​In tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, mai putin de 1 din 5 absolventi IT sunt fete, ceea ce inseamna ca o parte uriasa a populatiei pierde importante oportunitati profesionale. Un numar mai mare de femei in industrie este esential pentru competitivitatea pe termen lung in Europa si in mod special in Romania, unde sectorul IT&C reprezinta 7% din PIB. Specialisti din industrie propun o serie de programe prin care pot fi gasite solutii pentru aceasta problema.

eveniment MakeWhatsNextFoto: Hotnews

In spiritul zilei internationale a femeilor in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (TIC) Microsoft Romania a organizat #MakeWhatsNext, eveniment la care au participat peste 200 de tinere pasionate de tehnologie cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani, incurajand astfel tinerele sa se implice in educatia informatica si in domeniile de studiu STEM (Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica), ca recunoastere a decalajului prezent intre sexe si a reprezentarii insuficiente a femeilor in acest sector al economiei.

”Tehnologia face parte tot mai mult din viata fiecaruia dintre noi si statistici si previziuni dintre cele mai credibile arata ca in viitor impactul acesteia va creste. De aceea este important sa ne pregatim pentru acest viitor si sa incepem inca de pe acum sa cream oportunitati”, a declarat Kostas Loukas, General Manager al Microsoft Romania.

El a mai declarat ca scopul princial al acestei campanii este incercarea de a elimina stereotipurile de gen, cele legate de ce sunt capabile femeile sa faca pentru tehnologie si pentru afaceri in general.

„Aceasta problema trece dincolo de industria IT. Sunt oprtunitati ale pietei si ale industirei in intreg sensul cuvantului. Ce se intampla acum – vedem o problema in ceea ce priveste reprezentatitivitatea clintilor si a intregii piete, in interiorul companiei. Asta incercam sa reparam. Daca serviciile si produsele pe care le aducem in piata nu sunt facute de un grup cat mai diversificat de indivizi acestea nu se vor adresa pietei asa cum trebuie. Drept urmare sunt sanse mari sa fie ratate oportunitati. Iar noi suntem aici sa rezolvam aceasta problema”, mai arata General Managerul Microsoft Romania.

Totodata, el a mai anuntat ca subsidiara locala a Microsoft a reusit sa creasca procentul de femei din companie de la 33% la aproape 50%, din intregul personal: ”Ceea ce s-a tradus printr-o imbunatatire a rezultatelor financiare – o crestere mai rapida a veniturilor sau o mai buna satisfactie a clientilor”.

Un alt proiect educational de mentorat si orientare in cariera dedicat elevilor de liceu este Opening Opportunities. Acesta este organizat de Asociatia TechSoup in care mentori voluntari ai Microsoft Romania ajuta elevi din diferite localitatile din tara sa inteleaga si sa fie mai bine pregatiti pentru oportunitatile de cariera pe care le construieste tehnologia.

”Opening Oportunities a ajuns la a treia editie. Am vazut cum s-au schimbat cifrele de la anul intai, la anul al doilea si speram ca in cel de al treilea an sa fie si mai bun. In primul an, doar 30% dintre cei 2.500 de elevi cu care am lucrat erau fete. In anul al doilea am ajuns la 40% dintre ele. Am lucrat cu un numar de aproape 3.000 de elevi din 14 localitati si am vazut cum se schimba in timp, nu doar participarea, ci inclusiv implicarea lor in decizia privind viitoarea cariera dupa ce participa in cadrul acestui program”, explica Elena Coman, director de program, Asociatia TechSoup Romania.

”Cu foarte multe dintre ele am discutat si am vazut cum isi schimba decizia de cariera din zone precum medicina, drept, comunicare, catre zona de computer science, sau – ceva ce are legatura cu leadershipul feminin, catre management in computer science, spre exemplu. Vorbim de fete de 16-17 ani care sunt capabile sa rationalizeze foarte bine decizia lor. Acest lucru se intampla in primul rand pentru ca au ocazia sa vada modele de fete si de femei, in astfel de companii in fata lor. Multi din cei peste 70 de mentori din cadrul Microsoft, cu care lucram, sunt femei. Acest lucru le incurajeaza si le face sa se simta mult mai puternice in a urma aceasta directie”, mai adauga Elena Coman.

In cadrul evenimentului organizat de Microsoft elevele au avut ocazia sa faca o scurta incursiune in cele mai interesante functionalitati Office, alaturi de Alexandra Ciortea, Microsoft Premiere Field Engineer.

Care sunt prioritatile Ministerului Educatiei in adresarea problemei stereotipurilor de gen in domeniul STEM

Introducerea elementelor de baza ale informaticii in invatarea timpurie, asa cum se anticipeaza si prin planul cadru elaborat de Ministerul Educatiei, va determina preferinta pentru tehnologie pe tot parcursul vietii, iar aceasta va oferi premisele cresterii numarului de tineri care vor imbratisa o cariera in IT, unul din obiectivele majore stabilite la nivel european.

”Pornim de la doua situatii clare, statisticile spun ca avem: 1 din 3 ingineri femei si 1 din 5 specialisti in domeniul tehnologiei, femei. Exista un decalaj. Pe de alta pare, Romania are o populatie preponderent feminina. Asa ca trebuie sa adresam aceasta problema din doua perspective. In ceea ce priveste stiintele exacte Miisterul Educatiei a avut anul acesta o initiativa, in premiera, in planul cadru pentru clasele 5-8 avem introdusa disciplina obligatorie care nu se cheama TIC, este Informatica si TIC. Dam alta substanta informaticii, vorbim nu doar de competente digitale, de competente ce tin de sigranta in spatiu cibernetic ci de algoritmica, de codare”, a declarat Mirabela Amarandei, purtator de cuvant al Ministerului Educatiei.

De asemenea, reprezentantul Guvernului a mai adus in discutie si problema elevelor din mediul rural, subiliniind ca Romania este preponderent rurala, iar acolo sunt multe fete, este nevoie de politici publice transversale, nu care sa vina doar din zona educatiei. ”Vorbim de zona Ministerului Muncii, de zona Ministerului Sanatatii, care trebuie sa stea impreuna la aceeasi masa pentru a gasi cele mai bune solutii, astfel incat educatia sa fie parte a unui puzzle mult mai complex in ceea ce priveste copii din mediul rural, pentru ca ei sunt un potential fantastic”, a mai adaugat Mirabela Amarandei.

Microsoft a lansat in luna martie campania globala #MakeWhatsNext iar in Europa angajamentul companiei fata de acest proiect este unul foarte puternic. In primavara aceasta, Microsoft sprijina 43 de evenimente de instruire si educatie in 27 de tari din regiune, pentru peste 6.700 de fete si tinere femei.

”Traim intr-o era a conectivitatilor digitale dar, in acelasi timp, avem un volum urias de informatii si este foarte dificil sa navighezi prin toate aceste informatii si sa o gasesti pe cea relevanta pentru tine. Marea intrebare pentru mine, in special privind spre viitor, este legata de relevanta. Suntem noi capabili sa livram informatia intr-o modalitate relevanta, informatie structurata relevant, catre cei tineri si sa ne lasam amprenta asupra lor si sa le dam putere de decizie? In acelasi timp, granitele tehnologiei, ale pietei dispar, asa ca atat tinerii, cat si tinerele din Romania, care au o idee de produs sau serviciu se pot adresa direct intregii lumi. Situatia este difertia fata de ce intalneam in urma cu 5 sau 10 ani. Suntem aici sa incurajam transformarea acestor idei in afaceri, care sa aiba un impact global”, a concluzionat Kostas Loukas.