Autoritatile pariziene vor sa ia masuri impotriva Amazon care a lansat un serviciu cu livrare in mai putin de o ora
Amazon a lansat serviciul Prime in mai multe orase americane, dar si in Londra si Roma. Abonamentul anual este de 49 de euro si compania promite ca va livra comenzile in sub doua ore, iar pentru 5,90 euro produsul soseste in sub o ora. Amazon are un depozit in arondismentul 18 al Parisului, numarul de produse disponibile este de 18.000 si comanda minima trebuie sa fie de 20 de euro.
Anne Hidalgo, primarul Parisului, a spus intr-un comunicat remis in week-end ca va fi analizata prezenta Amazon pentru a se vedea daca nu afecteaza micii comercianti locali si daca nu va avea de suferit "echilibrul comercial" al capitalei. In plus, se va face o analiza daca acest serviciu nu va creste poluarea si nu va amplifica blocajele din trafic in zona depozitului. Reprezentantii primariei au admis si ca supararea tine si de faptul ca au fost anuntati doar cu cateva zile inainte de lansarea serviciului.
Hidalgo spune ca va fi intransigenta vis-a-vis de Amazon si ca vor fi gasite modalitati de a proteja micii comercianti si artizanii de posibila concurenta neloiala venita din partea gigantului american.
Olivia Polski, unul dintre viceprimarii Parisului, spune ca, desi la prima vedere vestea lansarii ar parea una buna, Amazon nu este un magazin fizic si nu este supus acelorasi constrangeri precum un magazin fizic, astfel ca grupul american nu plateste aceleasi taxe si nu se supune acelorasi legi ale concurentei precum un magazin clasic.
Amazon s-a mai aflat si in 2013 sub vizorul autoritatilor franceze suparate ca gigantul online vindea carti cu discount mare si ca livrarile erau gratuite. Mult mai recent, surse din piata spuneau ca Amazon ar fi renuntat la o achizitie in Franta din cauza ca discutiile cu autoritatile franceze din domeniul concurentei ar fi esuat.

Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
Insa ce e de preferat- sa ai mii de familii independente financiar, care sustin statul si orasul prin taxe platite- deci "mica burghezie"=clasa mijlocie sau sa pui in locul lor o corporatie care externalizeaza profiturile, inventeaza off-shore-uri ca sa nu plateasca taxe statului si plateste f prost angajatii-deci ai cateva mii de oameni din clasa de jos?! (sau chiar mai rau, in viitor o sa ii inlocuie si pe acestia cu roboti). Care e castigul social/pt societate? Daca "inovarea" se reduce doar la a marca profitul cat mai gros si a distruge tesutul social care a definit SUA si Europa Occidentala, atunci, nu, multumesc, prefer sa fiu si eu in tabara 'comunistilor"/traditionalistilor.
La fel si cu robotica, e ok sa incurajezi inovarea, insa as introduce robotii in meserii fie f riscante (scufundatori, alipinisti, interventii la dezastre etc) fie f repetitive, care implica un efort fizic mare ( de gen stat in picioare, cules la capsuni aplecat peste 10 ore/zi, samd). ATAT. Insa s-a inceput cu introducerea robotilor exact in domenii in care oamenii ar trebui sa exceleze- cele de relatii sociale (receptionisti, ospatari etc) sau chiar intelectuale/creative (v software-ul care scrie alte programe...). Asta nu ar trebui sa acceptam- chiar daca inseamna "progres stiintific", profit pt capitalist etc. Va insemna ca in viitor vom ajunge intr-o distopie tipic feudala- adica o mica proportie de oameni super-bogati, pt care lucreaza niste oameni si armate de roboti si masini si computere si o imensa masa de oameni saraci, "inutili", tinuti sub control de masinarii/roboti...! Si sa nu va imaginati ca avem sanse mari noi sau copii nostri sa ajunga in clasa super-bogata!
Amazonul ofera niste servicii cu anumite costuri si tarife iar "micii" comercianti ofera aceleasi servicii in alte conditii. Consumatorul alege nu primarul Parisului sau al Bucurestiului.
Hai cu sindicatele, la luptă!
A se vedea si la noi Posta Romana.