Sunt telefonul, tableta si computerul tau pregatite pentru concediu? Specialistii in securitate ai Bitdefender au elaborat o lista cu zece pasi simpli pentru protectia dispozitivelor mobile si a datelor stocate pe ele in vacanta. Pe durata calatoriilor in tara sau strainatate, terminalele mobile se conecteaza frecvent la hotspot-uri wireless nesecurizate, pot fi pierdute pe plaja sau pot deveni victimele criptarii de catre temutii virusi ransomware.

O vara departe de hackeriFoto: BitDefender
  • Iata o lista cu zece pasi care ar trebui sa va fereasca de probleme pe durata concediului

1. Faceti o copie a datelor.

Amintiti-va sa faceti o copie a datelor, fie online, fie pe un hard fizic. Toate fotografiile si documentele personale vor fi astfel protejate in cazul in care vi se fura telefonul sau cade victima unui atac cibernetic.

2. Instalati o solutie antivirus

Instalarea si actualizarea constanta a unei solutii de securitate este o practica recomandata tot timpul anului, dar mai ales in pe durata concediului, atat pe laptop, cat si pe tableta sau smartphone. Filtrele anti-malware, anti-spyware si anti-spam sunt unelte extrem de eficiente pentru evitarea aplicatiilor false si diverselor tipuri de virusi. Solutii precum Bitdefender Mobile Security asigura detectarea imbatabila a programelor periculoase, pe baza de tehnologie Cloud, si o functie antifurt inteligenta pentru Android, aproape fara impact asupra bateriei.

3. Acutalizati programele de pe terminale.

Este foarte important sa rulati cele mai recente versiuni ale sistemelor de operare pe terminalele pe care le folositi. Regula este valabila si pentru aplicatii. Amintiti-va ca actualizarile care vi se solicita frecvent contin si noi functionalitati de securitate - acestea limiteaza sau remediaza eventualele brese speculate de catre atacatori.

4. Activati un firewall.

Sistemul de protectie firewall trebuie sa fie mereu activ, mai ales cand navigati pe internet pe o retea Wi-Fi publica. Altfel, dispozitivul va fi vizibil pentru toti cei care se afla in retea.

5. Nu uitati de criptare si de parole complicate.

Daca cineva va fura sau va gaseste smartphone-ul, tableta sau laptop-ul, este util sa puteti sa blocati accesul respectivei persoane la fotografiile personale, agenda telefonica sau mesajele text. De aceea, protejati-va telefonul mobil cu o parola complexa. Este primul pas pentru a evita invadarea vietii private de catre un strain. Va puteti proteja telefonul mobil cu o aplicatie anti-furt, care poate localiza, bloca si sterge continutul de pe telefon. Criptarea datelor de pe telefon e o alta varianta de a proteja datele dvs.

Cat timp va aflati in vacanta, tineti cont de urmatoarele cinci ponturi:

6. Feriti-va de retele false.

Intrebati un angajat al hotelului la care va cazati numele exact al retelei wireless puse la dispozitie de unitatea hoteliera. Astfel veti evita sa va conectati la o retea cu un nume similar, operata de regula de un raufacator. De exemplu, daca va cazati la hotel Transilvania, numele retelei hotelului poate fi Hotel Transivania Wi-Fi, in timp ce un atacator v-ar putea pacali cu o retea denumita FREE Hotel Transilvania Wi-Fi. Puteti intreba si daca reteaua Wi-Fi detine sistem avansat de criptare (Advance Encryption System).

7. Evitati servicii bancare online si cumparaturile online.

In general, nu ar trebui sa folositi servicii bancare online sau sa faceti cumparaturi online cat timp sunteti conectati la o retea publica de Wi-Fi. Daca este absolut necesar sa va conectati, folositi o solutie de plati online adaptata. Bitdefender Safepay garanteaza o conexiune sigura catre contul de online banking sau catre pagina de plati din magazinul online. De asemenea, verificati daca link-ul paginii pe care o accesati incepe cu https: // inaintea adresei si, in plus, daca apare desenul unui lacat in campul unde tastati link-ul, ceea ce indica accesul securizat.

8. Descarcati numai aplicatii cunoscute.

Daca trebuie sa descarcati aplicatii ca sa gasiti hoteluri, restaurante sau muzee, asigurati-va ca le instalati din surse de incredere, precum magazinele oficiale. Aplicatii piratate pot prelua si folosi contactele, localizarea, fotografiile si alte functionalitati sau date sensibile.

9. Evitati activarea automatic sharing.

Asigurati-va ca nu ati activat optiunea de automatic sharing pe calculatorul dumneavoastra. De regula, atunci cand se conecteaza pentru prima oara la o retea Wi-Fi, utilizatorilor li se afiseaza un mesaj prin care li se cere acordul sa partajeze directoare cu cei conectati in aceeasi retea. Nu va dati permisiunea pentru astfel de actiuni.

10.Ganditi-va de doua ori cand accesati linkuri sau fisiere suspecte.

Ransomware, cea mai prolifica amenenintare cibernetica a momentului, nu trebuie ignorata, dat fiind ca se raspandeste prin download-uri necugetate. Evitati de la bun inceput accesarea unor site-uri sau link-uri care par dubioase.

"Datele utilizatorilor sunt intotdeauna cel mai vulnerabile atunci cand ei pleaca in vacante sau concedii, deoarece atunci fie se pot conecta la retele Wi-Fi nesecurizate sau, in cel mai nefericit caz, isi pot pierde dispozitivele. Prin urmare, ei trebuie sa exercite un minim de atentie atunci cand folosesc retele Wi-Fi si sa-si securizeze atat datele cat si terminalele mobile", spune Liviu Arsene, specialist in securitate cibernetica al Bitdefender.