Intel a deschis in 2010 un centru de software in Bucuresti si planurile nu sunau deloc rau. Acum, se pare ca gigantul american a decis sa inchida unitatea din Capitala, scrie Ziarul Financiar care noteaza si ca 150 de oameni vor ramane fara loc de munca. Intel nu a confirmat, insa compania este intr-un amplu proces de restructurare anuntat in aprilie si a inchis mai multe fabrici anul acesta. Centrul de la Bucuresti, unde in toamna trecuta lucrau 240 de angajati, a parut inca de la inceput sa nu fie sub o zodie norocoasa, fiindca a mizat pe un sistem de operare fara niciun viitor. Si lucrurile au continuat intr-o zona de mister...

Sigla IntelFoto: Intel

Intel anunta in noiembrie 2010 deschiderea centrului de software din Bucuresti unde investitiile au fost de "cateva milioane euro", iar in acel moment lucrau 25 de oameni, planurile fiind sa se ajunga la 100 de angajati pana la final de 2011. In februarie 2012 erau 75 de angajati.

Lucrurile s-au schimbat insa dupa ce la inceput de 2011 Nokia anunta ca va utiliza sistemul de operare Windows pe viitoarele telefoane, in timp ce sistemul MeeGo la care Nokia si Intel lucrau impreuna, a fost tras pe linie moarta. MeeGo era unul dintre obiectele de activitate ale noului centru de la Bucuresti, iar viitorul acestui centru era inca de atunci pus sub semnul intrebarii. Intel a reorientat insa centrul spre domeniile pe care activeaza acum.

Apoi lucrurile au parut sa se rezolve si centrul s-a repozitionat pe partea de sisteme de operare. Intel nu dezvolta produsul final, insa centrul are experienta pe partea de dezvoltare Android, sistemul de operare fiind optimizat pentru cele mai noi platforme Intel. Unele echipe lucreaza pe tehnologii cloud si s-a adaugat si domeniul data center, spunea pentru HotNews in toamna lui 2014 directoarea centrului, Monica-Ene Pietrosanu, in acel moment fiind 180 de angajati, cu planuri de a adauga inca 20.

Apoi in toamna lui 2015 Intel spunea ca la centru lucreaza 240 de oameni, mai ales pentru cercetare si dezvoltare software in domeniul Internet of Things, O echipa dedicata se ocupa de optimizarea anumitor produse Intel IoT, avand contributii in diverse proiecte Open Source, spuneau cei de la Intel, fara a da insa detalii.

Acum, istoria centrului de dezvoltare software pare sa fi ajuns intr-un punct nefast si compania ar fi decis sa-l inchida, scrie zf.ro. Intel nu a confirmat informatia. Intel are oameni si la Galati, acolo nefiind pericol de inchidere, insa si la Cluj se pare ca se va pune punct operatiunilor.

Contextul este insa unul complicat pentru Intel care anunta pe 19 aprilie un plan amplu de restructurare ce prevede renuntarea la 12.000 dintre cei 107.000 de angajati pe plan mondial. Compania va anunta mare parte dintre angajatii vizati pana in luna iunie, insa restructurarile vor continua pana la mijloc de 2017.

In conditiile in care Intel obtine 60% din venituri pe piata PC-urilor care a atins cel mai slab nivel din ultimii noua ani, nu este de mirare ca se cer decizii radicale. Restructurarea este cea mai dura din ultimii 7 ani pentru Intel care se va axa pe segmente mai profitabile si mai promitatoare precum procesoarele pentru centre de date si pentru terminale ioT.

Cel mai nou anunt despre restructurare a fost facut pe 18 mai in Israel unde compania a anuntat ca inchide uzina din Ierusalim, angajatii urmand insa a fi mutati la foarte puternicul centru de cercetare din Kiryat Gat. In Israel Intel are 10.000 de angajati, tara fiind excelenta la partea de cercetare. In aprilie compania anunta ca va inchide o fabrica din statul american Washington unde lucrau 350 de angajati, iar de curand s-au anuntat planuri si pentru restrangerea activitatilor din India..

Cele mai noi informatii arata ca Intel va inchide si o unitate din statul american New Mexico unde la apogeu au lucrat 7.000 de persoane, iar acum mai sunt 2,300.

Intel a deschis in 2004 biroul din Romania si acum are aproape 500 de angajati, in afara de centrul de software existand birourile de vanzari si marketing din Bucuresti si doua birouri in provincie. Astfel, la Cluj este un centru de software educational, iar la Galati un centru de dezvoltare software, ambele ajungand in portofoliul Intel dupa doua achizitii facute pe plan mondial de gigantul american.

Veniturile anuale ale Intel pe plan mondial au crescut puternic din 2009 cand au fost de 35 miliarde dolari, ajungand sa depaseasca 55 miliarde dolari atat in 2014, cat si in 2015. Numarul de angajati a avut o evolutie interesanta, fiind de 99.000 in 2005, de 80.000 in 2008 si de peste 106.000 in ultimii trei ani.