Conform unui studiu Kaspersky Lab, utilizatorii continua sa impartaseasca informatii personale pe Internet, chiar si in situatii riscante. 28% dintre respondenti au distribuit accidental date confidentiale, iar 16% dintre acestia au dezvaluit cu buna stiinta secrete despre ei insisi – in ciuda faptului ca informatiile transmise online i-ar putea costa locul de munca sau relatia.

Studiul arata ca multi utilizatori risca foarte mult atunci cand transmit informatii personale pe canalele de comunicare online, intr-un mediu care este din ce in ce mai periculos. Aceste informatii pot include: o fotografie cu ei insisi (45%), datele personale de contact (42%), o fotografie a unei alte persoane (32%), informatii personale “delicate” (30%) sau date legate de munca (20%). In plus, si poate chiar mai grav, unul din sase respondenti a impartasit un secret despre sine (16%), in timp ce 9% au comunicat informatii private despre o alta persoana, iar 8% au transmis detalii financiare importante.

Aceste date vin in ciuda faptului ca foarte multi utilizatori sunt extrem de ingrijorati de impactul daunator pe care l-ar avea aceste informatii, daca ar fi facute publice - atat in ​​ceea ce priveste pierderile financiare, cat si sub aspect emotional. De exemplu, o treime dintre respondenti sunt ingrijorati de faptul ca relatiile lor ar putea avea de suferit sau ca cineva ar putea fi ofensat sau stanjenit, iar unuia din sase respondenti (15%) ii este teama ca i-ar putea fi afectata cariera.

Acest nivel de ingrijorare este, adesea, justificat. 28% dintre respondenti au recunoscut ca au distribuit accidental date confidentiale, iar unul din zece a avut de suferit ca rezultat al acestei actiuni. In cazul celor care au fost afectati, consecintele au inclus pierderea unor prieteni (20%), agresiuni (17%), pierderi financiare (15%), incheierea unei relatii (13%) si concedierea (13%).

“Multi utilizatori au inca probleme in a trece de la simpla constientizare a riscurilor la prudenta atunci cand vine vorba de activitatea online. Avand atat de multe dispozitive si canale online la indemana, nu a fost niciodata mai simplu sa postezi un mesaj nepotrivit sau sa transmiti, accidental, informatii unor persoane care nu ar fi trebuit sa intre in posesia lor. Daca nu ai suficienta experienta in utilizarea mediului online si nu ai implementat masuri adecvate de securitate si confidentialitate, risti sa iti distrugi cariera sau relatiile personale. Odata ce o informatie ajunge in mediul online, este acolo pentru totdeauna, asa ca, atunci cand nu esti sigur de ceva, mai bine o pastrezi pentru tine.”, spune, David Emm, Principal Security Researcher, Kaspersky Lab,

In contextul actual, este deosebit de important ca utilizatorii sa fie informati cu privire la posibilele riscuri la care se expun pe Internet si sa isi ia masurile de precautie necesare pentru a-si securiza activitatile online si informatiile.