Comisia Europeana lanseaza marti un nou parteneriat public-privat in domeniul securitatii cibernetice, parteneriat care se asteapta sa genereze pana in 2020 investitii de 1,8 miliarde euro, un sfert urmand sa vina de la CE. Comisia prezinta si masuri pentru a aborda fragmentarea pietei securitatii cibernetice din UE, fiindca In prezent o firma trebuie sa parcurga numeroase proceduri de certificare pentru a-si vinde produsele in alte tari UE.

Potrivit unui sondaj recent, cel putin 80 % dintre societatile europene s-au confruntat in ultimul an cu unul sau mai multe incidente din domeniul securitatii cibernetice, iar numarul incidentelor de securitate din toate sectoarele economice a crescut la nivel mondial cu 38 % in 2015.

Aceasta situatie afecteaza companiile europene, indiferent de dimensiune, si ameninta sa submineze increderea in economia digitala. Ca parte a Strategiei sale privind piata unica digitala pentru Europa, Comisia doreste sa consolideze cooperarea transfrontaliera, precum si intre toate entitatile si toate sectoarele active in domeniul securitatii cibernetice, si sa contribuie la dezvoltarea unor tehnologii, produse si servicii inovatoare si sigure in intreaga UE.

Planul de actiune de astazi include lansarea primului parteneriat public-privat european privind securitatea cibernetica. In cadrul programului sau de cercetare si inovare Orizont 2020, UE va investi 450 de milioane euro in acest parteneriat. Se preconizeaza ca actorii de pe piata securitatii cibernetice, reprezentati de Organizatia Europeana pentru Securitatea Cibernetica (European Cyber Security Organisation - ECSO), vor investi de trei ori mai mult. Acest parteneriat va include, de asemenea, membri din administratiile publice, centrele de cercetare si institutiile universitare nationale, regionale si locale.

Obiectivele parteneriatului sunt stimularea cooperarii in etapele initiale ale procesului de cercetare si inovare si dezvoltarea unor solutii de securitate cibernetica pentru diverse sectoare, cum ar fi energia, sanatatea, transporturile si finantele.

Comisia prezinta, de asemenea, diverse masuri pentru a aborda fragmentarea pietei securitatii cibernetice din UE. In prezent, este posibil ca o firma de TIC sa fie nevoita sa parcurga proceduri de certificare diferite pentru a-si vinde produsele si serviciile in mai multe state membre. De aceea, Comisia va examina posibilitatea introducerii unui cadru de certificare la nivel european pentru produsele din domeniul TIC destinate securitatii.

O multitudine de IMM-uri europene inovatoare au aparut pe diverse piete de nisa (de exemplu in domeniul criptografiei), precum si sub forma de noi modele de afaceri pe piete consacrate (cum ar fi cea a programelor antivirus), dar acestea nu reusesc sa isi extinda activitatea la o scara mai mare. Comisia doreste sa faciliteze accesul la finantare al intreprinderilor mici care activeaza in domeniul securitatii cibernetice si va explora diverse optiuni in cadrul Planului de investitii al UE.

Prin Directiva privind securitatea retelelor si a informatiilor, a carei adoptare de catre Parlamentul European este asteptata pentru miercuri, se creeaza deja o retea a echipelor de interventie in caz de incidente de securitate informatica la nivelul intregii UE, in vederea asigurarii unei reactii rapide la amenintarile si incidentele cibernetice.

Se instituie, de asemenea, un "grup de cooperare" intre statele membre, destinat sa sprijine si sa faciliteze cooperarea strategica si schimbul de informatii si sa faca sa creasca increderea. Comisia face astazi apel la statele membre sa valorifice la maxim aceste noi mecanisme si sa consolideze coordonarea in momentele si in situatiile in care acest lucru este posibil. Comisia va propune modalitati de a consolida cooperarea transfrontaliera in cazul producerii unui incident cibernetic major.

Avand in vedere ritmul in care evolueaza domeniul securitatii cibernetice, printre masurile luate de Comisie se va numara si devansarea evaluarii Agentiei Uniunii Europene pentru Securitatea Retelelor si a Informatiilor (ENISA). Prin aceasta evaluare se va examina daca mandatul si capacitatile ENISA sunt in continuare adecvate pentru indeplinirea misiunii acestei institutii, care consta in sprijinirea eforturilor statelor membre ale UE de a-si consolida rezilienta cibernetica. Comisia examineaza, de asemenea, modalitati de consolidare si optimizare a cooperarii in materie de securitate cibernetica in diverse sectoare ale economiei, inclusiv in ceea ce priveste formarea si educatia in domeniul securitatii cibernetice.