Persoanele aflate in vacanta si cele care calatoresc in interes de serviciu fac numeroase operatiuni financiare atunci cand se afla in strainatate, punandu-se in pericol atunci cand nu sunt protejate corespunzator. Pentru a nu pierde bani, utilizatorii ar trebui sa se comporte prudent atunci cand se afla in afara tarii: sa stie mereu unde le sunt cardurile si sa se conecteze la internet doar prin VPN, spun cei de la Kaspersky Lab care au prezentat rezultatele unui studiu.

Studiul a aratat ca 45% dintre persoanele care calatoresc sunt de parere ca pierderea banilor este una dintre principalele trei amenintari cu care se pot confrunta in strainatate, iar compromiterea cardului este plasata in Top 3 amenintari, de catre 35% dintre utilizatori. Aceste temeri sunt intemeiate – cercetarea a aratat, de asemenea, ca pericolul de a pierde bani in timpul unei calatorii este real: 22% dintre respondenti au experimentat o astfel de pierdere, iar pentru 8%, calatoria intr-o tara straina a insemnat compromiterea datelor de card.

In schimb, este mai mic numarul respondentilor care au mentionat infectarea dispozitivului (11%) sau frauda online (20%) printre primele trei motive de ingrijorare atunci cand calatoresc. Cu toate acestea, 18% dintre ei au fost victimele infractionalitatii cibernetice atunci cand se aflau in afara tarii.

Nu este de mirare ca turistii devin victimele infractionalitatii cibernetice. 82% se conecteaza la Wi-Fi oriunde, atunci cand sunt in strainatate si, folosind aceasta conexiune potential riscanta, 61% dintre utilizatorii fac tranzactii bancare online, iar 55% fac cumparaturi online. Fara o protectie corespunzatoare, acest comportament expune utilizatorii si banii lor unui risc inutil, dar numai 34% dintre ei folosesc o retea securizata (VPN) atunci cand se conecteaza la o retea publica Wi-Fi, in timp ce 18% spun ca nu fac nimic pentru a se proteja.

“In lumea din ziua de azi, permanent conectata, putem calatori usor, in interes de serviciu sau personal, si ramanem conectati. Aceasta capacitate ne aduce oportunitati incredibile, dar ne expune si la pericole, daca nu avem grija. Este foarte simplu sa ne conectam la o retea Wi-Fi potential nesigura, decat sa ne pastram obiceiurile normale privind serviciile de online banking sau cumparaturile online, fara sa ne gandim la consecinte. In timpul vacantelor de vara, le recomandam turistilor sa fie mai precauti, sa se gandeasca de doua ori la activitatile online pe care le au in strainatate si sa ia masuri pentru a-si proteja banii”, spune David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab.

Pentru a nu pierde bani, utilizatorii ar trebui sa se comporte prudent atunci cand se afla in afara tarii. Ar trebui sa fie intotdeauna atenti unde le sunt cardurile, sa se conecteze la Internet cu ajutorul VPN-ului si sa foloseasca o solutie eficienta de securitate.