metri altitudine si pot sta in aer cateva luni.

Proiectul reprezinta inca o dovada ca marile companii de tehnologie nu se mai multumesc ca oameni sa le viziteze site-urile ci investesc in diverse proiecte si vor sa fie prezente in vietile oamenilor si in serviciile accesate de ei.

La finalul prezentarii Zuckerberg a aratat si manetele (controlere) pentru dispozitivul de realitate virtuala Oculus Rift, acestea permitand interactiunea cu diverse elemente din aplicatiile de VR.