Dronele pot fi folosite pe post de "laptop-uri zburatoare" si pot zbura pe langa cladiri de birouri, interceptand comunicatiile din interiorul acestora sau atacand infrastructura wireless, avertizeaza specialistii de la compania de securitate informatica Bishop Fox care vor prezenta si o drona de test la o mare conferinta de profil.

DroneFoto: droneselect.com

Dronele devin arme formidabile in razboiul cibernetic, spun cei de la compania de consultanta pe probleme de securitate informatica Bishop Fox. Cu un mini-computer Raspberry Pi si o investitie de maxim 500 dolari o drona poate ataca "over the air" protocoale diverse: RFID, ZigBee, Bluetooth, Wi-Fi si altele.

Marile companii nu sunt pregatite pentru astfel de atacuri. Drone foarte mici pot ateriza pe acoperisul unor cladiri si pot intercepta diverse comunicatii ce se petrec in cladire. Pot fi gasite vulnerabilitati spre exemplu in tastaturile cu Bluetooth si consecinta va fi ca tot ce tasteaza o anumita persoana, inclusiv parole, poate ajunge pe mainile hackerilor.

La conferinta Red Hat din Las Vegas, Bishop Fox va face o demonstratie cu asa-numita Danger Drone si designul ei, dar si partile tehnice vor fi comunicate publicului, ideea fiind ca cei care vor sa-si apere retelele, sa o poata face in cunostiinta de cauza.

Cei de la Bishop Fox au fost criticati pentru ca vor da detalii despre cum se construieste o drona care sa fie folosita in interceptarea diverselor informatii confidentiale. Compania spune insa ca hackerii deja au dezvoltat drone performante pe care le-au pus la treaba, astfel ca daca publicul afla in detaliu despre aceasta amenintare, mai multa lume va putea incerca sa ia masuri pentru a se apara.

Surse: Financial Times, Motherboard, Bishop Fox