Autoritatile franceze spun ca prelucrarea datelor obtinute dupa perchezitiile facute la sediul Google din Paris saptamana trecuta ar putea dura multe luni de zile sau in cel mai rau caz ani, scrie Reuters. Ministrul francez de finante exlude insa semnarea unei intelegeri cu Google, cum a facut Marea Britanie, si spune ca si alte companii multinationale vor fi controlate. Google, McDonald's, Starbucks si alte mari companii americane sunt luate "in vizor" de autoritatile din diverse tari europene din cauza modului in care raporteaza veniturile/ Companiile exploateaza orice chichita legislativa pentru a plati impozit minim in tarile unde au venituri mari.

Logo GoogleFoto: Flickr

Eliane Houlette, procuror pe probleme financiare, a declarat ca 96 de persoane au participat la perchezitiile de marti, insa informatiile obtinute in urma raidului sunt atat de multe incat va fi nevoie de multe luni sau chiar ani pentru analizarea lor. Dureaza mult si fiindca procuratura are personal insuficient.

Perchezitiile au vizat biroul din Franta al Google, compania fiind banuita de evaziune fiscala. Autoritatile au facut perchezitii (pe 19 mai) si la alta companie americana gigant: McDonald's.

Surse din piata spun ca Google ar avea de platit 1,6 miliarde euro taxe, iar McDonald's, 300 milioane euro, depre aceasta companie presa scriind ca a dirijat veniturile din Franta catre fiilialele din Luxemburg si Elvetia, in ideea de a plati cat mai putine taxe.

Michael Sapin, ministrul francez de finante, a spus ca este foarte probabil ca si alte mari companii vor fi controlate si ca autoritatile "vor merge pana la capat". Ministrul e exclus un deznodamant precum cel din Marea Britanie unde Google a ajuns la o intelegere cu autoritatile fiscale si s-a angajat in ianuarie sa plateasca 130 milioane lire sterline autoritatilor pentru a rezolva litigiul. Intelegerea a fost criticata de multe voci care spun ca Google a scapat extrem de usor.

Google, care si-a reorganizat activitatile vara trecuta si a denumit holding-ul Alphabet Inc, plateste putine taxe in marile piete europene fiindca raporteaaza aproape toate vanzarile la filiala din Irlanda.

Sursa: Reuters