Grupul japonez Softbank a ajuns la o intelegere pentru a cumpara cu 32 miliarde dolari dezvoltatorul britanic de procesoare ARM care este furnizor si pentru iPhone. Este una dintre cele mai mari tranzactii din ultimii ani, iar japonezii platesc cu 43% peste pretul de pe bursa al actiunilor, informeaza Reuters. Suma este una record pentru o companie europeana de tehnologie. ARM a avut anul trecut venituri de sub un miliard de lire sterline.

Logo SoftbankFoto: Softbank

ARM s-a infiintat in 1990 si acum are 3.000 de angajati. Preluarea ii va permite sa ajunga la cel putin 6.000 de angajati in cinci ani.

Imediat dupa anunt, ministrul britanic al finantelor, Philip Hammond, s-a aratat extrem de mandru si spune ca tranzactia este o dovada ca, la numai trei saptamani dupa votul pentru Brexit, Marea Britanie continua sa fie o destinatie atragatoare pentru investitorii straini.

Softbank spune ca sediul ARM va ramane in Cambridge si ca va fi pastrata echipa de management, urmand sa existe continuitate si la capitolul model de business.

ARM este una dintre cele mai de succes companii europene de tehnologie si este, datorita modelului de afaceri, puternic prezenta pe piata dispozitivelor mobile. Compania este extrem de bine plasata pentru a creste pe segmentul internet of things.

Softbank va plati 17 lire sterline pentru fiecare actiune ARM, ceea ce inseamna cu 43% peste cotatia bursiera de vineri.

Softbank este o forta pe piata media si telecom, avand o valoare de piata de 68 miliarde dolari. Compania este condusa de Masayoshi Son, unul dintre cei mai respectati oameni de afaceri din Asia. In ultimii ani Softbank a fost parte in 140 de tranzactii, compania detinand divizia japoneza a Vodafone, dar si Sprint, al patrulea cel mai mare operator telecom din SUA. Softbank a investit si in gigantul online chinez Alibaba. Cele mai mari achizitii ale Softbank au fost in 2013 (cand a preluat cuu 22 mld dolari 77% dina ctiunile Sprint Nextel) si in 2006 (cand a cumparat cu 15 mld dolari divizia japoneza a Vodafone).

La un moment se zvonea ca Intel ar vrea sa cumpere ARM, mai ales ca gigantul american nu a reusit sa devina o forta pe piata procesoarelor pentru dispozitive mobile. ARM s-a descurcat extrem de bine la acest capitol, procesoarele dezvoltate de companie gasindu-se pe smartphone-uri de la Apple si Samsung, compania obtinand venituri in functie de numarul de telefoanele vandute care au chip-urile sale. ARM a livrat anul trecut 15 milioane de procesoare.