Comisia Europeana a trecut din nou la ofensiva, miercuri, impotriva Google, acuzand gigantul informatic american de "abuz de pozitie dominanta prin impunerea de restrictii producatorilor de aparate pe baza de Android si operatorilor de retele mobile", scrie AFP.

Google AndroidFoto: Google

Comisia Europeana a anuntat intr-un comunicat ca a adresat Google o "comunicare privind obiectiunile" - echivalentul unui act de acuzare, in jargonul bruxellez - in privinta sistemului de operare si a aplicatiilor Android.

"La stadiul actual al anchetei, credem ca, prin comportamentul sau, Google priveaza consumatorii de o alegere mai extinsa si de servicii mobile si ca aceasta companie franeaza inovarea altor actori, incalcand regulile concurentei din UE", a explicat comisarul insarcinat cu Concurenta, Margrethe Vestager.

In urma acestei decizii, Google trebuie acum sa isi construiasca apararea, pentru a evita o eventuala sanctiune din partea Bruxellesului: o amenda care poate ajunge pana la 10% din cifra de afaceri anuala, respectiv 7,4 miliarde de dolari (pentru cifrele din 2015).

Este al doilea "act de acuzare" formulat intr-un an de Vestager impotriva Google. In aprilie 2015, Comisia Europeana a inmanant o "comunicare de obiectiuni" gigantului american pentru abuz de pozitie dominanta in cautarile pe internet.

Comisia a apreciat ca Google avantajeaza sau a avantajat, in paginile de rezultate, propriul sau serviciu de comparare de preturi "GoogleShopping" si predecesorul sau, "Google Product Search", in raport cu serviciile concurente de comparare de preturi.