​In ultimele saptamani s-a vorbit mult despre robotii de chat cu inteligenta artificiala si companii mari precum Microsoft si Facebook au anuntat planuri extinse in domeniu. Boții informatici pot inlocui majoritatea functiilor unui site, ne pot ajuta sa facem cumparaturi, sa efectuam operatiuni bancare sau chiar sa gasim anumite stiri. Un cercetator al Microsoft a explicat pentru HotNews.ro de ce botii sunt atat de promitatori si ce ne rezerva viitorul. In orice caz, robotii de chat, desi nu reprezinta o notiune noua, mai trebuie perfectionati indelung, asa cum a dovedit si un experiment esuat al Microsoft.

Logo-ul MicrosoftFoto: Microsoft

Un bot informatic este un agent software automatizat sau semi-automatizat care interactioneaza cu serverele. In general, botii ruleaza sarcini simple si repetitive intr-un ritm mult mai rapid decat ar putea o fiinta umana. In engleza botii sunt numiti si web robot, WWW robot sau internet bot.

Construiti fiind pe principiul retelelor neurale, boții sunt dotati cu un anumit grad de inteligenta artificiala si devin cu timpul, tot mai eficienti in raspunsuri.

In ultimele saptamani multe companii mari din tehnologie au lansat platforme pentru acesti roboti de chat si au invitat dezvoltatorii sa creeze cat mai multi boti pentru cat mai multe companii. Cei mai optimisti promotori ai botilor spun ca acestia pot inlocui aplicatiile si ca vor fi extrem de usor de folosit.

Microsoft, care in aprilie a anuntat la congresul dezvoltatorilor o platforma conversationala avand in centru notiunea de chat bot, are ambitii mari.

Tot ce se gaseste pe un site poate fi accesat prin boti, iar asta inseamna ca foarte multe dintre functiile unui site pot fi accesate intr-un mod conversational, explica pentru HotNews.ro, Dan Driscoll, cercetator la Microsoft (Senior Research Software Development Engineer).

La ce pot fi utilizati botii, in ce domenii? Exista boti de stiri pe care ii poti intreba lucruri precum: "Exista vreo stire despre Germania astazi?" sau mult mai promitatorii boti de shopping care sunt creati de dezvoltatori la cererea diverselor companii. Aici este marea miza, Microsoft sperand ca mii de companii vor fi interesate sa aiba boti cu care clientii sa interactioneze pentru a face achizitii.

De exemplu, daca o pizzerie creaza un web bot, cel care vrea sa comande intra in conversatie cu acel agent software inteligent si poate face o comanda de pizza. Va fi intrebat ce doreste si, daca nu este la prima comanda, va fi intrebat daca vrea aceleasi produse ca si data trecuta.

"Orice functie de pe un website poate fi candidata in a fi transformata intr-o conversatie, asa ca oamenii pot cu serviciile unei companii, in loc sa-i viziteze site-ul. Practic permitem incercarea de noi experiente prin intermediul unei interfete conversationale", explica Dan Driscoll.

Exemplul clasic este chat bot-ul unui hotel cu care clientii pot intra in conversatie la orice ora si pot face rezervari sau pot cere diverse informatii. Poate fi creat rapid si "antrenat" sa raspunda la intrebari simple gen: "La cat trebuie sa predau camera?".

Pentru a construi un chat bot trebuie intrunite trei conditii: acel software trebuie sa "inteleaga" ce ii cere utilizatorul, iar robotul de chat trebuie sa dea un raspuns care sa aiba noima pentru cel care a trimis intrebarea/solicitarea. Aceste doua lucruri trebuie "sudate" intr-un mod cat mai reusit, altfel robotul de chat nu va fi unul de succes.

Botii trebuie antrenati cu exemple de cerinte care li se vor adresa si, cu cat primesc mai multe exemple, cu atat vor putea, dupa cateva inrebari, sa isi creeze singuri anumite categorii si sa le dezvolte.

Cum se pot folosi botii? Un chat bot poate fi inserat intr-un site cu ajutorul unui cod de embed, precum cele de la clipurile de YouTube. Cu diversii boti se poate insa comunica pe e-mail sau chiar si prin SMS.

Poti vorbi cu acel chat bot in limba materna, iar aplicatiile de traducere dezvoltate de companie (Microsoft Translator/Skype Translator) vor juca rolul "traducatorului". Am testat un prototip de "hotel bot" in romana, iar raspunsurile, desi erau stangace, erau inteligibile, insa mai este de lucru pana la a putea spune ca dialogul este ca de la om la om.

Companiile care vor boti sofisticati pot apela la dezvoltatori care sa creeze roboti de chat ce pornesc de la un cod sursa complex si ii pot antrena mai mult, pregatindu-i si pentru intrebari grele.

Mai mult, Driscoll spune ca Microsoft a testat in intern si un serviciu care este util in caz ca un utiliziator care converseaza cu un robot de chat ajunge intr-un punct mort in care nu se mai poate intelege cu agentul software. In acel moment intervine un operator uman care-i raspunde la intrebare si care apoi va "invata" sistemul cum trebuie solutionata cererea, astfel ca pe viitor botii vor stii sa raspunda la acel tip de interogare.

Conceptul de chat bot nu este nou, asa ca intrebarea este de ce asistam acum la o "explozie" a botilor. Sunt mai multe tehnologii care au ajuns la maturitate si care ne ajuta sa construim boti de calitate. "Ganditi-va ca ce observam noi acum in conversatii este similar cu internetul la mijlocul anilor 90'. Multe site-uri erau urate si foarte greu de folosit, dar cu timpul oamenii au inteles in ce consta valoarea internet-ului. Ei bine, valoarea acestei platforme conversationale este ca permite oamenilor sa interactioneze intr-un mod natural si userii pot sa si dea comenzi vocale si sa poarte o conversatie ,lucruri greu de realizat cu o interfata vizuala".

De exemplu, spune cercetatorul, un om care nu stie sa scrie la tastatura poate discuta cu un chat bot si poate, prin intermediul lui, sa apeleze la servicii bancare sau sa ceara indicatii de orientare catre un anumit loc.

Compania a creat platforma Microsoft Bot Framework ce are trei componente. 1. Bot Builder, adica soft-ul de dezvoltare prin care cei interesati pot construii botii 2. Bot Connector prin care botii sunt inregistrati, conectati, activati si gestionati pentru Text/SMS, Office 365 mail, Skype, Slack, Telegram, kik si alte aplicatii 3. Bot Directory, un catalog de boti dezvoltati prin intermediul platformei.

Compania permite botilor creati sa ruleze si pe Facebook Messenger, o alta aplicatie ce a anuntat ca se va baza foarte multi pe agentii software inteligenti. Dat fiind ca aplicatia de mesagerie este folosita de 900 de milioane de oameni, botii vor avea vizibilitate mare acolo.

La proiect lucreaza divizia Microsoft Technology and Research din vara lui 2015, insa este implicata si echipa de la motorul de cautare Bing.

Botii vor fi probabil cel mai adesea folositi in aplicatiile de mesagerie instant care sunt extrem de la moda si au sute de miliarde de useri sau chiar un miliard (Whatsapp) si 900 milioane Facebook Messenger). Cele mai noi studii arata ca internautii instaleaza tot mai putine aplicatii si folosesc in mod curent doar cateva aplicatii de baza. Integrarea botilor in familiarele aplicatii de chat poate creste vanzarile companiilor, daca acei boti sunt bine realizati.