Compania americana Google a obtinut o victorie importanta in instanta in Statele Unite unde un juriu a decis ca nu a incalcat legea cand a folosit o parte din limbajul de programare Java. Un juriu din San Francisco a sustinut in unanimitate ca Google are dreptul sa foloseasca software-ul Java in sistemul sau de operare Android, care sta la baza a 80% din dispozitivele mobile mondiale, fara a fi obligata sa plateasca pentru acesta utilizare, scrie BBCNews online.

Compania Oracle, care detine software-ul Java, a argumentat ca Google a incalcat drepturile sale de autor si a cerut daune de 9 miliarde de dolari. Acum compania spune ca va face apel impotriva deciziei.

Oracle sustine ca Google a folosit ilegal API-urile Java la programarea sistemului de operare Android. API-urile sunt linii de cod destinate sa faca legatura intre anumite programe sau parti ale sistemului de operare pentru a usura schimbul de date.

Java este gratuit, dar API-urile sunt proprietatea intelectuala a Oracle. De cealalta parte, Google a sustinut ca are voie sa foloseasca aceste "parti" de software in conformitate cu o prevedere speciala a legii americane pentru copyright. Mai precis, Google invoca "fair use", adica ar avea voie sa foloseasca acele "bucati" software, fara acceptul Oracle, pentru ca aduce schimbari si foloseste materialul la imbunatatirea altor parti.

Disputa a inceput in 2010 si a fost judecata prima oara in 2012, iar Google a castigat atunci. Ulterior, Oracle a facut apel si s-a ajuns la o rejudecare.