In toamna lui 2015, Guiness Book certifica faptul ca la sediul Microsoft din Redmond (SUA) se gaseste camera cel mai bine izolata fonic din lume. Peretii sunt uimitor de neregulati, podeaua sta pe zeci de resorturi, iar instalarea camerei a durat un an si jumatate, din cauza cerintelor complicate. In articol puteti citi la ce este folosita camera in care se aud cele mai pure sunete si in care ecoul este inexistent. O camera in care linistea este apasatoare din cauza izolarii acustice, un loc unde chiar si sunetul propriei respiratii poate deveni rapid deranjant.

Camera cea mai bine izolata fonic din lumeFoto: Microsoft

"Am creat aceasta camera pentru a putea masura cele mai pure forme ale sunetelui. Ganditi-va la ce inseamna pentru fotografie o camera obscura, asta inseamna pentru sunet aceasta camera. Masuram doar sunetul venit direct de la sursa, nu cel reflectat". spune Gopal, cercetator in domeniul sunetului la Micosoft.

Ne indreptam spre o camera bizara situata in zona dedicata cercetarilor audio a laboratorului hardware de la sediul Microsoft din Redmond (statul Washington).

Camera este complet izolata de restul cladirii si niciun sunet din afara nu patrunde. Pe pereti sunt sute de prisme din fibra de carbon care functioneaza pe post de absorbante de sunet, podeaua este sustinuta de 61 de resoturi, iar fundatia de beton a camerei este cu totul separata de cea a cladirii in care este integrata. "Am facut totul pentru ca niciun sunet de afara sa nu interfereze cu ce se intampla aici", spune Gopal, care demosntreaza cat de neobisnuita este acustica incaperii. Cand vorbeste indreptat spre noi, il auzim bine, cand se intoarce cu spatele, pare ca vorbeste din departare, desi este tot la mai putin de doi metri.

"Este locul cu cea mai multa liniste din lume. Niciun loc nu se poate compara. Daca stati mai mult va veti auzi inima batand, sangele curgand sau stomacul bolborosind".

Recordul a fost stabilit prin masuratorile facute acolo: unde sonore cu o intensitate de -21 decibeli (dB), in contextul in care auzul uman percepe de la zero decibeli, un avion cu reactie produce 110 decibeli, iar cel mai puternic sunet auzit vreodata de om, eruptia vulcanului Krakatau (1883), a avut intensitatea de 170 decibeli la 160 km de locul dezastrului. O soapta are 20 de decibeli, iar strigatul unui om are peste 70 de decibeli, astfel ca -20 este o valoare cu totul rara.

"Suntem la limitele fizicii. Doua particule se ciocnesc la o intensitate de -23 dB, mai jos de atat nu se poate", spune Gopal.

Recordul precedent fusese stabilit in toamna lui 2012 de camera Anechoic Test Chamber de la Orfield Laboratories, Minneapolis, Minnesota, USA (-13 dB).

In aceasta camera izolarea sonora este atat de mare incat nu exista nciun zgomot de fond. Camera este folosita de Microsoft pentru a testa, spre exemplu, calitatea sunetului la boxele si la microfonul tabletei Surface sau la dispozitivul de realitate augmentata HoloLens. Se fac teste si cu asistentul vocal Cortana pentru a vedea cum raspunde la diverse intrebari si cum se comporta si cand alte sunete ii "distrag atentia".

Astfel de camere exista in diverse ramuri industriale unde este nevoie de masuratori de precizie ale diverselor sunete, fie ca este vorba de zgomote ciudate ale unor piese sau de gasirea sunetului ideal produs de inchiderea usii unui automobil. Camere puternic izolate fonic exista si la noi: spre exemplu la Iasi exista una inca din anii 80', dar si la centrul de incercari Renault de la Titu a fost instalata recent o camera puternic antifonata.

In astfel de camera senzatia este ciudata. Iti auzi vocea mult diferit si, cand spui ceva, sunetele iti sunt parca retezate. Din cauza izolarii si cateva minute iti pot crea anxietate.