​Centrele de date sunt foarte importante si toate marile companii cauta moduri de a reduce cheltuielile cu ele. Microsoft a testat cateva luni o idee inedita, dorind sa vada ce se intampla daca pui un mini-centru de date la 12 metri sub apa. Compania spune ca va continua testele cu mult mai multe servere. Trei cercetatori ai proiectului numit Natick au explicat pentru HotNews.ro de ce experimentul pare promitator si ce avantaje au centrele de date scufundate.

Microsoft proeictul NatickFoto: Microsoft

Numarul centrelor de date a crescut si cele existente devin tot mai mari de cand cloud-ul a "explodat". Centrele de date consuma multa energie, uneori la fel de mult ca un oras mic, astfel ca se cauta diverse solutii pentru reducerea costurilor.

Tot mai multe centre de date sunt construite in nord, in zone cu clima mai rece, fiindca sunt mai mici cheltuielile cu racirea serverelor. Microsoft a testat o alta varianta: un centru de date subacvatic.

Ben Cultler, Jeff Kramer si Spencer Fowers, cei trei responsabili de proiectul numit Natick in cadrul Microsoft, au explicat pentru HotNews.ro de ce aceste centre de date subacvatice pot fi promitatoare.

Intre august si noiembrie 2015 Microsoft a testat la 1 km in largul coastelor californiene un mini-prototip de centru de date scufundat la 12 metri sub apa. Compania a vrut, scufundand o capsula de otel, sa vada care sunt costurile, cat de repede poate fi instalat centrul si ce probleme de functionare pot aparea.

Concluziile au fost ca proiectul este viabil, principalul avantaj fiind rapiditatea cu care un astfel de data center subacvatic poate fi instalat: trei luni, fata de 3-5 ani pentru un centru standard, de pe uscat.

Prototipul testat de companie a aratat ca racirea este mult mai eficienta decat s-a estimat inainte de inceperea testului.

In prezent se lucreaza la cea de-a doua faza a proiectului care va consta in testarea cu ajutorul unui container de trei-patru ori mai mare decat cel incercat in prima faza, insa unul care va putea gazdui de 20 de ori mai multe servere. Nu se stie cand va fi lansat centrul, dar aceasta a doua faza a fost aprobata.

Instalarea unor centre de date sub apa costa mai mult decat la centrele de pe uscat, insa viitoarele teste isi propun sa aduca economii prin utilizarea energiei valurilor, a mareelor sau a vantului, pentru ca, per total, costurile sa devina competitive. Pare scump, dar nu este atat de scump, spun cei care lucreaza la proiect.

Deja companii din industria petrolului si a gazului pun mici containere cu computere sub apa, ideea fiind considerata viabila . Nu au fost insa instalate centre de date mari, lucru pe care Microsoft vrea sa il faca.

Insa nu este foarte complicata o interventie in interiorul centrului de date, fiind nevoie de oameni care sa se priceapa si la scufundari, dar si la IT? Cei care dezvolta proiectul spun ca sistemele pot fi astfel gandite incat sa nu fie nevoie de niciun fel de interventie timp de cinci ani, timp in care totul va functiona automat, sistemul se va auto-sustine si poate ramane neatins.

Primul test a fost facut plasand serverele la 12 metri adancime, insa pentru urmatoarele ar putea fi luate in seama adancimi intre 50 si 150 de metri.

Proiectul este la inceput, avand un fel de statut de startup in cadrul companiei. Nu se stie cand va exista o retea importante de astfel de centre insa nu se va intampla mai repede de cativa ani. Insa ideea pare viabila pentru centre de date mici si provizorii, instalate in zona unde se petrec dezastre sau pentru evenimente sportive mari unde mii de oameni vor accesa internetul.