Google a primit un numar record de peste 40.000 de cereri legate de datele utilizatorile de la guvernele din intreaga lume, arata cel mai nou raport de transparenta al companiei ce vizeaza al doilea semestru din 2015. Cele mai multe cereri au fost din SUA si Germania, in timp ce din Romania au venit doar 14 solicitari.

Numarul de solicitari in ultimii sase aniFoto: Google

"Asemenea altor companii de tehnologie si telecomunicatii, Google primeste in mod regulat, din partea guvernelor si a instantelor judecatoresti din intreaga lume, solicitari de a furniza date referitoare la utilizatori. In acest raport, dezvaluim numarul de solicitari primite de la fiecare guvern, pe perioade de sase luni, cu anumite limitari. Utilizarea serviciilor noastre a crescut an de an, la fel si numarul solicitarilor de date referitoare la utilizatori", spun cei de la Google

De ce ar solicita o agentie guvernamentala datele user-ilor? Google explica faptul ca diverse legi le permit agentiilor guvernamentale sa investigheze incalcarile reglementarilor sau activitatile infractionale. Google primeste solicitari privind datele utilizatorilor de la agentii guvernamentale care investigheaza activitatea infractionala, de la agentii administrative, de la instante judecatoresti si de la alte entitati.

In a doua parte din 2015 Google a primit peste 40.000 de solicitari legate de 61.000 de conturi. Cele mai multe au fost din SUA, peste 12.000, din Germania, peste 7.000 si Franta, peste 4.000. China nu este cuprinsa in statistici. Ponderea cererilor la care Google a furnizat date a fost de 64%.

Din Romania au venit 14 solicitari, Google furnizand informatii in 57% dintre cazuri. In primul trimestru din 2015 au venit 25 de cereri din tara noastra, iar in S2 2014 au fost 29 de cereri.

"Cand primim o solicitare de informatii despre utilizatori, o examinam cu atentie si oferim informatii numai in masura justificarii si autoritatii solicitarii respective. Abordarea noastra se axeaza pe respectarea confidentialitatii si securitatii datelor pe care utilizatorii le stocheaza la Google. Inainte de a preda date in urma unei solicitari guvernamentale, ne asiguram ca aceasta respecta atat legislatia, cat si politicile Google. Cand este cazul, notificam utilizatorii cu privire la solicitarile de natura juridica, cu exceptia cazului in care acest lucru este interzis prin lege sau printr-un ordin judecatoresc. Iar daca noi consideram ca o solicitare este prea vasta, incercam sa ii limitam aplicarea, ca atunci cand am convins o instanta judecatoreasca sa limiteze in mod drastic o solicitare guvernamentala din S.U.A. privind interogarile de cautare introduse de utilizatori intr-un interval de doua luni", explica cei de la Google.