​Microsoft a dat in judecata guvernul SUA pentru dreptul de a-si informa clientii cand o agentie federala cere sa vada e-mail-urile sau alte documente ale acestora, informeaza AFP. Este un nou espisod din lungul conflict dintre companiile de tehnologie si autoritati, intre cele doua tabere nefiind inca gasit un echilibru. Guvernul spune ca sunt chestiuni de securitate nationala, in timp ce companiile spun ca datele clientilor trebuie protejate.

Logo MicrosoftFoto:

In plangerea depusa la un tribunal din Seattle, Microsoft spune ca autortitatile incalca articole din Constitutie cand interzic companiei sa isi anunte clienti atunci cand diversele agentii cer date despre useri.

Legea confidentialitatii comunicatiilor electronice prevede ca judecatorii pot ordona companiilor care stocheaza informatii in cloud sa dea diverselor agentii informatiile cerute de acestea, fara a informa si clientii. Logica este ca daca cei in cauza ar afla, anchetele ar avea de suferit.

Microsoft spune insa ca nu este respectata libertatea de experimanre care este garantata exact de constitutia americana, compania adaugand si ca legea comunicatiilor electronice este de acum trei decenii si nu a fost adaptata la realitatile dominate de cloud computing.

Microsoft a primit in ultimele 18 luni peste 5.600 de cereri de informatii de la agentiile guvernamentale, cele mai multe fiind in legatura cu persoane fizice, nu cu companii. In peste 2.500 de cereri, companiei Microsoft i s-a interzis sa comunice persoanelor in cauza ca guvernul a cerut informatii despre ele.

Pentru Microsoft chestiunea este si una de business, dar si de imagine, spune un expert de securitate citat de Reuters. Asta pentru ca business-ul de cloud al companiei este tot mai important si clientii vor ca Microsoft sa le garanteze confidentialitatea datelor.