Aplicatia Uber, disponibila pana acum doar in Bucuresti, se va lansa in al doilea oras din tara incepand cu ziua de joi. Uber a anuntat ca pe 4 august - de la ora 9.00 - vor putea fi comandate masini si in Cluj-Napoca.

Calatorind cu UberFoto: Uber

"Incepand cu joi, 4 august, ora 09:00, clujenii si turistii care vor vizita Cluj Napoca vor putea sa apese un buton si sa comande o masina prin aplicatia Uber. Aplicatia a fost deja descarcata de peste 5.000 de utilizatori din Cluj", spun cei de la Uber.

Utilizatorii noi care isi fac cont Uber folosind codul UberinCluj vor avea prima cursa gratuita, in limita a 40 de lei.

Primul serviciu Uber disponibil in Cluj va fi uberX. Aplicatia va conecta pasagerii cu soferii inscrisi pe platforma care doresc sa isi imparta masina personala. Soferii care vor sa devina micro-antreprenori si sa castige venituri suplimentare conducand propria masina sunt invitati sa se inregistreze si sa devina parteneri pe Uber.com.

"Ne bucuram ca vom incepe sa oferim Clujului inca o optiune sigura de transport tocmai atunci cand orasul va avea cea mai mare nevoie. Zeci de mii de oameni vor ajunge la Cluj pentru festivalul Untold si ne asteptam la o cerere extraordinara. Utilizatorilor noi care vor sa foloseasca Uber in Cluj in primele zile, le recomandam sa isi faca cont din timp si sa fie informati cu privire la pretul dinamic - sistemul prin ne asiguram ca exista masini disponibile in aplicatie pentru cei care au nevoie de o cursa chiar si atunci cand cererea este foarte mare" a spus Nicoleta Schroeder, General Manager, Uber Romania.

Cele mai mari controverse au fost starnite de Uber datorita asa- numitului "surge-pricing", adica "tariful dinamic", ceea ce inseamna ca atunci cand este cerere mare preturile cresc pentru un timp, insa pot creste si de 3-4 ori, sau chiar si de mai mult daca este sa ne reamintim de ce s-a intamplat in noaptea de Revelion.

Ce spune Uber despre tariful dinamic si ce sfaturi da utilizatorilor.

Obiectivul Uber este sa se asigure ca utilizatorii pot gasi oricand o masina prin Uber, chiar daca cererea este foarte mare. In astfel de momente, platforma Uber functioneaza ca o bursa. Algoritmii folositi de Uber monitorizeaza, in timp real, cererea si oferta din oras. Atunci cand timpul de asteptare creste (pentru ca nu sunt suficient de multi soferi parteneri in apropiere), tarifele dinamice se activeaza in mod automat. Acest lucru are doua efecte:

  •   cei care nu se grabesc aleg sa astepte pana cand preturile scad din nou - reducand astfel cererea;
  •   soferii parteneri merg catre zona cu tarife mai mari - crescand astfel oferta.

Rezultatul final este ca numarul de persoane care doresc o masina si numarul de soferi parteneri disponibili se echilibreaza, iar timpul de asteptare incepe sa scada. Uber foloseste multiplicatori de tarif - 1,5x sau 2x, de exemplu - pentru a echilibra cererea si oferta. Pentru transparenta, Uber anunta utilizatorul cand este un tarif dinamic si pune la dispozitie un calculator de tarif care se poate folosi pentru a vedea dinainte care va fi pretul.