Autoritatea pentru protectia datelor personale din Belgia a pierdut batalia juridica cu reteaua de socializare Facebook, dupa ce institutia solicitase platformei digitale sa nu mai urmareasca activitatile online ale acelor utilizatori din Belgia care viziteaza pagini Facebook fara a avea cont, scriu Reuters si BBC News.

Potrivit Comisiei pentru protejarea confidentialitatii din Belgia, Curtea de Apel din Bruxelles a respins cazul motivand ca autoritatea nationala belgiana pentru protectia datelor personale nu are jurisdictie asupra Facebook Inc, care are sediul european in Irlanda, citeaza Agerpres.

Aceasta decizie reprezinta o victorie pentru compania americana care a sustinut ca numai Comisia pentru protectia datelor din Irlanda are jurisdictie asupra modului in care Facebook foloseste informatiile la nivel european.

Facebook a avut discutii cu mai multe autoritati europene din domeniul protectiei datelor personale pe marginea folosirii datelor utilizatorilor europeni.

Anul trecut, autoritatea din Belgia a reclamat Facebook in justitie, acuzand reteaua de socializare ca incalca legislatia comunitara privind intimitatea prin urmarirea utilizatorilor de internet fara acceptul acestora. Justitia a dat dreptate autoritatii si a cerut retelei de socializare sa nu mai urmareasca utilizatorii care viziteaza anumite pagini de Facebook, altfel urmand sa plateasca o amenda de 250.000 de euro. Cei de la Facebook au facut apel, insa intre timp au transmis ca vor respecta hotararea instantei pana la solutionarea apelului. Curtea de Apel din Bruxelles i-a dat dreptate companiei americane.

Decizia de astazi inseamna de fapt ca cetatenii belgieni nu pot obtine protectia vietii private in tribunale si curti de judecata atunci cand sunt vizati actori externi, a transmis intr-o declaratie autoritatea de reglementare din Belgia. ''Prin urmare cetatenii sunt expusi unei incalcari masive a vietii private'', a declarat Willem Debeuckelaere, presedintele Comisiei pentru protejarea confidentialitatii din Belgia.