​Acuzata in SUA ca a eliminat din rubrica celor mai discutate subiecte stiri politice conservatoare, Facebook a anuntat ca schimba regulile si isi intareste mecanismele de control, pentru ca in viitor sa nu mai existe astfel; de suspiciuni, scrie AFP. Facebook a negat ca ar fi existat cenzura, chiar daca nu exclude aparitia unor erori umane. Compania mai spune ca ancheta interna a aratat un echilibru intre subiectele progresiste si cele conservatoare.

Logo FacebookFoto: Facebook.com

Mai multi fosti "editori de stiri" ai Facebook - asa cum erau cunoscuti in cadrul companiei -, au declarat pentru Gizmodo ca au fost instruiti sa "injecteze" in mod artificial articole selectate in modulul "trending topics", chiar daca nu erau suficient de populare pentru a justifica includerea lor sau, in unele cazuri, nu erau deloc populare.

Facebook a raspuns repede si a detaliat modul in care Trending Topics functioneaza si a demarat o ancheta interna pentru a vedea daca este vorba de cenzura. Concluziile companiei sunt ca nu s-au gasit dovezi de subiectivism in alegerea stirilor politice de la rubrica Trending Topics.

Chiar daca nu a gasit probleme, Faceboo spune ca va face cateva schimbari, cea mai importanta fiind legata de faptul ca se va elimina lista celor mai mari zece site-uri de stiri aprobate, iar editorii trebuie sa respecte reguli mai stricte, pentru a nu mai exista parti-pris-uri.

Compania nu exclude sa fi existat eroare umana si, din greseala sa fi existat cazuri izolate in care anumite teme au fost privilegiate. Compania spune ca noile directive ar trebui sa elimine problemele.