Un grup de hackers care se intituleaza Shadow Brokers a anuntat luni ca va vinde la licitatie instrumente de supraveghere care ar fi fost folosite de o grupare cibernetica legata de serviciul secret american National Security Agency, scrie Reuters.

Hackerii au prezentat cateva fragmente de programe despre care afirma ca sunt capabile sa sparga softuri puternice de tip firewall, precum cele produse de Cisco Systems Inc, Juniper Networks Inc si Fortinet Inc.

Intr-o engleza imperfecta, Shadow Brokers afirma, pe un blog gazduit de Tumblr, ca programele scoase la licitatie contin "arme cibernetice" dezvoltate de Equation Group, un grup de hackeri pe care expertii il considera arma informatica a NSA.

Shadow Brokers spun ca scot la licitatie programe "mai bune decat Stuxnet," celebrul virus cu care a fost sabotat programul nuclear iranian si atribuit Statelor Unite si Israelului. Reuters precizeaza ca nu a putut contacta grupul de hackeri.

NSA nu a dorit sa comenteze aceste informatii.

Hackerii au postat doua fisiere online, unul cu acces liber si altul cifrat, potrivit AFP.

Acestia solicita 1 milion de bitcoins, o moneda electronica dificil de urmarit. Un bitcoin era cotat miercuri la circa 575 de dolari.

New York Times sustine ca aceste programe nu ar fi putut fi obtinute decat accesand serverele NSA. Un fost angajat NSA afirma ca datele publicate sunt autentice.

"Sunt cheile regatului, fara umbra de indoiala", declara el pentru Washington Post, subliniind ca acestea pun in pericol "securitatea retelelor guvernamentale si private de aici si din restul lumii".

Alti experti, care au analizat datele, sunt insa mult mai rezervati.

"Datele par sa fie relativ vechi: unele dintre programe erau deja cunoscute dee ani", spune cercetatorul Claudio Guarnieri. Alti experti avanseaza ideea unei farse.

Edward Snowden, barbatul care a dezvaluit in 2013 amploarea spionajului pus in practica de NSA si care ulterior s-a refugiat in Rusia, a comentat pe Twitter ca atacul poarta marca unei implicari rusesti.

Acesta avanseaza ideea unui avertisment care ar tine mai mult de diplomatie, decat de informatii. Moscova ar reactiona astfel dupa ce a fost acuzata ca s-a aflat la originea piratarii mai multor mailuri ale unor lideri democrati, a caror publicare s-a dovedit stanjenitoare pentru Hillary Clinton.