​Primarul Parisului, Anne Hidalgo, dar si unul dintre viceprimari, s-au declarat impotriva unui serviciu de livrare super-rapida lansat acum cateva zile de gigantul americam Amazon. Autoritatile spun ca trebuie vazut cat de grav va afecta acest serviciu comerciantii locali, supararea fiind legata si de faptul ca Amazon a anuntat administratia pariziana cu doar cateva zile inaintea lansarii serviciului premium, scrie The Guardian. Franta este cunoscuta pentru a ca a luat in mai multe randuri atitudine impotriva companiilor americane de tehnologie.

ParisFoto: Hotnews

Amazon a lansat serviciul Prime in mai multe orase americane, dar si in Londra si Roma. Abonamentul anual este de 49 de euro si compania promite ca va livra comenzile in sub doua ore, iar pentru 5,90 euro produsul soseste in sub o ora. Amazon are un depozit in arondismentul 18 al Parisului, numarul de produse disponibile este de 18.000 si comanda minima trebuie sa fie de 20 de euro.

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a spus intr-un comunicat remis in week-end ca va fi analizata prezenta Amazon pentru a se vedea daca nu afecteaza micii comercianti locali si daca nu va avea de suferit "echilibrul comercial" al capitalei. In plus, se va face o analiza daca acest serviciu nu va creste poluarea si nu va amplifica blocajele din trafic in zona depozitului. Reprezentantii primariei au admis si ca supararea tine si de faptul ca au fost anuntati doar cu cateva zile inainte de lansarea serviciului.

Hidalgo spune ca va fi intransigenta vis-a-vis de Amazon si ca vor fi gasite modalitati de a proteja micii comercianti si artizanii de posibila concurenta neloiala venita din partea gigantului american.

Olivia Polski, unul dintre viceprimarii Parisului, spune ca, desi la prima vedere vestea lansarii ar parea una buna, Amazon nu este un magazin fizic si nu este supus acelorasi constrangeri precum un magazin fizic, astfel ca grupul american nu plateste aceleasi taxe si nu se supune acelorasi legi ale concurentei precum un magazin clasic.

Amazon s-a mai aflat si in 2013 sub vizorul autoritatilor franceze suparate ca gigantul online vindea carti cu discount mare si ca livrarile erau gratuite. Mult mai recent, surse din piata spuneau ca Amazon ar fi renuntat la o achizitie in Franta din cauza ca discutiile cu autoritatile franceze din domeniul concurentei ar fi esuat.